Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Чување, комбинирање и начин на подготовка на храна за бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од BirMelek, 18 јуни 2017.

  1. BirMelek

    BirMelek Популарен член

    Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.779
    Пол:
    Женски
    Отсега му ја направи?
    Банана со ориз и ад на мојата и е омилено. Понатаму, банана-праска, банана, круша и праска, банана -палента, банана-јаболко, банана-вишна и толку ми текнува сега...
     
  2. mac.mac

    mac.mac Истакнат член

    Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    474
    Допаѓања:
    652
    Мајки прашањето би го посавила овде ма да незна м дали е за тука.
    Компирот ни е често застапн на менито бебуш го обожава во сите варијанти.

    Но имам еден проблем, многу брзо ми цволи компирот. На секој 2 дена купувам компир бидејки кога видам малку цволци пуштил одма го фрлам. Го чувам на темно. Не знам што е проблемот. Дали во станот ни многу влажен воздухот, па затоа.
    Ми здосади од компири фрлање озбилно. Како го чувате вие?
     
  3. Lolipop23

    Lolipop23 Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Пол:
    Женски
    И јас го чувам во фиока во кујна и не ми цволи, да е стар ок, ама сега има млад компир, не би требало да цволи. Во секој случај нема потреба да го фрлаш, само тргни му ги цволките и потоа готви го, не се штетни тие.
     
  4. mac.mac

    mac.mac Истакнат член

    Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    474
    Допаѓања:
    652
    ^Не би дала на бебе цволен, штетен е има токсини. А и јас не јадам. Па стално фрлам.
    Дури чудно ми паѓа на 2 дена цволки пушта. Стално стар купувам побргу се вари од младиот.
     
    На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Lolipop23

    Lolipop23 Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Пол:
    Женски
    :o Навистина не сум знаела, добро е што ми кажа, еве побарав и по нетов и точно е.
    Додуша досега на бебе немам дадено, имаме млад, ама ние имаме конзумирано.
    Инаку стариот многу побрзо цволи, посебно на жешково, купувај си млад подолго се вари ама барем нема да фрлаш.
     
    На karibian и mac.mac им се допаѓа ова.
  6. TheSecret

    TheSecret Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.724
    Допаѓања:
    8.794
    Пол:
    Женски
    MAjki sto zamrznavte za zimoska? JAs do sega kajsii (ok pola gi izede sega ke baram drugi ako najdam), praski, grasak i boranija svezi (i tie pola izedeni) piperki, domati i se mislam sto drugo moze...
     
  7. Lolipop23

    Lolipop23 Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Пол:
    Женски
    Јас замрзнав грашок, тиквичка, пиперки (свежи, а планирам и печени), модар домат (печен), малини, боровинки...
    Ќе замрзнам и карфиол и брокула кога ќе одима во бавча.
    Од праски, кајсии, сливи, цреши, вишни и боровинки направив компот. Следно од капини и аронија.
    Од доматите направив томатело.
    Сливи ставив да се сушат, а ќе исушам и грозје.
    Другото го има преку цела зима, јаболки, круши, компир, батат, цвекло.....
     
    На Mayyya, BirMelek, danichap и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. TheSecret

    TheSecret Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.724
    Допаѓања:
    8.794
    Пол:
    Женски
    Kako mrznes karfiol, jas probav zamrznav ama nikakov mi se napravi pocrne neznam zosto
     
  9. Lolipop23

    Lolipop23 Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Пол:
    Женски
    Не сум мрзнела досега. Сега прв пат за бебуш, не знаев дека поцрнува. Можеби треба да се избланшира прво. :?:
     
  10. kikin

    kikin Популарен член

    Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.248
    Допаѓања:
    13.889
    Пол:
    Женски
    Морков како мрзнете? Читав негде варен и пире од морков....да го блендам, па да го мрзнам а.?
     
  11. TheSecret

    TheSecret Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.724
    Допаѓања:
    8.794
    Пол:
    Женски
    Zosto morkov da mrznes ima celo vreme
     
  12. BirMelek

    BirMelek Популарен член

    Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.779
    Пол:
    Женски
    Исчистен само. Нека отстои во вода, изгреби и мрзни. Јас не мрзнам, ама знам свеки вака мрзни.
     
  13. kikin

    kikin Популарен член

    Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.248
    Допаѓања:
    13.889
    Пол:
    Женски
    Screenshot_2017-07-29-14-36-42.png
    Јас вака го направив, и ставив во мали кесички, секоја колку за еден оброк.
    Скував и неколку теглички домашен домат....Се мислам што следно.
    Малинки мрзнете или како компот ги правите?
    @TheSecret затоа што имав многу домашен, па да не го фрлам. :)
     
    На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.188
    Допаѓања:
    102.308
    Пол:
    Женски
    90% од работите што ги мрзнете ги има преку цела година. Брокула и карфиол тек ќе излегуваат, нема потреба од мрзнење. Мрзнам само работи кои ги има кратко и тоа се расипува брзо, јагоди, боровинки, малини и капини, прво на тацна малку да се подмрзнат оа во кесичка за да останат цели да не се смачкаат. Мрзнев и праски, кајсии и сливи лани ама бебе почнуваше со дохрана во зима и затоа, годинава само кајсии кои ги имав во изобилие, иначе не би мрзнела. Може уште сливи кои исто ги имам многу да смрзнам и толку. Ќе јадеме сезонско, сега големи сме. Лани смрзнав и свежи пиперки и патлиџан ама не беа убави.
     
  15. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.053
    Допаѓања:
    225.386
    Пол:
    Женски
    Пиперките се многу убави ако малце иг запечеш па ги замрзнеш. Патлиџан пастеризирам.
     
    На Petar80 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.188
    Допаѓања:
    102.308
    Пол:
    Женски
    Исто ќе направам годинава, потпечени и нелупени во кесички, патлиџан низ соковник и во шишиња ќе зовријам.
     
    На Petar80 и LiliBoz им се допаѓа ова.
  17. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.053
    Допаѓања:
    225.386
    Пол:
    Женски
    Како ги правиш во шишиња? Жив го правиш во соковник или?
     
    На Petar80 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. lejla5

    lejla5 Истакнат член

    Се зачлени на:
    6 мај 2016
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    252
    Пол:
    Женски
    Mami konecno najdov telesko meso no mi go donesoa zamrznato,okolu 2kg e.spored vas sto e podobro,dali da go odmrznam,isecam na parcenca i pak da go smrnam ili da go svaram celodo i taka svareno so vodata da go zamrznam
     
  19. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.053
    Допаѓања:
    225.386
    Пол:
    Женски
    Ниедното не е во ред, но веќе ако мораш свари го па мрзни.
     
    На Petar80 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. kikin

    kikin Популарен член

    Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.248
    Допаѓања:
    13.889
    Пол:
    Женски
    Патлиџан и јас пастеризирам, а мрзнам работи шо ги имам од бавча од кај свекрва ми. Греота е при домашни да јаде од пилјара, а овие да го фрламе :)
     
    На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.