Ја поштувам твојата должност. Исто и јас. Нема лутење ни расправа,ни нешто лично сватено поентата ми е од здравствен аспект не се воопшто исти,штовише тотална спротивност се,да најдам послободно време покасно ќе се дообјаснам поопширно. https://www.healthdesigns.net/natur...s of sugar are,processed to extract the sugar.
Цитат: "But there’s a caveat. Once the sugar passes through the stomach and reaches the small intestine, it doesn’t matter if it came from an apple or a soft drink. How much sugar is already in your blood will determine how the body uses the sugar,. If you already have a lot of sugar in your system, then what you just digested will form either fat or glycogen, the storage form of glucose that’s used for quick energy. It doesn’t matter if it’s junk food or fruit." Ова е статијата наведена во статијата што ја прати. Буквално сите статии кои ги прати го објаснуваат следното: "Многу шеќер е лошо бидејќи создава обезност. Додадениот треба да се конзумира во помали количини бидејќи е многу полесно да забегаш. Шеќерот во овошјето е ист за телото, но позитивното е што тоа има и други нутриенти ко што се влакна па побрзо те заситува и не може да изедеш голема количина на шеќер. Премногу шеќер (без разлика на потеклото) води кон обезност и други здравствени проблеми, како дијабетес, срцеви проблеми, зголемена шанса за рак и тн." Во се што прати е објаснето ова. Не знам зошто се докажуваме кога го зборам истово...
Претпоставувам има разлика во тоа "каков тип" на шеќер (т.е од каде доаѓа) ама ја од искуство сум имал периоди каде што од предозирање со кока кола, не сум знаел кај се наоѓам (fatigue, dizziness, lack of focus etc.) Затоа сега само вода, протеини и брокули хахаха
Natural sugars are found in fruit as fructose and in dairy products, such as milk and cheese, as lactose. These foods contain essential nutrients that keep the body healthy and help prevent disease. Natural sources of sugar are digested slower and help you feel full for longer. It also helps keep your metabolism stable. Refined sugar, or sucrose, comes from sugar cane or sugar beets, which are processed to extract the sugar. Food manufacturers then add the chemically produced sugar, typically high-fructose corn syrup, to many packaged foods. The body breaks down refined sugar rapidly, which causes insulin and blood sugar levels to skyrocket. Since it is digested quickly, you don’t feel full after you’re done eating, regardless of how much you ate.since this process happens so fast when we eat added sugar, your blood glucose is going to do a quick dive not long after you’ve eaten. The “sugar crash” you feel as your blood sugar drops to or below normal can cause symptoms like fatigue and irritability. Plus, it leaves your cells wanting another fix fast. Increased consumption of refined sugar has been linked to the rise in obesity rates, which is associated with higher risks of cancer. Не.
Супер. Баш ми е мило. Има и други што се фалат. Има и такви што се жалат од кето. Затоа викам, не сме сите исти.
Ај види.Со испуштени клучни ствари тука и таму. Како тоа дека природниот шеќер во комбинација со и покрај есенцијални нутриенти во овошјето(во нормални количини) и самиот е здрав и потребен за организмот, спротивно од рафинираниот/процесиран шеќер што се додава во процесирани производи, кој е тотално непотребен и штетен (без разлика во која количина,а поготово во поголеми) sugar is a simple carbohydrate that the body converts into glucose and uses for energy. However, the body uses natural and refined sugar differently, which affects your overall health.
Никаде не го пишува ова што го велиш. Пишува These foods contain essential nutrients that keep the body healthy and help prevent disease. Во превод - содржат неопходни нутриенти кои помагаат да се одржи здравјето на телото, а не конкретно за шеќерот. Шеќерот како подгрупа (прост јаглехидрат) и не е така потребен за телото туку генерално јаглехидратите кои секако се разградуваат на гликоза во телото. Разликата во "користењето" во телото е тоа што еден вид (шеќер) го процесира побрзо, друг побавно. No, there’s nothing wrong with eating cookies. We don’t need to think of foods as “good” or “bad.” But constant added sugar overload can lead to certain issues and disease processes. Overconsumption of added sugar can lead to issues with vital organs.
Ама не го пишува и не мора,ова (треба да )е општопознат факт. Затоа не ми е јасно зошто уопште дискутираме дека шеќерот од овошје и процесирана храна не е ист? Као озбилно ?Ајде сега Илон Маск сакал да го враќа кокаинот во кока-колата ај ако не да отвориме нова тема за дискусија придобивките на кокаинот за здравјето(и фигурата) секако во нормални количини
Не знам кој дел не го сфаќаш од муабетов што го почнавме за шеќерот. Повеќе од пола од луѓето кога слабеат бараат било каков начин само за да ослабат без да гледаат за здравјето. И да јадат еднаш на ден, и да јадат три работи две недели, и да јадат само овошје, сѐ само за да ослабат. И тој начин функционира, и тоа е факт кој мора да се нагласи за да понатаму се разграничи меѓу слабеење за здравје и слабеење со краш диети за на плажа или некоја друга површна глупост. Бидејќи повеќето размислуваат дека ако функцинира значи автоматски нема ништо погрешно. Можеш да имаш слободна воља кога си и финансиски слободен. Храната со најмногу додадени шеќери и непотребни адитиви е најевтината и најлесно достапната. Не за џабе посиромашното население секогаш е со повеќе проблеми како последица на дебелина. Не можеш да купуваш органски путер од бадем без засладувачи а притоа да немаш пари да платиш сметка за струја.
На првиот дел. На вториот голема лага,ако не и најголема некад измислена. Изговори,изговори...Дефинитивно првпат ги слушам Баш заштедуваш кога отстраниш добар дел од с*ања што не ти се уопште потребни,што више ти штетат само и физички и здравствено и финансиски.Жив пример ти кажува. Ајде ќе отворам покасно поврзана тема.
Што е погрешно во првиот дел ајде појасни ми? Вториот дел, лага, каде? Не ми е нова темава, знам што купувам и какви се цените, ајде убедувај ме дека некој што нема леб да јаде ќе оди да купи овес и протеин за цела фамилија. Би било добро пореално да гледаш.
@Angie1432 и @INNERBEAUTY начнавте добри прашања: - слабо vs здраво - колку е финансиски издржливо да се храни човек здраво Мислам дека и двете се тесно поврзани со темава, иако е конкретно за шеќерот. Има разлика меѓу слаб и здрав. А некому му е само првото битно, методот и средствата за да се постигне тежината не се битни. Па за изглед трпат и губат здравје. Како и да е, преголема дебелина никогаш не оди со добро здравје и дебел човек има еден куп здраствени проблеми и многу често има потреба од лекар. А број еден за гојазност е шеќерот во храната. Во однос на трошоците: Мислам дека реално е поскапа здравата храна ако споредуваме сметки откако сме платиле на каса. Од мое искуство досега низ годините, ако одбијам на грицки и глупости (кои и не се баш ефитини), а додадам на здравите варијанти (јунешко наместо свинско, црно наместо бело брашно, ладно цедено наместо рафинирано и сл) тогаш ми е поголема сметката за отприлика 50%. Но, ако споредуваме сметки долгорочно есапот не е ист. Разликата во трошокот за здрава и нездрава храна ми е многу прифатлива и мала ако тоа треба да го платам за да направам превенција од болести. И 50% да давам повеќе за храна ми е прифатливо ако со тоа избегнам трошок за лечење на болести во иднина. Јас и моите родители се храневме со години, четиричлено семејство со здрава храна. Заклучивме тогаш две работи: - Здравата исхрана бара труд и претходна подготовка. Т.е. дека за да се храниш здраво треба да мислиш однапред што ќе јадеш нареден оброк, ден, недела. Треба да организираш и смислиш мени и набавки. Треба да готвиш дома почесто за да го контролираш она што го конзумираш. - Нездравата храна е подостапна, попрактична и поефтина (ќе објаснам за третово зошто). Лесно и брзо можеш да дојдеш до некој нездрав фастфуд оброк, го има насекаде, имаш многу за избор и готов е за конзумација штом го купиш. Пекари, сендвичари, продавници веќе има на секој чекор. Оброк во ќеса, од полица, може да купиш и од бензинска... А поефтин е не затоа што е незнам колку ефтин (иако може и да се најде и ефтино) туку затоа што толку е обемен, мрсен и тежок за варење што со него си сит повеќе од 2-3 часа и можеш цел ден да не јадеш друг оброк. Многу луѓе така јадат еднаш, двапати во денот. На пример, четврт бурек со јогурт (100 ден.) или хамбургер еден (150-200 ден) си го поминал цел ден сит, прејаден. 100-200 денари за цел ден, си го поминал човекот ефтино денот. А со здравата исхрана и избалансираната исхрана после 2-3 часа храната е помината низ систем и телото ти бара да поткаснеш пак. Нема еден оброк да те држи до вечер, колку и да е тежок максимум за 3 часа ќе го свариш. Значи почесто земаш храна во денот. Освен ако не го зготвиш сам, тешко дека да изедеш здрав оброк во некој угостителски објект ќе те чини 100 денари, а уште потешко дека за 3 оброци трошокот ќе ти биде дента во просек 100-200 денари. Затоа е поскапа здравата храна, а не само заради цената на намирниците.
Ова ниту една храна не може одделно да го влоши или подобри здравјето ми е дискутабилно јер зависи од тоа што некој подразбира под храна. Ама ок јасно ми е, за принцип зборува.
Сака да каже, ако умерено (и одредени работи ретко) конзумираш било што нема ни да те здебелее ни да ти наштети, зошто проблемот е кога се претерува, не е крива одредена намирница само по себе.
Ако праиме муабет само за лажалки, тн. indulgent food, па и нема баш разлика. Пример, кај мене за едно евро ќе купиш х грама чипс, кој ќе те надуе, или х грама пакувани семки од сончоглед за истата цена. Е ги нема сегде овие вториве, ама исто се вкусни и сосем поинаку е чувството во стомакот после. Се фатив за соленото, јер не сум по благото нели, ама еквивалентно е и со благите лажалки. Не навлегувам во пошироката математика, јер не сум ја правела.