Секако, го допишав тоа, ама и се подразбира. Муабетот беше друг, дека гликозата се искористува исто без разлика од кој извор е. За здравјето е друга тема.
Калорискиот дефицит и тоа како има огромна улога. Кето ја препорачувам за тие што не се физички толку активни, бидејќи доколку вежбаш во теретана ти треба тој шеќер од здрави извори секако. Кето оваа година многу се прослави како што беше и таа Аткинс диетата што е нешто слична. Проетини требаат ама дека холестерот ќе ти се качи од тие протеини особено ако ги внесуваш од процесирано месо, кашкавал, тоа више него сигурно. Бев на кето не за слабеење чисто онака да пробам како би изгледало без тој шеќер што сите толку го колнат денеска, енергија речиси 0, во теретана едвај бев способна да кревам тегови, цели две недели ни грам енергија ни мотивација. На кој му одговара пеким. Ама не плукајте толку по шеќерот кога се знае дека доколку се се конзумира повеќе од потребно па дури и вода ќе има одраз на здравјето. Разновидност му е потребна на телото, ова зборувам за човек што е здрав без никакви здравствени проблеми, за останатите не можам да зборувам. Се денес минува скоро низ процес на обработка па дури и она што се промовира како топ органски производ. Уживајте во храната и вежбајте, телото се си бара во умерени количини, само намалете на порции што сметам дека многу повеќе е од помош за разлика од целосна елиминација на одредена храна (зборувам ова за оние што се во добра здравствена состојба и без било каква интолеранција.)
Буквално телото не ти разликува дали си внесла молекул на фруктоза, глукоза, сухроза или било која друга молекула на шеќер. Дали ќе внесеш 150 грама лубеница а со тоа 10 грама шеќер, или ќе сркнеш со лажица 10 грама шеќер - исто е за телото. Единствена работа е со лубеницата ќе внесеш и плус некој милиграм витамин Ц. Но тоа е премала количина за да направи некаква голема разлика. Факт е дека има поздрава и понездрава храна. Затоа и кажав и многу пати сум пишал дека важно е да се има баланс. Точно дека нешто откорнато од земја или скинато од дрво може да има повеќе витамини и минерали. Но тоа не ја прави процесираната храна лоша. Ниту пак може целосно да се избегне. Паааа, да, уствари буквално толку е лесно. Внес и излез на калории. Точка. Не е тоа мое мислење, туку мислење на сите што се занимаваат со проблематиката. Се согласувам дека се потребни сите макро и микро нутриенти. Не знам зошто ме сфати дека мислам поинаку? Дневните макронутриенти = дневен калориски внес. Како би можело да биде поинаку не сфаќам? Буквално едното е поврзано со другите. Калориите се енергетската вредност на макронутриентите. Иста работа, две лица. Жените кои се мачат да симнат килограми со 1300 калории си имаат друг проблем. И било кој друг и 1000 калории да јаде пак може да не слабее. Многу фактори се вклучени и мора да се знаат навиките на личноста. Имам опширно пишувано и во други теми, да не се повторувам. Тие што не можат да намалат килограми а конзумираат премалку калории имаат проблем со метаболизмот како резултат на изгладнувањето и треба малку повеќе да прочитаат за reverse dieting. Уствари многу е едноставно...
Според мене најдобро е да си го слуша човек телото, ако бара, дајте му ама: - умерено (имајте си знак стоп, не 300 грама чоколадо за доручек, ручек и вечера) - балансирано (од се' по малце) - без претерано оптерерување (секогаш кога сум се оптеретувала шо ќе јадам, како, колку, рестрикции...сум била и подебела и понесреќна и понездрава).
А некои кога прочитале дека некои се на диети без јаглехидарти буквално си го сфатиле тоа и веднаш да ги исфрлат јаглехидратите од менито Темава ептен инспиративна испадна дека била Ајде да споделам и мое искуство, без внесување грам благо од типот на колачиња и чоколадни ствари најмн. имам издржано 6 мес. и тогаш мн. килограми намалив. Сега тоа не би ми успеало, а и со тек на год. научив дека умереноста е решение на сите проблеми. Умерена и избалансирана исхрана без форсирање на режими и диети кои се страшно рестриктивни и пиење мн. течности, особено доволно вода, во текот на денот и почесто движење или полесна физ. активност мене секогаш ми давале супер резултати.
Тоа е супер за тебе, мило ми е што кето ти помага. Но не можеш поради тоа да тврдиш дека сите овошја освен лимон и авокадо се штетни, тоа едноставно НЕ Е ВИСТИНА. Што е до мене, ти можда претходно си јадела по 100 гр милка секој ден и си пиела литро кола кола и сега со кето доживуваш некакво просветление. Патем, кетото е создаден режим за пократок период, а не за доживотен lifestyle, токму поради фактот дека шеќер, и општо јх, се потребни за организмот. Ќе увидиш и самата после некое време.
Замисли ти дека еден дијабетичар не смее да користи ниту овошје освен лимон, замисли ти Замисли? За мене се штетни шеќерот и јаглехидратите, немам никаков проблем со кетото, освен додека се влезе во кетоза има непријатности но се надминливи, јас јадев многу јаглехидрати со скроб шеќер и имав проблем со кг, сега кога ги елиминира нив сум супер
Океј, за тебе јаглехидратите (шеќерот тука спаѓа) се штетни затоа што велиш дека си јадела многу од нив и си имала проблеми со кг. Но не е вистина дека овошјето е штетно.
Се согласувам со @Ugly Duckling Секој треба да си ги слуша потребите на телото и да се внесува умерена и разновидна храна. Секое тело е различно, некому му сметаат масти, некому шеќер, мене, лично ми смета вода и не конзумирам многу, сум пробала да внесувам повеќе (околу литар дневно), но не ми одговара. За шеќерот, јадам благо, без него денот не ми почнува, пробав 10тина дена без него, бев без енергија, поспана, не ми се стануваше од кревет. Крвна слика ми е топ, така да штом не ми смета, ќе си продолжам со благото.
Ама има разлика помеѓу што е општо штетно/здраво, а што лично некому му штети поради здравствени причини.
Некои доктори велат дека не е точно дека дијабетичари никако не смеат овошје.Смеат некои овошја во умерена количина оти не е исто свежо овошје и овошје кое има додатоци. А, баш лимонот е едно од оние со кои некои категории на луѓе треба да внимаваат. Шеќерот е штетен, ама и целосно без него не може. За сè има „за и контра“ студии и за човек не е лесно да каже што е точно, а што не. Мозгај со месеци и години на кого да му веруваш. Кога и експертите не се согласни, наше е само да пазиме. И ако за некој нешто е штетно не смее да го тврди тоа за сите.Не сме сите исти.
Па зависи на што мислиш. Општо овошјето е здрава храна. Индивидуално може, да речеме некој да е алергичен на, да речеме киви и за него кивито е штетно. Но кивито општо е здраво, преполно со витамини, и поради тоа не може да кажеш дека универзално кивито е штетно.
Мене лично ми штети све што има шеќер, моментално користам само лимон и авокадо, некогаш и ананас но не секогаш Мој совет до сите кој што сака да ослаби е да биде на кето диета или на 18:6 или 20:40 автофагијата подмладува и е добра против болести
Јас само едно знам, без шеќери не може да функционира никој. Во ред е тоа со замената, не мислев на тоа дека никој не може без 100 грама чоколадо. Има многу здрави работи кои што можат да се заменат со чоколадо. Јас пред 1 месец не можев да замислам да не каснам чоколадо. И тоа имало денови кога сум јадела по 100 грама сама. Сега стекнав навика да го менувам со здрави десерти/овошје. Еве денес после еден месец земав 2 реда чоколадо, и после тоа се осеќам прејадено, тешко. Не знам како сум можела да јадам цело чоколадо пред тоа. Значи за се има навика и одвика, ама дека можеме без јаглехидрати/шеќери и тоа за цел живот едно големо НЕ. Кога премногу се ограничувате тогаш сте најдебели и најнесреќни, како шо спомна и @Ugly Duckling