Шеќер vs. Натрен

Дискусија во 'Храна и пијалоци' започната од AnaKarenina, 6 јули 2012.

  1. AnaKarenina

    AnaKarenina Форумски идол

    Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.261
    Допаѓања:
    54.974
    Пол:
    Женски
    Познавам многу луѓе кои во својата исхрана целосно го имаат исфрлено белиот шеќер и го имаат заменето со натрен. Натренот го користат и во кафето и во млекото, чајот, тортите, колачите и други десерти бидејќи постојат мислења дека натренот е многу по здрав, за разлика од шеќерот кој се смета за вистински отров.
    Според американските научници, шеќерот е толку штетен за здравјето, што треба да се третира како алкохолот и цигарите. Тие предупредуваат дека претераното конзумирање на шеќер не само што придонесува до глобалното претерано дебелеење, туку е и главен виновник за промени во хормоните кај луѓето, во метаболизмот, го подига крвниот притисок и предизвикува сериозни оштетувања на црниот дроб. Истражувачите тврдат дека ефектите од претерано конзумирање на пијалоци и храна богати со шеќер ги имитираат симптомите на претерано конзумирање алкохол, кој се прави од дестилација на шеќер.
    Постојат мислења според кои кафениот шеќер е поздрав од белиот, но утврдено е дека овој шеќер ги содржи речиси истите состојки како и белиот. Ваквите сознанија укажуваат дека станува збор за заблуда кога се вели дека кафениот е поздрав од белиот шеќер. И двата вида содржат речиси исти состојки, а се разликуваат само во основните минерали, но разликата е толку мала што е дури и занемарлива.

    Од друга страна, според многу истражувања, натренот како замена за шеќерот всушност е канцероген и може да предизвика сериозни последици по човековото здравје. Ваквиот вештачки засладувач не го употребуваат дури ни дијабетичарите, поради неговото штетно дејство.
    Аспартамот се користи како замена за природните шеќери во многу производи. Сите производи на кои пишува Sugar free, во себе го содржат овој синтетички засладувач кој може да предизвика труење чии симптоми се: зашеметеност, главоболки, замор, вртоглавици, повраќање, забрзана работа на срцето, зголемување на телесната тежина, замаглен вид, слепило, раздразливост, вознемиреност, осип, болка во зглобовите, депресија, грчеви, спонтани абортуси, неплодност, зависност, слабост и губиток на слухот.
    Постои сомневање дека аспартамот може да предизвика тумор на мозокот, мултипла склероза, хроничен замор, епилепсија, Паркинсонова болест, Алцхајмерова болест, дијабет, метално заостанување, лимфом, дефекти на плодот, системски лупус, а во бременоста аспартамот може негативно да делува на плодот.

    Темава ја отварам за да споделиме мислења околу ваквите засладувачи во исхраната - колку натренот е всушност здрав и дали неговата замена за шеќер е подобра опција.
    Каков засладувач користите вие во вашата исхрана? Бел шеќер, кафен шеќер, натрен?
    Во колкаво количество го конзумирате?
    Користите ли производи кои се Sugar free?
    Ако користите натрен, дали сте забележале проблеми со здравјето откако сте почнале да го користите?
     
    На XMaN му/ѝ се допаѓа ова.
  2. M.a.r.i.l.y.n

    M.a.r.i.l.y.n Популарен член

    Се зачлени на:
    24 јануари 2011
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    720
    Претежно го користам белиот шеќер, ама сеа со диетиве користам само сложени шеќери од овошјето. Како и да е гледам да го одбегнувам белиот шеќер и да го заменувам со кафен, ама не можам секогаш. Во кафиња, чаеви такви работи можам да користам кафен шеќер, ама во торти, слатки, колачи не. Знам дека е подобар избор од белиот, ама па економична сум и не сакам да се трошам :D . Шала на страна мислам дека нема до толку голема потреба да се користи исклучиво кафен шеќер и во колачите, па нема цел колач да изедам, мајку му, а и колач се прави кај нас еднаш во месец :D .Ако одиме така сите слатки и чоколади што се продаваат во нив имаат бел шеќер, па поекономично им е на луѓето, а у осталом што се грижат они за нашето здравје. Значи заклучок, гледам да избегнувам прости шеќери, ама кога мора претежно го користам белиот.

    Во врска со натренот, знам дека мајка ми едно време користеше, ама баш поради истиве истражувања, дека е штетен по здравјето итн престана. Јас лично не би го користела натренот во исхраната, подобро кафен шеќер отколку натрен, според мене :!: .
     
  3. ilipili

    ilipili Популарен член

    Се зачлени на:
    19 април 2012
    Пораки:
    1.300
    Допаѓања:
    4.975
    Јас користам бел шеќер кога веќе морам како што кажа и M.a.r.i.l.y.n ,a кафеавиот претпочиттам да го користам повеќе.До душа сега посебно летниот период многу малку користам било каков шеќер,само природниот од овошјето и тоа ми е доволно.Кафе не пијам ,еднаш месечно евентуално ако се напијам,па ако ставам обично го користам кафеавиот шеќер.А во чајот кога веќе нема кафеав шеќер тогаш ставам многу малце бел или воопшто не ставам.
    Натрен никогаш не сум користела како засладувач,а посебно сега кога прочитав какво влијание има врз здравјето немам ни желба да го користам.
     
  4. SuperGirl24

    SuperGirl24 Форумски идол

    Се зачлени на:
    6 март 2012
    Пораки:
    1.950
    Допаѓања:
    30.062
    Пол:
    Женски
    Ние дома најчесто користиме натрен ,значи обичен шекер скоро ич, за недај боже ако у моментот неаме натрен.Мајка ми коа праи благо става и едно и друго бидејки мислам дека неможе да се потригне таа сладост со натрен што би се постигнала со шекер.Фала богу до сеа сите сме здрави и прави а прилично долго го користиме.Мајка ми пред некој ден зема од некаков си шекер од таа продавницата за органска храна што е Био(бла бла)не ми текнува како се вика викаат дека тој бил поздрав и не знам што па може да продолжиме да го користиме него.
     
  5. Alesii

    Alesii Популарен член

    Се зачлени на:
    19 февруари 2012
    Пораки:
    1.125
    Допаѓања:
    841
    Јас ни шеќер ни натрен конзумирам :D
     
  6. Trendafilka

    Trendafilka Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    5.941
    Допаѓања:
    27.507
    Во кафето редовно користиме натрен со години наназад, иако гледам последниве месеци да го избегнувам и него.
    Да чукнам во дрво, никој не пројавил проблем од натрен.
    Дедо ми е дијабетичар од неговата 50та година, значи скоро 30 години и секој ден консумира натрен, човекот за негови години се држи одлично, многу подобро од други на таа возраст.
    Во турско кафе на пример не ми е потребен никаков засладувач, си го пијам горко.
    Ретко правиме торти и колачи, ама кога ги правиме нема шанси да ставам натрен во торта или мафин бре. :^)
    Користиме бел шеќер и како го истурам така и подголтнувам, зло ми е кога го гледам, не го сакам воопшто, ама се тешам дека ретко правиме и ретко јадеме благо.

    Што се однесува до мене сметам дека и едното и другото во огромни количини можат да бидат штетни по здравјето.
    Умерено и одговорно консумирање на двете. :)
     
  7. NadjaChoko

    NadjaChoko Активен член

    Се зачлени на:
    17 јануари 2012
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Натрен.
     
  8. Winterborn77

    Winterborn77 Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 март 2011
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    84
    Пол:
    Женски
    Со години веќе не користам шеќер, само натрен.
     
  9. Greeen

    Greeen Истакнат член

    Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    566
    До сега не сум користела натрен,само шеќер.
     
  10. Katerinceee

    Katerinceee Популарен член

    Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    814
    Допаѓања:
    1.230
    Пол:
    Женски
  11. Dreem.Girl

    Dreem.Girl Истакнат член

    Се зачлени на:
    16 октомври 2012
    Пораки:
    336
    Допаѓања:
    115
    За кафе и чаеви повеќе сакам натрен... :?:
     
  12. sunfemina

    sunfemina Популарен член

    Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    837
    Натрен кога некаде на гости немаат шеќер за во кафе прифаќам, инаку дома немам и не користам никогаш.
    Немам некој ритуал на секојдневно пиење на кафе, а кафе без шеќер не пијам така да гласам за него сепак. Благо не јадам често, па умереноста не ми ствара проблем.
    Во чај ставам мед, никако шеќер.
     
  13. SummerGirl

    SummerGirl Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    13.774
    Допаѓања:
    25.135
    Пол:
    Женски
    Користам шеќер. Натрен само еднаш имам пробано.
     
  14. tofi

    tofi Истакнат член

    Се зачлени на:
    7 ноември 2012
    Пораки:
    101
    Допаѓања:
    13
    Шеќер само понекогаш,а натрен воопшто не користам.
     
  15. Lady-in-white

    Lady-in-white Истакнат член

    Се зачлени на:
    16 април 2012
    Пораки:
    352
    Допаѓања:
    53
    Леле бе денеска купив натрен :D Испив едно кафе со него и изгледа до тука ке му биде по она што го прочитав хахах. Како и да е користиме бел шеќер дома досега немаме купено нетрен али еве мерак ме фати денеска за чудово. Сега ептен ми помина меракот :lol:
     
  16. atala

    atala Популарен член

    Се зачлени на:
    30 март 2011
    Пораки:
    1.135
    Допаѓања:
    890
    Пол:
    Женски
    Јас користам и шеќер и натрен,мене ми се допаѓа натренот иако едно зрнце не ми е доволно за да ми се заслади чајот или какаото,па морам да ставам две или три зрнца натрен,татко ми кога му доаѓаат пријателите на гости преферира натрен за кафето,јас сум чула,пак,дека натренот како вештачки засладувач не бил многу здрав,не е здрав ниту шеќерот,но,сепак за мене чај или какао без шеќер нема вкус,така што јас за оваа опција би гласала:Шеќер vs.Натрен=50:50! :) ;)
     
  17. Beautiful-Princess

    Beautiful-Princess Популарен член

    Се зачлени на:
    28 јануари 2012
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    368
    Пол:
    Женски
  18. QueenElena

    QueenElena Популарен член

    Се зачлени на:
    1 август 2013
    Пораки:
    1.213
    Допаѓања:
    1.287
    Шеќер. Натрен никогаш не сум пробала (а и нема да пробам после она што го прочитав). :)
    И не би го нарекла шеќерот отров.
     
  19. Emotional123

    Emotional123 Популарен член

    Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    2.813
    Допаѓања:
    5.044
    Пол:
    Женски
    Шеќер, татко ми пиеше натрен и пробав неколку пати ама не ми е исто. Чудно е, не ми се допаѓа.
    Порано користевме кафеав шеќер, тој најубав беше.
     
  20. cooll

    cooll Популарен член

    Се зачлени на:
    25 април 2010
    Пораки:
    1.076
    Допаѓања:
    3.753
    Пол:
    Женски