А ставате ли широк повој на вашите бебушки? Гледам освен Видоевски, сите кажуваат да се става, но знам и дека повеќето не ставаат.
Абе нема смисла тоа со пелената наопаку. И да си присталица на широк повој и си одлучил да ставаш, пелената наопаку не е широк повој. Како и текнало ваква работа бе. Извини што ти коментирам ама нема функција, не е ни практично ни за дете, ни за тебе.
Јас кога ставам реално пошироки и се ножињата отколку кога е со една пелена. А зошто не е практично? Секунда работа е
Освен во Ремедика друг никој не знам што препорачува широк повој. Мене лично ми нема смисла. Јас малиот го носев во Систина кај Сајковски кој уште од сам старт ми рече НЕ за широк повој.
I mene mi rece kao stavaj do naredna kontrola ama jas ne stavav. Ne planiram ni za devojcevo Sajkovski e mnogu labav, jas ne go ni prasuvav. Ama sepak ne e ortoped
Mene mi rece Maja da stavam pelena naopaku do 4 meseci, nie sme veke 5meseci i do sega ni ednas ne staviv
Искрено ми нема смисла широкиот повој, но и да се реши да се става пак би класичен широк повој. Плус само она тоа го кажува, ни еден друг ортопед во земјава не препорачал такво нешто , јас не сум чула, еве нека кажат другите некој друг.
Не ставам ни јас. Во ремедика ни рекоа да ставам до три месеци. Дали 5 пати ставив од гаќичките и се откажав. Дете нервоза го фаќаше од нив. На прв ортопедски се си беше во ред.
И јас до сега немам ставено ниту еднаш, но не ми се верува колку ни се контрадикторни лекариве за било кое прашање, без разлика дали е ортопед, педијатар, гинеколог....на крај се останува сами да одлучуваме кого ќе слушаме
Тоа што никој не практикува, не значи дека Маја не е во право. Јас гледам разлика во тоа колку и се раширени ножињата без и со таа пелена. Дополнително, во фамилија имавме тежок проблем со колкчиња на новороденче. Освен Маја со конкретен одговор и насока, сите други експерти ги мотаа со месеци. На крај, пак завршија согласно кажаното од Маја, во странство. Така да многу експерти имаме за рутински прегледи. За сериозни проблеми, никој не е конкретен.
За тоа си во право, сите се најстручни кај здраво дете. Ако имате позитивна фамилијарна анамнеза за проблеми со колкови треба мнигу да се внимава. Сепак за мене лично кажувам пелена наопачки не ми е доволно внимавање.
Се сложувам, треба да се лечи со ремени, гакички... Јас сум лично против широк повој, две деца имам не сум користела. Ако има проблем лечиме со соодветно помагало, ако нема ништо не треба. Но почитувам туго мислење, кој мисли дека треба нека користи. Но ова со пелена опачки свртена стварно ич не ми е прифатливо и не разбирам зошто е и зошто нозете да стојат пошироко, ако на ехо се видело дека колковите се здрави.
Каличанин од систина препорачува широк повој, јас два три дена само му ставав, на тоа топло уште широк повој да му ставав тогаш...нема никаков проблем од тоа што не ставав, не знам зашто уште го препорачуваат некако баш застарено ми е