Отсега му ја направи? Банана со ориз и ад на мојата и е омилено. Понатаму, банана-праска, банана, круша и праска, банана -палента, банана-јаболко, банана-вишна и толку ми текнува сега...
Мајки прашањето би го посавила овде ма да незна м дали е за тука. Компирот ни е често застапн на менито бебуш го обожава во сите варијанти. Но имам еден проблем, многу брзо ми цволи компирот. На секој 2 дена купувам компир бидејки кога видам малку цволци пуштил одма го фрлам. Го чувам на темно. Не знам што е проблемот. Дали во станот ни многу влажен воздухот, па затоа. Ми здосади од компири фрлање озбилно. Како го чувате вие?
И јас го чувам во фиока во кујна и не ми цволи, да е стар ок, ама сега има млад компир, не би требало да цволи. Во секој случај нема потреба да го фрлаш, само тргни му ги цволките и потоа готви го, не се штетни тие.
^Не би дала на бебе цволен, штетен е има токсини. А и јас не јадам. Па стално фрлам. Дури чудно ми паѓа на 2 дена цволки пушта. Стално стар купувам побргу се вари од младиот.
Навистина не сум знаела, добро е што ми кажа, еве побарав и по нетов и точно е. Додуша досега на бебе немам дадено, имаме млад, ама ние имаме конзумирано. Инаку стариот многу побрзо цволи, посебно на жешково, купувај си млад подолго се вари ама барем нема да фрлаш.
MAjki sto zamrznavte za zimoska? JAs do sega kajsii (ok pola gi izede sega ke baram drugi ako najdam), praski, grasak i boranija svezi (i tie pola izedeni) piperki, domati i se mislam sto drugo moze...
Јас замрзнав грашок, тиквичка, пиперки (свежи, а планирам и печени), модар домат (печен), малини, боровинки... Ќе замрзнам и карфиол и брокула кога ќе одима во бавча. Од праски, кајсии, сливи, цреши, вишни и боровинки направив компот. Следно од капини и аронија. Од доматите направив томатело. Сливи ставив да се сушат, а ќе исушам и грозје. Другото го има преку цела зима, јаболки, круши, компир, батат, цвекло.....
Не сум мрзнела досега. Сега прв пат за бебуш, не знаев дека поцрнува. Можеби треба да се избланшира прво.
Јас вака го направив, и ставив во мали кесички, секоја колку за еден оброк. Скував и неколку теглички домашен домат....Се мислам што следно. Малинки мрзнете или како компот ги правите? @TheSecret затоа што имав многу домашен, па да не го фрлам.
90% од работите што ги мрзнете ги има преку цела година. Брокула и карфиол тек ќе излегуваат, нема потреба од мрзнење. Мрзнам само работи кои ги има кратко и тоа се расипува брзо, јагоди, боровинки, малини и капини, прво на тацна малку да се подмрзнат оа во кесичка за да останат цели да не се смачкаат. Мрзнев и праски, кајсии и сливи лани ама бебе почнуваше со дохрана во зима и затоа, годинава само кајсии кои ги имав во изобилие, иначе не би мрзнела. Може уште сливи кои исто ги имам многу да смрзнам и толку. Ќе јадеме сезонско, сега големи сме. Лани смрзнав и свежи пиперки и патлиџан ама не беа убави.
Исто ќе направам годинава, потпечени и нелупени во кесички, патлиџан низ соковник и во шишиња ќе зовријам.
Mami konecno najdov telesko meso no mi go donesoa zamrznato,okolu 2kg e.spored vas sto e podobro,dali da go odmrznam,isecam na parcenca i pak da go smrnam ili da go svaram celodo i taka svareno so vodata da go zamrznam
Патлиџан и јас пастеризирам, а мрзнам работи шо ги имам од бавча од кај свекрва ми. Греота е при домашни да јаде од пилјара, а овие да го фрламе