Првиот преглед т.е првото ехо што порано се направи тоа поубаво. За да се види состојбата на колковите. Доколу се испостави дека детето има некоја дијагноза(не развиен,исчашен колк) колку порано почне лечењето, толку побрзо ке се излечи. Секое време е изгубено. Конкретно во ремедика уште дури се во болниц им го прават првото ехп. Јас не се породив таму, но си го однесов детето на прв преглед штом застанав на нозе, некаде после две недели. Ова е совет од ортопед.
Нас во ремедика ортопедот ни рече да ставаме широк повој. Ама јас не сакам. Колкчињата на ехо се ок. Ќе закажам и кај Видоевски ама нема термини
И мене ми препорачаа ама јас не ставив. Малиот е одличен, Видоевски му е ортопед иначе. Мој предлог ти е да не ставаш. Толку мало бебе да се стега и држи прицврстено нема потреба а ни логика. Природата знае што прави. Тој ќе се развие највеќе од само што ке си мртка цело време. Нејќеш мојов клоца да ти удри верувај..
Душиче. Остави го да си ужива на слобода, има големи шанси да стане нервозно бебе ако го виткаш повиваш и сл. Мојот немаше 40 кога почна студот надвор, по дома капче немам ставено ниту еднаш. Ниту по бањање ниту по ништо. Надвор да, ама дома се нервираше и што со сила ќе му држам капа за да плаче? Исто и за ракавички.
Објасни им дека ти е за прв преглед, дека е бебе од две недели, за да појдеш без термин. Па за нареден преглед ке си фатиш ред, уште дур си тамо закажи си.
Ние бевме во ординавија др.Темелковски докторката ни рече повреме ни објасни зашто е добро и дека се носи најчесто до 3ти месец ни дадоа и календар за прегледи на кој пишува дека првиот преглед е најдобро од 42 дена до 2 месеци да биде. Добивме и календар за развој во првата година
^^ Повојот порано се ставал за замена на памперс. Сега нема ама баш никаква потреба и корист од него и во тоа никој веќе не можи да ме убеди. Да го слушав мојот ортопед малата ќе ја повивав до 8 месеци,зошто на 6 не и беа оформени јадрата. Среќа се распрашав по други мајки,татковци, и овде една членка ми даде совет и искуство како моево.Кога појдов на 7ипол на контрола, ортопедот рече "супер сте, немора повивање веќе."
Секој е со различно мислење за широкиот повој,јас без размислување по совет од педијатарот усте дента кога дојдовме почнав да му ставам
Секој има свое мислење широкиот повој е превенција од дисплазија плитки колкови кои имаат можност понатаму од други компликации, а јадрата се знак на окоскување така да широкиот повој со појава на јадра нема никаква врска
Јас само кажав мое искуство, секако дека секој има различно мислење Мене така ми кажа ортопедот. За да и се оформеле скроз јадрата требаше да и редам уште два месеци повој.
каде можат да се најдат пелени за широк повој, и по која цена. Мислам дека овие се многу по практични од тетра и швецките пелени. Јас дека и две бебиња ќе треба секој ден да перам http://www.mojafarmacija.mk/mk/proizvodi/pedijatrija/84-peleni-sirok-povoj