Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Чување, комбинирање и начин на подготовка на храна за бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од BirMelek, 18 јуни 2017.

  1. BirMelek

    BirMelek Популарен член

    Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.779
    Пол:
    Женски
    Сливите ги лупиш ли? Следно е боровинки во листата :)
     
  2. Lolipop23

    Lolipop23 Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Пол:
    Женски
    Сливите на пола, им ја извадив семката и така со лушпа ги ставив. Ќе ги лупам кога ќе правам кашички, така и црешите ги лупам сега кога правам кашичка.
    Боровинки замрзнав и вчера од Берово купив сируп од боровинки без шеќер, компот од нив не правам.
     
  3. BirMelek

    BirMelek Популарен член

    Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.779
    Пол:
    Женски
    Имаат и без шеќер ли? Јас зимата земав, со шеќер. Колку го зеде? А само боровинки за мрзнење од каде набави? Уште нема на пелистеров наш.
     
  4. Lolipop23

    Lolipop23 Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Пол:
    Женски
    Боровинки од пазар нашла свекрвица, 220 денари за килограм, а за сирупот да, имаат без шеќер речиси од се, јас земав од по 0,5 L од повеќе врсти, по 150 денари е, килото по 300ден.
     
  5. BirMelek

    BirMelek Популарен член

    Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.779
    Пол:
    Женски
    Исто толку пари го зедов јас со шеќер. Исто од Берово. :|Арно ми кажа, ќе си набавам и јас така :)
     
  6. sunmoonstars

    sunmoonstars Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    753
    Пол:
    Женски
    dali prosoto i ovesot gi kisnete vo voda preku vecerta i kolku vreme gi varite? Citam razlicni stavovi, nekoj kisnat, nekoj ne, a i vo vrska so vremeto za varenje nekade citam 10min, a nekade polovina cas i poveke.....?
     
  7. Lolipop23

    Lolipop23 Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Пол:
    Женски
    Секоја целозрнеста житарка се кисне поради фитинската киселина. Претходниот ден испланирам што ќе готвам утре и оставам преку ноќ да откисне.
    Во однос на варењето, на амбалажата обично пишува во кој сооднос со водата се вари, значи додавам толку вода и варам додека не испари водата.
     
    На sunmoonstars му/ѝ се допаѓа ова.
  8. LejdiD

    LejdiD Истакнат член

    Се зачлени на:
    22 ноември 2011
    Пораки:
    609
    Допаѓања:
    155
    Пол:
    Женски
    Колку денови можат да стојат правените каши во фрижидер? Пример денес правам повеќе каши одма ги ставам у фрижидер и во рок од колку денови треба да се изедат? Ова прашувам зошто немам мн време секој ден полесно ми е повеќе наеднаш ако е можно нели
     
  9. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.782
    Допаѓања:
    325.080
    Пол:
    Женски
    на ова топло не би чувала ништо со денови.Се надевам мислиш само на исецкано а не и на изблендирано.

    банана и јаболко ако ставиш тоа одма темна боја ке фати.
    тиквицата и брокулата пуштаат мн вода ако седат подолго време.

    не ти треба време искрено
    исечкај свежо овошје,бледнирај и дај да јаде.Исто и зеленчукот само треба да исечкаш и да ставиш самото да се провари на кратко
     
    На pepapa, BirMelek, Lolipop23 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. iloveyou29

    iloveyou29 Queen of beauty

    Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    32.449
    Пол:
    Женски
    Овошна каша максимум половина час. Потоа потемнува и ги губи витамините.
     
    Последна измена: 8 август 2017
    На tarantula му/ѝ се допаѓа ова.
  11. kikin

    kikin Популарен член

    Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.248
    Допаѓања:
    13.889
    Пол:
    Женски
    Ај кажете како пастеризирате?
    Во веќе зовриена вода ги редите тегличките или оставате да зовријат и тие?
     
  12. BirMelek

    BirMelek Популарен член

    Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.779
    Пол:
    Женски
    Да зовријат заедно со водата. Завиткај ги со крпа да не се удираат. Во истата вода да се изладат после. Ако немаш вискоко тенџере што ги покрива теглите, сврти ги со капакот надолу.
     
    На kikin му/ѝ се допаѓа ова.
  13. kikin

    kikin Популарен член

    Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.248
    Допаѓања:
    13.889
    Пол:
    Женски
    Е мајка ми така ми направи праски, јас и се контрав дека треба во зовриена да ги стави да не се скршат....демек јас домаќинка...:x
     
    На BirMelek му/ѝ се допаѓа ова.
  14. BirMelek

    BirMelek Популарен член

    Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.779
    Пол:
    Женски
    Слушај си постари и кулирај си друг пат:nod:
     
    На kikin му/ѝ се допаѓа ова.
  15. kikin

    kikin Популарен член

    Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.248
    Допаѓања:
    13.889
    Пол:
    Женски
    Како ги мрзнеш малини , капини...? Јас се мислев да ги пастеризирам...не знам шо е подобра идеја...
     
  16. ikame

    ikame Популарен член

    Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    Пол:
    Женски
    Жени или е до мене или до кашиве правам по упатство искача мн.течно и плус овошје кога ке ставам ау тоа искача како супа ѕечно не ме бива :)
     
  17. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.782
    Допаѓања:
    325.080
    Пол:
    Женски
    по какво упатство правиш?
    тие од кутија?

    овошје кога блендираш вода не ти треба воопшто.Само овошјето блендирај и даваш.За тие од кутија незнам не сум давала такви прашаци ама веројатно и тука ставаш мн вода
     
    На ikame му/ѝ се допаѓа ова.
  18. ikame

    ikame Популарен член

    Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    Пол:
    Женски
    @joy1 по упатство од кутија,а овошјето без вода го бкендирам
     
  19. Miami1

    Miami1 Истакнат член

    Се зачлени на:
    27 јануари 2014
    Пораки:
    435
    Допаѓања:
    922
    Пол:
    Женски
    За утре направив тиквичка јаболко и морков.ќе видиме дали ќе ја јадат.банана со што комбинирате?
     
  20. MissDior

    MissDior Популарен член

    Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.204
    Допаѓања:
    10.111
    фината за сливите е да не ги одмрзнуваш посетепено, јас ги замрзнувам цели и ги варам замрзнати на тивко откако ќе зовријат, така правам тазе компот по потреба. Понекогаш замрзнувам и пресечени на половина, па ги ставам да се печат замрзнати со една лажица шеќер наросено и преубави се.
     
    На iloveyou29 му/ѝ се допаѓа ова.