Па домашна имам, од наше производство, цела зима во подрум стои, ама многу остана и решивме една година во март да ја замрзнеме да не скапе. Не чинеше.
I tikva i tikvica ne mi se dopagaat smrznati, mn.voda pustaat. I nie lani imavme premnogu, cela bremenost na tikva ja pominav i sega kerka mi ja obozava
Сортата butternut ја има само еден месец, после излегува таа "обичната" што ја има цела зеима, но не е блага како првата. Мене ми беше Ок одмрзната, само поубава беше печена.
Nie lani imavme od tie do fevruari, nisto ne im bese. A tie belite i mene mn.ne mi se dopagaat, ama traat nekade do mart, april.
Да имам каде да ги складирам, ќе ги чувам така, но знам дека престануваат да ги продаваат за месец-два, а бебево ќе почне да јаде тек за еден месец.
Колку време се варат коцкички телешко 20-30гр? Викав ај да исецкам неколку парченца да сварам и да смрзнам, зезнав изгледа варев еден саат и тегаво беше. Не знам дали требало повеќе или помалку. Домашно тазе теле. Среќа имам уште, па свежо ќе си смрзнам.
Можеш решетка да си земеш, ја има по сите локални пластичари и пазари. Инаку, јас спанаќ исто бланширам.
Јас купечко телешко, на парчиња по 50гр го варам саат и 15 мин, мах.саат ипол. Ова кажувам за од Поповски. Секое друго што сум го купила, од Трница, домашно и ушре две три различни, варев по 2 саати, нешто за нас го направив, нешто фрлив. Незнам дали така се погодило ама се што е жилаво и растегливо, темно, џабе и 3 саати да го варам, пак не чини.
Наводно домашните потешко се варат. Ко кокошка. Домашна е тегава и бара бабачко варење. Јас под 2ч не сум за телешко. А кај те нема тебе?
Работа, градинка, дома -ручек, доручек, поспиј, избањај се и од почеток пак! Вчера сакав да пишам во дневно мени, ама за жива глава не ми текнуваше што доручкувала, и на крај се откажав. Читам битно, тука сум!
Цвекло колку време варите? Ставив прееска мали коцкички заедно со другиот зеленчук на пареа (30мин) ама тврдо беше и го извадив. Немав време да го доварувам. И може ли да замрзнам, додека имам домашно (и како, варено?)?