Шеќер:бел или кафеав-нерафиниран

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by Hipster, Sep 1, 2011.

  1. Hipster

    Hipster Форумски идол

    Joined:
    Jul 8, 2011
    Messages:
    5,779
    Likes Received:
    22,424
    Gender:
    Female
    По разни списаснија и телевизиски емисии за готвење, често го препорачуваат нерафинираниот шеќер. Има повеќе видови, кој имаат кафена боја, за разлика од стандарднот -бел. Многумина тврдат дека е диатален, не дебелее и е здрав за конзумираење. И можам да забелешам дека во поголемиот број на кафулиња и ресторани во Скопје го послужуваат! Што мислите вие? Кој вид на нерафиниран шеќер користите?
     
  2. Special.Someone

    Special.Someone Истакнат член

    Joined:
    Aug 22, 2011
    Messages:
    943
    Likes Received:
    637
    јас не знам за вас јас си го користам белиот шеќер поубав ми е ;)
     
  3. crazyinlove19

    crazyinlove19 Популарен член

    Joined:
    Mar 20, 2011
    Messages:
    3,753
    Likes Received:
    3,732
    Секогаш си го користам белиот шеќер, не би се откажала од него во никој случај. :D Каде-каде ми е повкусен, па нека дебелее колку сака.
     
  4. femina989

    femina989 Истакнат член

    Joined:
    May 24, 2011
    Messages:
    84
    Likes Received:
    14
    Јас користам кафеав и многу ми е повкусен.
     
  5. Plavusa.17

    Plavusa.17 Популарен член

    Joined:
    Mar 20, 2011
    Messages:
    4,133
    Likes Received:
    6,033
    Не памтам да сум пробала кафеав. Инаку бел шеќер класика, ама ако во скоро време пробам кафеав и повеќе ми се допадне, можеби би го употребувала тој, иако не верувам искрено.
     
  6. srcekrsacka

    srcekrsacka Популарен член

    Joined:
    Nov 26, 2010
    Messages:
    2,952
    Likes Received:
    1,752
    користам и бел и кафеав
    иако во последно време го избегнувам белиот шекер, кафеавиот т.е. нерафинираниот некако е повкусен
     
  7. Seznajka2

    Seznajka2 Истакнат член

    Joined:
    May 28, 2011
    Messages:
    590
    Likes Received:
    120
    И двата ги имам дома кафеавиот најчесто го користам во млеко и така а онака белиот за се друго :)
     
  8. Sunday-Rose

    Sunday-Rose Истакнат член

    Joined:
    Dec 30, 2010
    Messages:
    349
    Likes Received:
    124
    Gender:
    Female
    Па шеќер скоро и и4 да не користам, ама кога користам кафеав секако :), во белиот нема ништо од страна на витамини, а во кафеавиот има и затоа е многу поздрав....
     
  9. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,962
    Likes Received:
    203,356
    Gender:
    Female
    Има повеќе видов кафеав шеќер: демерара, лајт мусковадо и дарк мусковадо - јас го претпочитам последниов, дарк мусковадо. Има специфичен вкус - секој што пие поблаго кафе кај мене дома ме прашал што сум ставила во него - и никој не го сака, не знам зошто :^) Јас и понатаму го користам. Инаку, шеќерот го користам само кога правам нешто благо, а и тогаш знам да скратам малку повеќе :)
     
  10. Beauchamp

    Beauchamp Популарен член

    Joined:
    Sep 4, 2011
    Messages:
    1,930
    Likes Received:
    5,609
    Gender:
    Female
    дома имам и кафеав и бел шеќер,повеќе на ВКУС ми е подобар белиот,али поздрав е кафеавиот,тоа да,и мајка ми цело време ме тера да го користам кафеавиот,како демек поздрав бил,она ова |( али мене ми е многу грд на вкус,иу :puke:
     
  11. Phyramide

    Phyramide Популарен член

    Joined:
    Jul 12, 2010
    Messages:
    3,009
    Likes Received:
    14,819
    Веќе 6 години го употребувам исклучиво кафеавиот шеќер. Белиот ми е ептен само за готвење или за колачиња, за да не го трошам кафеавиот.

    Откога го користам се одвикнав од пиење благо кафе и се навикнав да го пијам чајот без шеќер, а тоа е мислам доста солидно со оглед на тоа дека некогаш пиев кафе со 3 - 4 лажичиња шеќер. Нездраво! :|

    Разбрав дека кафеавиот шеќер е поздрав и од кога ми објаснија зошто, некако спонтано решив да го елиминирам сосема белиот и да го воведам кафеавиот. Сега без него не можам да си го замислам секојдневието.
     
  12. elcezelce

    elcezelce Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2011
    Messages:
    3,119
    Likes Received:
    20,937
    Gender:
    Female
    Си го користам кафеавиот шеќер ,затоа што ми е поубав и поздрав е од белиот :)
     
  13. Peppermint

    Peppermint Популарен член

    Joined:
    Jan 17, 2011
    Messages:
    868
    Likes Received:
    13,217
    Gender:
    Female
    Што му правите на кафениот шеќер кога ќе се стори камен? Она што стои на упатството дека треба да се покрие со влажна крпа некако не ми дава резултат. Како го чувате?
     
  14. Emotional123

    Emotional123 Форумски идол

    Joined:
    Jul 5, 2011
    Messages:
    8,625
    Likes Received:
    40,120
    Gender:
    Female
    Дома имам кафеав шеќер ама јас лично не го користам за ништо, мајка ми само го користи. Навикната сум на белиот.
     
  15. danniela5

    danniela5 Популарен член

    Joined:
    Jun 24, 2011
    Messages:
    1,308
    Likes Received:
    881
    Gender:
    Female
    Белиот го користам. Макар кафеавиот можеби е поздрав како што има напишано Пирамид, ама и поневкусен ми е . Изгледа се е навика...
     
  16. Ariel

    Ariel Форумски идол

    Joined:
    Dec 7, 2009
    Messages:
    8,468
    Likes Received:
    144,070
    Многу ми се допаѓа кафеавиот шеќер. Редовно го имам дома, обично лајт мусковадо на Виталија. Од дете сум навикната сум на кафеав шеќер, бидејќи мајка ми го купуваше уште многу одамна.

    Сепак не го користам којзнае колку во секојдневие, бидејќи не употребувам многу шеќер - освен во мохито и кога јадам мекици :D
    На работа имаме од тој во мали кесички, па често знам да си отворам едно и да го изедам.

    Сопругот никако не можам да го навикнам, иако се трудам да му прошверцувам во кафето. Децата ги навикнав, и го бараат, само се трудам и нив да не им давам често шеќер, па повторно се сведува на јадење со мекици :D

    Инаку не знам што се прави кога ќе се стврдне - јас се трудам да не му дозволам да се стврдне со тоа што го мешам повремено, а ако се случи - го кршам на парчиња, па така го користам, или во краен случај - го фрлам. Само ова ми се случува ретко, бидејќи често правам мохито.
     
  17. slavica999

    slavica999 Популарен член

    Joined:
    Dec 27, 2009
    Messages:
    4,327
    Likes Received:
    5,343
    Во глобала многу малку користам шеќер освен во слатки. Кафе пијам без шеќер, а во чај, млеко и секаде каде што можам ставам мед.
    Повеќе користам бел шеќер. А и искрено скептик сум дека тој што го има кај нас кафеав шеќер е вистински нерафиниран кафеав шеќер (некаде имам прочитано дека нема врска )
     
  18. MaCa-J

    MaCa-J Истакнат член

    Joined:
    Aug 5, 2011
    Messages:
    604
    Likes Received:
    135
    Исто мислење делиме.. :D
     
  19. Alesii

    Alesii Популарен член

    Joined:
    Feb 19, 2012
    Messages:
    1,125
    Likes Received:
    841
    никаков....бидејки јас мислам дека кафеавиот шеќер е бел али преофарбаннн! :!:
     
  20. jagotka123

    jagotka123 Истакнат член

    Joined:
    Mar 3, 2012
    Messages:
    1,799
    Likes Received:
    339
    Gender:
    Female
    Белиот шекер е поубав.