Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Чувства после абортус

Дискусија во 'Бременост' започната од Bonnie1998, 26 јули 2021.

1. Bonnie1998

Bonnie1998 Активен член

Се зачлени на:
    26 јули 2019
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Здраво. Се извинувам што отворам нова тема, но не можев да најдам тема слична на оваа.

Непланирано останав бремена и тоа ми ја влоши веќе лошата депресија. Никогаш не сум била толку поделена при носење на одлука. Знам дека најправилното нешто што можам да го направам во ситуацијата е абортус, но познавајќи се себеси имам тешка "совест" и ми е страв од чувството што ќе го имам после абортусот.

Во идеален свет би чувствувала олеснување бидејќи моменталната ситуација не ми дозволува да имам дете.

Какви ви беа чувствата после абортус? Дали да се плашам од поголема депресија?

Дали некоја од вас е отворена за разговор во приватни пораки? Ве молам за некаква помош... На прагот сум..

2. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.663
    Братучетка ми по некои немили настани разви анксиозност, депресија, пстојано имаше некои црни мисли. Во меѓувреме остана непланирано бремена и размислуваше како тебе. За среќа, одлучи да роди и како одминуваше бременоста, така стануваше сé подобра. По пороѓајот си е старата таа весела личност, без трага од претходната состојба.
    Размисли си убаво, она сега се ужаснува од помислата што ја имаше кога ја гледа ќерка си и силно верува дека немаше лесно да излезе од депресивната состојба да не и се случеше бременоста.

На KittyCat:), Snowflake97, Poyraz Karayel и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.617
    Допаѓања:
    201.950

Побарај помош од стручно лице да ти даде насоки да ја донесеш најправилната одлука. Никој не ти е во кожа, ниту може да ти помогне и да те насочи.
    Реално ако најправилната одлука е абортус, можеш и да го направиш, но не знаеш како ќе ти биде после тоа, ама и да го родиш, може да се влоши состојбата што веќе ја имаш, а тогаш е уште полошо, и потешко, бидејќи ќе имаш мало невино суштество кое ќе зависи од тебе.
    Не ти ја знаеме целокупната ситуација, ниту пак сме меродавни да ти кажеме што е најдобро да направиш, ама за тоа постојат стручни лица. Оди кај психијатарот што те следи, и разговарајте. Можеби ќе ти помогне да одлучиш.

На KittyCat:), Snowflake97, noteforself и 15 други им се допаѓа ова.
  4. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.261
    Никој не може да предвиди како некоја одлука ќе ти се манифестира во иднина.
    Посети стручно лице, како што ти рече и @Annath

Со среќа :hug:

На KittyCat:), KittyAgnes, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Liu

Liu Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2016
    Пораки:
    725
    Допаѓања:
    2.502
    Унапред не може баш да се предвиди како ќе реагираш ти по таа одлука, важно е во вакви моменти да не си сама значи сподели го тоа што го имаш во себе макар со стручно лице, ако не можеш со најблиските од фамилијата.Сигурна сум дека со стручна помош ќе донесиш правилна одлука, бидејќи само ти ги знаеш условите во кои живееш и причината поради која си решена на абортус. Прочитав во друга тема дека си 12та недела, можеби дозна подоцна или поради нерешителноста неделите си поминале, јас само би те советувала ако се решиш за абортус тоа да го направиш во добра клиника за понатаму да бидеш рајат без некои последици.Што и да решиш биди силна не си единствена жена, ова е право на избор на секоја жена, не е трагедија може да ни се случи на секоја и немој да го сфаќаш тоа толку трагично. Само ти си битна и треба ти да си здрава на секаков можен начин.Нема причина да си на работ ова е одлука со која скоро секоја жена се соочува без разлика дали веќе има родено или станува збор за непланирана бременост. Разговарај со стручно лице а еве има и една организација https://www.facebook.com/LidijaSrceStoCuka немам искуство но спремни се да помогнат на жени токму кај непланирана бременост.
    Закажи бесплатно советување на:
    070 231 807
    070 231 797 Овој е бројот што го имаат оставено
    :l::hug:

На Snowflake97, Luminary, Arjanit2021 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.152
    Допаѓања:
    21.987
    Штом си поделена за одлука, тогаш како што ти кажаа погоре, посети стручно лице.
    Многу е лесно да се каже, ако не можеш абортирај или не немој никако.
    Но со соодветен разговор ќе ја донесеш правата одлука.

На WildMk, Осе и KittyAgnes им се допаѓа ова.
  7. Poyraz Karayel

Poyraz Karayel Истакнат член

Се зачлени на:
    13 мај 2018
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    908
    Мислам дека многу полошо ќе ти биде ако абортираш отколку ако го родиш, без разлика на ситуацијата... ако сакаш посети стручно лице, ама веќе изгледа си одлучила...

На Orthophill и Need for Speed им се допаѓа ова.
  8. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.559
    Не е само роди го. Ако нема услови да го чува тоа дете, психички уште повеќе ќе се уништи. Ќе има еден куп трошоци за бебето. Тоа може уште повеќе да и ја влоши депресијата. За да го роди треба да има финансиска стабилност. А не кога ќе го роди детето да го мрази затоа што уште повеќе и се комплицирал животот поради тоа што останала бремена без да сака.

На elimkd, WildMk, KittyCat:) и 15 други им се допаѓа ова.
  9. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2021
    Пораки:
    906
    Допаѓања:
    1.361
    Душо премнг мислења можат да те збунат, никој не е во твоја кожа и никој не си ти.. прашај си стручно лице и знај дека имаш трета опција, да го родиш и дадеш на посвојување

10. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.559
    Искрено подобро да го абортира, отколку во дом да заврши детето. Ни најмалку не им е лесен и среќен животот на тие дечиња. Така сигурно многу потешко ќе и биде да се раздели од детето. Ако го даде, нема назад. А ако знае дека е живо, а не може да си го види ќе и биде многу потешко. Ќе се кае цел живот.

Најдобро со стручно лице да си разговара.

На elimkd, WildMk, Snowflake97 и 6 други им се допаѓа ова.
  11. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2021
    Пораки:
    906
    Допаѓања:
    1.361
    Најнајискрено полека со коментарите подобро е ова или она, и тоа со толку силен став кажано. Роднина моја си има посвоено две близначиња и мојата нај. другарка е посвоена... прекрасни луѓе!!!! значи полека удри кочница, животот не е црно бел јас само кажав опција и совет да се консултира со стручно лице

На Need for Speed му/ѝ се допаѓа ова.
  12. cooll

cooll Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2010
    Пораки:
    3.070
    Допаѓања:
    10.746
    А додека тоа дете е посвоено? Ако воопшто е. Членката не делува како да не сака да има деца, туку не е спремна за тој потег сега. За некоја година ќе посака да го има покрај себе, и ќе се обвинува. Многу голема психичка тортура би било тоа, посебно за некој склон кон депресија. А и самиот пораѓај може да доведе до постпородилна депресија.

На WildMk, Snowflake97, Осе и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Silvii

Silvii Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2016
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    195
    Дали имаш поддршка од партнерот за било кој исход? И која недела си бремена?

Јас би ти рекла да се ослободиш од секаква вина што ти се наметнува.
    Ако не се осеќаш сега спремна за дете воопшто да не се секираш. Кога ќе бидеш спремна ќе си работиш на случајот.

Сега е време да се посветиш на себе и ситуацијата со депресијата, причините и решенијата.

За психотерапевт ако имаш можности би ти ја препорачала Ивана Хаџиванова (076 496 496).

Последна измена: 28 јули 2021
    На _Vera_ му/ѝ се допаѓа ова.
  14. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2021
    Пораки:
    906
    Допаѓања:
    1.361
    Вие не можете ништо да предвидите! Никој од нас не може , препрочитај ми го мислењето. Олабавете со претпоставки и мислења имајте малку емпатија и воздржливост!

На Need for Speed му/ѝ се допаѓа ова.
  15. PurpleMind

PurpleMind Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    661
    Допаѓања:
    3.606
    Јас само ќе ти го споделам моето искуство, ти седи, собирај информации и сама донеси одлука.

И јас останав непланирано бремена, во мнооогу погрешно време кога финансиски едвај стасувало и за нас. Партнерот свежо преселен кај мене, во друга држава, без работа, а јас со тешка работа која не бев сигурна колку долго би можела да ја работам во блажена состојба. Освен тоа, во врска бевме многу кратко, сепак олеснителна околност беше што имаше голема љубов и заеднички планови за во иднина, ама не баш сега за дете. Истото прашање го гуглав на интернет, што чувствуваш после абортус? Познавам и жени кои абортирале, но ниедна од нив не бев јас. Јас, познавајќи се себеси, ќе се пореметев психички ако абортирав. Но во тој шок, и двајцата одлучивме за абортус. Се јавив, реков да закажам ВЕДНАШ. Ми рекоа немаме сега термини, мораш да почекаш една недела. Уште една недела КОШМАР. Како побогу ќе живеам со себе? Цела недела бев жив мртовец. Во меѓувреме мојов се приземји од шокот и ми рече дека одлуката е само моја, можеби е прерано, но евентуално ќе се случело - негови зборови. Седнав и ги напишав сите позитивни и негативни страни за да имаме дете. Негативните преовладуваа, имавме милион причини за абортус, но позитивните, иако само неколку, имаа многу повеќе тежина. И на психолог отидов, и психологот, иако се обидуваше да биде неутрален, увиде дека абортус е сепак подобра опција.
    Дојде денот за абортус. Отидовме. Докторката ми рече да седнам на столот, а јас само побарав да ми презакаже термин за ултразвук. Малиот сега за некој месец ќе полни една година и е најубавото нешто што ни се случило во животот. Уште во бременоста ни се случија куп немили настани, смртен случај, невработеност, финансиска криза, а со тоа и кавги... Сѐ се подобри откако се роди детето. Едноставно ни даде сила да се бориме за сѐ. Знаеш што е најинтересно? И покрај сѐ, детето имаше и има повеќе од доволно. Сега полека испливуваме од финансиската криза и работите си доаѓаат на свое место.

Не знам која недела си бремена, мој совет е да седнеш и убаво да размислиш за сѐ, дај си време ако имаш. И не заборавај, одлуката е само твоја.

На KittyCat:), Snowflake97, nevermet18 и 14 други им се допаѓа ова.
  16. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.280
    Допаѓања:
    9.107
    Бременоста и детето е благослов.

Еве и јас ќе го споделам моето искуство, а одлуката што ти ќе ја донесеш на крај е само твоја и ти ќе живееш со нејзе до крајот на твојот живот.

Нешто слично како на @PurpleMind е и моето искуство.

Со сопругот многу кратко бевме заедно, само една година одевме имавме план на втората година од нашата врска да стапиме во брак и да имаме дете, ама тој план се случи порано.
    Кога дознав дека сум бремена бев во толку голем шок и хаос, плачев цело време, не знаев што со себе, од партнерот немав никаков притисок, ми рече дека одлуката е само моја и што и да одлучам он ќе биде до мене.
    Мислев и премислував, мерев на кантар што е добро а што лошо, секако лошото беше повеќе, ама на крај донесов одлука дека ќе го родам бебето, па како даде Господ натаму така ќе биде реков.

Бременоста мина добро, почна пандемијата и сопругот остана без работа, а дома мораше да средуваме и реновираме, се преселивме привремено кај мајка ми додека се среди тоа, едвај некако го средивме спратот, дојде бебе он сеуште беше без работа, а јас со минимални примања, крај со крај врзувавме ама ниеднаш не се покајав за одлуката што ја донесов. Сега за два месеца ќе полни една година, и не ми се верува колку брзо помина времето, што се пребродевме ама за добро било.
    И мајчинството не е воопшто лесно, ама е најубавото нешто.

На nice-girl, bebaa, KittyCat:) и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Paula1.-P

Paula1.-P Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2013
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    14
    Zdravo, izvinete sto poshivam na latinica. Sakav da prasham za iskustva kako se cuvstvuva zena posle abortus, dali e depresivna, kakvi emocii se ragjaat?
    Jas sum Bremena 4ta nedela i sakam da abortiram. Citam na net deka nosi mn loshi cuvstva.