Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Шеќерот во исхраната и здравјето

Дискусија во 'Диети' започната од Cosmic Girl, 14 јуни 2022.

1. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.629
    Допаѓања:
    39.251
    Секако, го допишав тоа, ама и се подразбира.
    Муабетот беше друг, дека гликозата се искористува исто без разлика од кој извор е. За здравјето е друга тема.

На Annath, Guns N` Roses, Ajronmen и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. ToksycznaReakcja

ToksycznaReakcja Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2016
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    1.984
    Калорискиот дефицит и тоа како има огромна улога. Кето ја препорачувам за тие што не се физички толку активни, бидејќи доколку вежбаш во теретана ти треба тој шеќер од здрави извори секако. Кето оваа година многу се прослави како што беше и таа Аткинс диетата што е нешто слична. Проетини требаат ама дека холестерот ќе ти се качи од тие протеини особено ако ги внесуваш од процесирано месо, кашкавал, тоа више него сигурно. Бев на кето не за слабеење чисто онака да пробам како би изгледало без тој шеќер што сите толку го колнат денеска, енергија речиси 0, во теретана едвај бев способна да кревам тегови, цели две недели ни грам енергија ни мотивација. На кој му одговара пеким. Ама не плукајте толку по шеќерот кога се знае дека доколку се се конзумира повеќе од потребно па дури и вода ќе има одраз на здравјето. Разновидност му е потребна на телото, ова зборувам за човек што е здрав без никакви здравствени проблеми, за останатите не можам да зборувам. Се денес минува скоро низ процес на обработка па дури и она што се промовира како топ органски производ. Уживајте во храната и вежбајте, телото се си бара во умерени количини, само намалете на порции што сметам дека многу повеќе е од помош за разлика од целосна елиминација на одредена храна (зборувам ова за оние што се во добра здравствена состојба и без било каква интолеранција.)

На Bezimenka90, Ketchup, pdb123 и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.186
    Допаѓања:
    8.902
    Буквално телото не ти разликува дали си внесла молекул на фруктоза, глукоза, сухроза или било која друга молекула на шеќер.
    Дали ќе внесеш 150 грама лубеница а со тоа 10 грама шеќер, или ќе сркнеш со лажица 10 грама шеќер - исто е за телото.
    Единствена работа е со лубеницата ќе внесеш и плус некој милиграм витамин Ц. Но тоа е премала количина за да направи некаква голема разлика.
    Факт е дека има поздрава и понездрава храна.
    Затоа и кажав и многу пати сум пишал дека важно е да се има баланс.
    Точно дека нешто откорнато од земја или скинато од дрво може да има повеќе витамини и минерали. Но тоа не ја прави процесираната храна лоша. Ниту пак може целосно да се избегне.

Паааа, да, уствари буквално толку е лесно. Внес и излез на калории.
    Точка.
    Не е тоа мое мислење, туку мислење на сите што се занимаваат со проблематиката.

Се согласувам дека се потребни сите макро и микро нутриенти. Не знам зошто ме сфати дека мислам поинаку?
    Дневните макронутриенти = дневен калориски внес.
    Како би можело да биде поинаку не сфаќам? Буквално едното е поврзано со другите.
    Калориите се енергетската вредност на макронутриентите. Иста работа, две лица.

Жените кои се мачат да симнат килограми со 1300 калории си имаат друг проблем. И било кој друг и 1000 калории да јаде пак може да не слабее. Многу фактори се вклучени и мора да се знаат навиките на личноста.
    Имам опширно пишувано и во други теми, да не се повторувам.
    Тие што не можат да намалат килограми а конзумираат премалку калории имаат проблем со метаболизмот како резултат на изгладнувањето и треба малку повеќе да прочитаат за reverse dieting.

Уствари многу е едноставно...

На Bezimenka90, pdb123, Annath и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Ugly Duckling

Ugly Duckling Форумски идол

Се зачлени на:
    16 август 2018
    Пораки:
    3.609
    Допаѓања:
    43.146
    Според мене најдобро е да си го слуша човек телото, ако бара, дајте му ама:
    - умерено (имајте си знак стоп, не 300 грама чоколадо за доручек, ручек и вечера)
    - балансирано (од се' по малце)
    - без претерано оптерерување (секогаш кога сум се оптеретувала шо ќе јадам, како, колку, рестрикции...сум била и подебела и понесреќна и понездрава).

На Bezimenka90, Ketchup, Cosmic Girl и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Demi_

Demi_ Активен член

Се зачлени на:
    2 мај 2022
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    384
    А некои кога прочитале дека некои се на диети без јаглехидарти буквално си го сфатиле тоа и веднаш да ги исфрлат јаглехидратите од менито:rofl:
    Ruzveltova2.jpg
    Темава ептен инспиративна испадна дека била:D

Ајде да споделам и мое искуство, без внесување грам благо од типот на колачиња и чоколадни ствари најмн. имам издржано 6 мес. и тогаш мн. килограми намалив.
    Сега тоа не би ми успеало, а и со тек на год. научив дека умереноста е решение на сите проблеми. Умерена и избалансирана исхрана без форсирање на режими и диети кои се страшно рестриктивни и пиење мн. течности, особено доволно вода, во текот на денот и почесто движење или полесна физ. активност мене секогаш ми давале супер резултати.

6. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.001
    Тоа е супер за тебе, мило ми е што кето ти помага. Но не можеш поради тоа да тврдиш дека сите овошја освен лимон и авокадо се штетни, тоа едноставно НЕ Е ВИСТИНА.
    Што е до мене, ти можда претходно си јадела по 100 гр милка секој ден и си пиела литро кола кола и сега со кето доживуваш некакво просветление.
    Патем, кетото е создаден режим за пократок период, а не за доживотен lifestyle, токму поради фактот дека шеќер, и општо јх, се потребни за организмот. Ќе увидиш и самата после некое време.

7. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.855
    Допаѓања:
    19.558
    Замисли ти дека еден дијабетичар не смее да користи ниту овошје освен лимон, замисли ти
    Замисли?

За мене се штетни шеќерот и јаглехидратите, немам никаков проблем со кетото, освен додека се влезе во кетоза има непријатности но се надминливи, јас јадев многу јаглехидрати со скроб шеќер и имав проблем со кг, сега кога ги елиминира нив сум супер

8. MissChievous

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.001
    Океј, за тебе јаглехидратите (шеќерот тука спаѓа) се штетни затоа што велиш дека си јадела многу од нив и си имала проблеми со кг.

Но не е вистина дека овошјето е штетно.

9. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.429
    Допаѓања:
    20.795
    Ти дијабетичар си или?

10. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.855
    Допаѓања:
    19.558
    Не, но во моето семејство сите се дијабетичари

11. LadyLollypop

LadyLollypop Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2019
    Пораки:
    1.126
    Допаѓања:
    5.415
    Се согласувам со @Ugly Duckling
    Секој треба да си ги слуша потребите на телото и да се внесува умерена и разновидна храна.
    Секое тело е различно, некому му сметаат масти, некому шеќер, мене, лично ми смета вода и не конзумирам многу, сум пробала да внесувам повеќе (околу литар дневно), но не ми одговара.
    За шеќерот, јадам благо, без него денот не ми почнува, пробав 10тина дена без него, бев без енергија, поспана, не ми се стануваше од кревет. Крвна слика ми е топ, така да штом не ми смета, ќе си продолжам со благото.

На Bezimenka90, Ugly Duckling и Ajronmen им се допаѓа ова.
  12. MissChievous

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.001
    Ама има разлика помеѓу што е општо штетно/здраво, а што лично некому му штети поради здравствени причини.

На Bezimenka90, Ketchup, Ugly Duckling и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.855
    Допаѓања:
    19.558
    Можеби вистината е некаде измеѓу
    Испаѓа секој за себе знае што е најдобро

14. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.257
    Допаѓања:
    125.753
    Некои доктори велат дека не е точно дека дијабетичари никако не смеат овошје.Смеат некои овошја во умерена количина оти не е исто свежо овошје и овошје кое има додатоци.
    А, баш лимонот е едно од оние со кои некои категории на луѓе треба да внимаваат.
    Шеќерот е штетен, ама и целосно без него не може.
    За сè има „за и контра“ студии и за човек не е лесно да каже што е точно, а што не.
    Мозгај со месеци и години на кого да му веруваш. :^)
    Кога и експертите не се согласни, наше е само да пазиме.
    И ако за некој нешто е штетно не смее да го тврди тоа за сите.Не сме сите исти.

На Srckata28, Ajronmen и Cosmic Girl им се допаѓа ова.
  15. MissChievous

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.001
    Па зависи на што мислиш.
    Општо овошјето е здрава храна.
    Индивидуално може, да речеме некој да е алергичен на, да речеме киви и за него кивито е штетно. Но кивито општо е здраво, преполно со витамини, и поради тоа не може да кажеш дека универзално кивито е штетно.

На Bezimenka90, Ketchup, Ajronmen и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Bebence29

Bebence29 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    1.030
    Допаѓања:
    914

17. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.855
    Допаѓања:
    19.558
    Мене лично ми штети све што има шеќер, моментално користам само лимон и авокадо, некогаш и ананас но не секогаш
    Мој совет до сите кој што сака да ослаби е да биде на кето диета или на 18:6 или 20:40 автофагијата подмладува и е добра против болести

18. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.429
    Допаѓања:
    20.795
    Прај за себе како мислиш ама советов ти е ужасен за другите.
    20:4 па да не зборам колку не е океј.

Последна измена: 16 јуни 2022
  19. Lima24

Lima24 Популарен член

Се зачлени на:
    21 август 2014
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    3.088
    Јас само едно знам, без шеќери не може да функционира никој. Во ред е тоа со замената, не мислев на тоа дека никој не може без 100 грама чоколадо. Има многу здрави работи кои што можат да се заменат со чоколадо.

Јас пред 1 месец не можев да замислам да не каснам чоколадо. И тоа имало денови кога сум јадела по 100 грама сама. Сега стекнав навика да го менувам со здрави десерти/овошје. Еве денес после еден месец земав 2 реда чоколадо, и после тоа се осеќам прејадено, тешко. Не знам како сум можела да јадам цело чоколадо пред тоа.

Значи за се има навика и одвика, ама дека можеме без јаглехидрати/шеќери и тоа за цел живот едно големо НЕ. Кога премногу се ограничувате тогаш сте најдебели и најнесреќни, како шо спомна и @Ugly Duckling

На Guns N` Roses, Bebence29, Srckata28 и 4 други им се допаѓа ова.
  20. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.855
    Допаѓања:
    19.558
    https://mk.m.wikipedia.org/wiki/Автофагија
    Очигледно дека не си запознаена