Mene mi vika, stavas? Vikam ne. A zosto? Ne veruvam u sirok povoj. I pocna nesto da mi objasnuva sto lecele so nego. Si vikam e arno de lecete. Se dodeka nema problem nema sto da se maltretira dete nitu zaludno da frlam peleni.
сакав да пробам ми беше мерак и еве сега преку ден така сме, побрзо оди отколку што изгледа. пере машината, а не ги пеглам ни штиркам, со пеглањето му се намалува абсорбирачката моќ , а и ако не е болно детето или некој друг нема потреба да се дезинфицираат преку пеглање. исто само на мајчино млеко сме па каките се раствараат во вода и нема потреба ништо посебно на тие пелени да им се прави. единствена работа е само спружирање и диплење, ама досега имав помош за тоа. мала инвестиција и напор, а многу заштедува, и други плусови гледам ама да не навлегуваме во темава пак). навечер само му ставам од другите за да не го разбудувам често. кога ќе дојдам во Македонија ќе ги побарам да видам какви се да испробаме.
Bravo majka, sekako deka mnogu podobro e da se koristat platneni peleni otkolku pampersi. Koj ke se nafati alal da mu e, mene mi se vide mnogu komplicirano i toa e edinstvenata rabota koja ja pravam za bebe, a znam deka ne e pravilna odluka. Inaku ne e deka skoro nikoj ne koristi, veke se vrakaat vo "moda" platnenite peleni, ima edna srpska grupa na FB, moderni platneni peleni i gledam deka se poveke majki se odlucuvaat za niv kako pozdrav izbor. A dezenite im se son, kolku se samo ubavi i interesni.
Еве ти страна од фб, имаат вакви пелени и вршат достава https://www.facebook.com/officiallococroco/ Јас не те исмевам, напротив ти се воодушевувам на трпението, секако дека е подобро бебе да седи на нешто памучно. Мене и тоа ми е многу што го правиш, а и не би имала време искрено, а за право со памперсот чиста сметка долга љубов, извади, фрли, стај друг
Мене на контролата на 3 месеци ми рекоа до наредна контрола да носи. На ортопедија во Битола и ставам шо да правам шубе ми е
А ти кажаа причина?! Ако има зошто, ок, али од онака не ставам уште па вика доста беше и пишала во извештајот - се ослободува од широк повој
Па за тоа и носите. Јас на времето сум носела баш поради неразвиени јадра, тесна карлица, но каиши, широк повој не ми ставале. Од каишот на левата страна си носев до пубертет белег, па наеднаш почна да се губи. Но и покрај носењето имам тесна карлица, но ваљда ми се подраширила
Ти знаеш како изгледа апаратчето, каишите?? Со каишите се одредува баш точно колку треба да бидат раширени ноџињата/карлицата и стои цврсто, ортопедот одредил колку, како, што и ми ги ставиле.
Мајка вика ОК сум го поднела, не сум плачела и бунела воопшто, ставен ми бил на +2м а до кога сум го носела не знам
Мојата ниту ден не носеше широк повој, на контролата на 6 месеци ми рекоја супер се јадрата можиш да го извадиш широкиот повој. Кога им кашав дека не и ставам,зошто не и ставаше ми рекоја. Па ете му викам значи не брка никаква фунција повојот. Доколку има некој проблем не дај боже со широк повој не се решава туку пак треба да се носи каиши и протези за колкчињата.
Дали на бебенце кое би се родило во јули, машко, би ми ставале широк повој или само на Памперс? Тоа ми е единствена "мака". Фала ви.