Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Широк повој

Дискусија во 'Бебе' започната од flowergarden, 26 мај 2012.

1. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.036
    Допаѓања:
    4.715
    ako ti preporacale nosi obavezno, mene na 2 mes. mi rekoa da ne stavam pa stavav do 6. a jadrencata mislam deka pokasno se oformuvaat zatoa se odi na vtora kontrola posle 5-6 mes. nekako ne mi e logicno ova sto go kazuvas...

2. H&J

H&J Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    1.337
    Касно беше ама и немаше потреба да ставаме затоа што отидовме кај друг ортопед за второ миснење и се беше во ред немаше детето никаков проблем.Така да се спасивме од повој а и веќе сам убедена дека нема никаква потреба од него воопшто за сите бебиња ако има нешто проблем недај боже бебенцето си имало разни други помагала а широкиот повој ништо не помагал.За второ детенце никој не ме убедува да ставам ма ни еден ден по случајот што го имавме ние.

Поздрав :)

Јас би ти рекла да не ставаш никаков повој мене многу ме исплаши еден никаков лекар божем ортопед...двапати отидов кај него двапати истото ми го кажува како немале јадра колковите како чашките не биле развиени и 300 други работи му најде на детенцето и широк повој со 4 пелени(facepalm) јас го мачев со повој во 2 месеца 2 дена се на се му ставив и тоа беше мачење не навикнат на такви работи па така педјатарот ми препорача второ мисење да барам и јас директно на приватно во Филип Втори таму го прегледа Др-Младеновски и сум премногу задоволна од него убаво го прегледа,на ехо дури и јас видов дека си имаат јадра колковите и дека се е во ред ми рече само капкички , и повеќе сончање...од кога се вративме дома пелени ги користам само како перничка за спиење...Сега ама баш никој не ме убедува да ставам широк повој ако си има детето проблем никаков повој нема да помогне си има такви помагала специјални за проблемот.

Кај вас ако се е во ред немаш потреба од повој немој сега кога веќе е топло да го мачеш детенцето со такви глупости.

поздрав ве :hug:

Последна измена од модератор: 15 јуни 2017
    На irena.1, Adeline, ladyiff и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. ladyiff

ladyiff Активен член

Се зачлени на:
    13 април 2016
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    8
    Taka mi rece doktorot na eho ja gledase duri i se cudese kako tolku mala a jadrencata oformeni... Sakam da i stavam od gakickite za povoj mesto peleni

4. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.124
    Допаѓања:
    20.279
    Мојата до 4 месеци носеше. После фати топло, и не и ставав ич. И второ кога ќе имам ќе ставам на почеток... не дека нема да се оформи без широк повој, туку повеќе како заштита од недај Боже.

5. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.036
    Допаѓања:
    4.715
    iskreno nemam iskustvo so niv :) kako i da e ti najdobro si znaes podobro stavi otkolku posle da si reces zosto ne staviv

a kolku se dosadni za stavanje posebno koga ke potprkne bebushot.zivci da iskines :D:*

Последна измена од модератор: 15 јуни 2017
    На ladyiff и H&J им се допаѓа ова.
  6. H&J

H&J Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    1.337
    Замисли нам ни рекоа да почнеме да ставаме кога наполнивме 3 месеца тогаш почна да си претка со нозичките толку мн му сметаа нон стоп плачеше и беше нервозен.Прво детенце ми е па никој не ми кажа дека треба на почетокот да се става и не ставав ама малку закаснивме со првиот преглед кај ортопед на полни 3 месеци отидовме и тогаш ми рекоа ма дај молим те 2 дена му ставав и тоа беше многу за моето енергично,темпераментно бебе:D:D:DПа дури два-три проблеми му најде на детенцето(facepalm) кога отидовме на второ мислење мислам се преродив и сега во јуни сме на конторла пак ке си го однесам кај истиот ортопед.Инаку тој првиот кај што отидовме беше стар уште од кога почнал да работи му останло тоа и да има потреба и да нема нека носи бебе.Леле а неможам да замислам како им е на тие бебчиња што се родени лето.Јас си реков здравје за второ нема шанси да носи такви глупости.Има некои мајки ставаат демек како превентива ама нема никаква полза од него.

На Adeline му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.036
    Допаѓања:
    4.715
    Iskreno da ti kazam mene mnogu mi bese polesno za drzenje najmnogu i od taa pricina stavav nekako postabilno mi bese.

На Emana му/ѝ се допаѓа ова.
  8. victoria

victoria Форумски идол

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.950
    Допаѓања:
    29.041
    За првото ставав од прв ден дома до кај 4-5месец..полесно ми беше да го држам, зимско бебе фури и му држеше топло нс мешето.. Сега за второво ставав исто од кога си дојдовме дома.. На нецели 6недели, денес, бевме на прв преглед кај ортопед, го виде на ехо и рече да не ставам повеќе.. Истиот доктор двете ми ги гледаше.. Сигурно гледаат по нешто па да дадат препорака.. Некој да носи.. Некој не

9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.772
    Допаѓања:
    324.690
    врска немаат што гледаат
    одам прв пат со малата ми вика повој бла бла ама јас не ставив
    одам втор пат кај истиот ми вика носеше повој ? викам да
    етеее вика видиш како има промена а подобро ради повојот

поголема глупост не чув
    промена на подобро ама повој ни еден ден не носеше

На LBC, kiki_riki и victoria им се допаѓа ова.
  10. Peperutka-bt

Peperutka-bt Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2014
    Пораки:
    352
    Допаѓања:
    2.098
    Мене крсен термин ми е 07.07, жешко ке ни биде доста, ке ставам широк повој зошто докторите препорачуваат, ама почнувам дс се нервирам зошто свекрва ми запна да се повива цело малото, заедно ноџиња и колкчиња.

Ке збудалам ако напнува, а не планирам за тоа да ја послушам. До сега не сме се спречкале за ништо, се надевам нема и сега.

11. LBC

LBC Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2017
    Пораки:
    381
    Допаѓања:
    4.312
    Ако сакаш нервозно и плачливо бебе -стави. Свекрва ти да ја поздравиш, она нека се замота у чаршаф и така нека седи цел ден.

На MarioliMia, Annath, Luna91 и 4 други им се допаѓа ова.
  12. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.037
    Допаѓања:
    36.057
    И мојата свекрва инсистираше да се повива цел син ми (поголемиот). И дозволив еднаш и после тоа не. Си терав по мое. Нема она да ми кажува како да го средувам детето. Не ставав широк повој ни на двајцата.

На LBC му/ѝ се допаѓа ова.
  13. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Јас одлучив да не ставам и мене краен термин ми е 7 јули. Мм ми вика да купиме за секој случај ама му реков не планирам така да џабе пари не давам. Се двоумев и јас сите ми велеја да ставам плус дека женско ама на крај одлучив не. Греота е на таа жештина уште повој.

На Peperutka-bt му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.154
    Допаѓања:
    17.622
    Пеперутче стави си ред од почеток твојот збор да биде последен кога се работи за бебето, да немаш мака после. Јас немам ништо против да слушнам совет од постарите, па мое е дали ќе применам. Значи совет, не настојување! За повивањето, немој да го гњавиш бебуш само за да угодиш.

15. Peperutka-bt

Peperutka-bt Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2014
    Пораки:
    352
    Допаѓања:
    2.098
    Јас си прашвам за се што мислат и свекрва ми и мајка ми ама мое е дали ке биди така како што велат или не.
    :)

На barby му/ѝ се допаѓа ова.
  16. aleksandricka77

aleksandricka77 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2014
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    6
    Mamicki moze prasanjevo ne e za tuka no da si prasam-so svekrvica pred nekoj den se objasnuvavme deka dodeka nekaze doktor za masko deka treba sirok povoj deka sega na 45 stepeni greota e da go tuntaris samo da se poti.
    Jas kaj i da e treba da se porodam,nosam masko ali starive go teraat starinskoto

17. manako1

manako1 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.045
    Нас патронажната и двајца педијатри ни рекоа мора широк повој добро било за бебето ако е машко.

18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.772
    Допаѓања:
    324.690
    околу ова одлучува ортопед.Ни педијатар а уште помалце сестра

19. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Okolu sirokiot povoj, sinko e roden vo dekemvri, no ne sum mu stavala nitu ednas.

Последна измена од модератор: 22 јули 2017
    На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  20. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.778
    Таа е од Бт, а ние овде воопшто не посетуваме ортопед. Мене ме направија будала кога барав термин :(

На manako1 му/ѝ се допаѓа ова.