Добро е што ви дал месо, туку зошто не глутен? Препораките за глутенот се да се воведе што порано, така организмот полесно го поднесува. Млечно исто можеш да дадеш, туку ќе ти се струпа се одеднаш, воведи неделава месо, па наредната глутен, па млечно... јајце не кажа, даваш ли?
Не, не сум дала.. Не ми кажа за јајце ништо... А и од зеленчук има пробано само морков тиквичка блитва и брокула сеа се каниме и карфиол.. Не знам зошто не глутен крвната слика си е океј
Искрено не знам што да кажам, 3 месеца веќе како се храните и скоро ништо немате воведено?! Ако немате никакви проблеми зошто тогаш толку слепо се придржуваш до неговите препораки, имаш нет читни малку за воведување дохрана, ќе сфатиш колку доцните со се.
Можеби има наназад во темава ама не сум ставила "дикат" зашто до сега не ми требало. Домашна приготвена Зеленчукова каша (без компир), со месо, да ставам до утре во фрижидер може? Веќе грев ме фати секој ден да фрлам...
Мајки, сварив цвекло, но ми заспа детето, го завиткав во кујнска фолија, го ставив во фрижидер и после саат време го извадив за да го ставам со другиот зеленчук. Верувам дека не му е ништо?
Се случи нешто што многу ме изнервира и сега барам совет дали е безбедно. Вчера некако не сум ја затворила вратата на замрзнувачот и сега кога отворив да земам месо за ќерка ми, кое е инаку варено, секое парче завиткано во проѕирна фолија и ставено во пластична кутија, видов дека се одмрзнало, 3-4 парченца беа со малку мраз. Пак го ставив во замрзнувачот и сега не знам дали да давам од него? Така стоело околу 22 часа....
Јас не би дала. Разбирам дека е скапо месото ама со здравје на бебе не би се играла. Веројатно не е ништо, ама за 500 денари не би ризикувала воопшто.
Majki ako ne ve mrzi na kratko da pisete. Pocnuvame so voveduvanje vkusovi. Me interesira za ponataka. Ako treba da receme 150gr kasicka da napravam za eden obrom od mesano ovosje ili zelencuk ke treba da minostanat parcinja ne iskoristeni. Dali mozebi seckate inpripremate vo kesicki obroci ,.izamrzmuvate za poveke denovi i sako varite posle ? Mozenli taka? Eve sezonski da receme koa nema sliva ke treba ili da zamrznam ili kasicka da kupam. Meso procitav varele po 300gr i delele i zamrznuvalr pa po potreba kocko meso se vadat . Kako vie iskoristivuate poveke od namirnicite i posgotvuvate zanpoveke denovi i pobrzo/polesno? Znam za bebka najdobro e svezo ama sekoj den vo kujna za nego pa za nas... posobro toa vreme da go iskoristam da si igrame ako postoi moznost da se skrati
Во зависност од тоа што има сезонско во моментот и кои комбинации сакаш да ги даваш можиш да си ги замрзниш одделно и после да ги ставиш во една кеса.. За месото мое мислење е да го замрзниш на парчиња варено со водата заедно па да си вадиш за еден оброк и додаваш пред крај во зеленчукот..Оваа опција ми е побрза отколку да го вариш тогаш еден саат 50гр.месо.. И не замрзнувај големи количини месо ако го купуваш од месарница, ќе си купиш пак..
Здраво мајки сакам да ве прашам како го подготвувате телешкото месо и со што ? Го варите и го замрзнувате со водата во ќесичка мојава има 7ипол месеци па сакам да и понудам ама незнам како да го спремам и со што во комбинација
Јас во пластични чашки, месо и вода. Комбинирам со секаков зеленчук компир морков кромид лук грашок патлиџан обичен и модар
Го варам со морков, целер, пашканат и кромид и заедно со водата го складирам во мали кесенца во замрзнувач
Здраво мајки, се извинувам ако прашањето не е за тука. Бебето ми е 9 месеци и веќе 4 дена не сака млеко, иначе сме на AD со препорака од педијатар пробавме со alpsko не го прифати. Околу 18 часот му давам палента со јогурт или лебче, гриз, фрутолино. А околу 21 часот ноќна кашичка на hipp. Дали е во ред или е погрешно.