ako ti preporacale nosi obavezno, mene na 2 mes. mi rekoa da ne stavam pa stavav do 6. a jadrencata mislam deka pokasno se oformuvaat zatoa se odi na vtora kontrola posle 5-6 mes. nekako ne mi e logicno ova sto go kazuvas...
Касно беше ама и немаше потреба да ставаме затоа што отидовме кај друг ортопед за второ миснење и се беше во ред немаше детето никаков проблем.Така да се спасивме од повој а и веќе сам убедена дека нема никаква потреба од него воопшто за сите бебиња ако има нешто проблем недај боже бебенцето си имало разни други помагала а широкиот повој ништо не помагал.За второ детенце никој не ме убедува да ставам ма ни еден ден по случајот што го имавме ние. Поздрав Јас би ти рекла да не ставаш никаков повој мене многу ме исплаши еден никаков лекар божем ортопед...двапати отидов кај него двапати истото ми го кажува како немале јадра колковите како чашките не биле развиени и 300 други работи му најде на детенцето и широк повој со 4 пелени јас го мачев со повој во 2 месеца 2 дена се на се му ставив и тоа беше мачење не навикнат на такви работи па така педјатарот ми препорача второ мисење да барам и јас директно на приватно во Филип Втори таму го прегледа Др-Младеновски и сум премногу задоволна од него убаво го прегледа,на ехо дури и јас видов дека си имаат јадра колковите и дека се е во ред ми рече само капкички , и повеќе сончање...од кога се вративме дома пелени ги користам само како перничка за спиење...Сега ама баш никој не ме убедува да ставам широк повој ако си има детето проблем никаков повој нема да помогне си има такви помагала специјални за проблемот. Кај вас ако се е во ред немаш потреба од повој немој сега кога веќе е топло да го мачеш детенцето со такви глупости. поздрав ве
Taka mi rece doktorot na eho ja gledase duri i se cudese kako tolku mala a jadrencata oformeni... Sakam da i stavam od gakickite za povoj mesto peleni
Мојата до 4 месеци носеше. После фати топло, и не и ставав ич. И второ кога ќе имам ќе ставам на почеток... не дека нема да се оформи без широк повој, туку повеќе како заштита од недај Боже.
iskreno nemam iskustvo so niv kako i da e ti najdobro si znaes podobro stavi otkolku posle da si reces zosto ne staviv a kolku se dosadni za stavanje posebno koga ke potprkne bebushot.zivci da iskines
Замисли нам ни рекоа да почнеме да ставаме кога наполнивме 3 месеца тогаш почна да си претка со нозичките толку мн му сметаа нон стоп плачеше и беше нервозен.Прво детенце ми е па никој не ми кажа дека треба на почетокот да се става и не ставав ама малку закаснивме со првиот преглед кај ортопед на полни 3 месеци отидовме и тогаш ми рекоа ма дај молим те 2 дена му ставав и тоа беше многу за моето енергично,темпераментно бебеПа дури два-три проблеми му најде на детенцето кога отидовме на второ мислење мислам се преродив и сега во јуни сме на конторла пак ке си го однесам кај истиот ортопед.Инаку тој првиот кај што отидовме беше стар уште од кога почнал да работи му останло тоа и да има потреба и да нема нека носи бебе.Леле а неможам да замислам како им е на тие бебчиња што се родени лето.Јас си реков здравје за второ нема шанси да носи такви глупости.Има некои мајки ставаат демек како превентива ама нема никаква полза од него.
Iskreno da ti kazam mene mnogu mi bese polesno za drzenje najmnogu i od taa pricina stavav nekako postabilno mi bese.
За првото ставав од прв ден дома до кај 4-5месец..полесно ми беше да го држам, зимско бебе фури и му држеше топло нс мешето.. Сега за второво ставав исто од кога си дојдовме дома.. На нецели 6недели, денес, бевме на прв преглед кај ортопед, го виде на ехо и рече да не ставам повеќе.. Истиот доктор двете ми ги гледаше.. Сигурно гледаат по нешто па да дадат препорака.. Некој да носи.. Некој не
врска немаат што гледаат одам прв пат со малата ми вика повој бла бла ама јас не ставив одам втор пат кај истиот ми вика носеше повој ? викам да етеее вика видиш како има промена а подобро ради повојот поголема глупост не чув промена на подобро ама повој ни еден ден не носеше
Мене крсен термин ми е 07.07, жешко ке ни биде доста, ке ставам широк повој зошто докторите препорачуваат, ама почнувам дс се нервирам зошто свекрва ми запна да се повива цело малото, заедно ноџиња и колкчиња. Ке збудалам ако напнува, а не планирам за тоа да ја послушам. До сега не сме се спречкале за ништо, се надевам нема и сега.
Ако сакаш нервозно и плачливо бебе -стави. Свекрва ти да ја поздравиш, она нека се замота у чаршаф и така нека седи цел ден.
И мојата свекрва инсистираше да се повива цел син ми (поголемиот). И дозволив еднаш и после тоа не. Си терав по мое. Нема она да ми кажува како да го средувам детето. Не ставав широк повој ни на двајцата.
Јас одлучив да не ставам и мене краен термин ми е 7 јули. Мм ми вика да купиме за секој случај ама му реков не планирам така да џабе пари не давам. Се двоумев и јас сите ми велеја да ставам плус дека женско ама на крај одлучив не. Греота е на таа жештина уште повој.
Пеперутче стави си ред од почеток твојот збор да биде последен кога се работи за бебето, да немаш мака после. Јас немам ништо против да слушнам совет од постарите, па мое е дали ќе применам. Значи совет, не настојување! За повивањето, немој да го гњавиш бебуш само за да угодиш.
Јас си прашвам за се што мислат и свекрва ми и мајка ми ама мое е дали ке биди така како што велат или не.
Mamicki moze prasanjevo ne e za tuka no da si prasam-so svekrvica pred nekoj den se objasnuvavme deka dodeka nekaze doktor za masko deka treba sirok povoj deka sega na 45 stepeni greota e da go tuntaris samo da se poti. Jas kaj i da e treba da se porodam,nosam masko ali starive go teraat starinskoto