И мене ми е тоа, кај нас во лето е 50 степени преку ден, навечер едвај до 30 и нешто слегнува. Ќе изгори дете. А маж ми се запнал дека требало.
А зошто запнал?! Има нешто читано дека помага или слушал наоколу!? Во Систина како широк повој препорачуваат уште еден памперс, ама залепен наопаку. Јас ставав на почеток за да ги искористам гратис пелените од болница и толку беше (и тие сите не ги ставив, ене ги пола стојат). На последниот преглед, ортопедот вика не треба веќе широк повој. И кое фајде?
Нас во ремедика ни препорачаа. Јас бев против, а мм да сме слушале доктор. Купив од гаќичките и ако веруваш мм беше прв што рече извади. Дете нервозно, незгодно за лежење дека газот подигнат. И ене си стојат неискористени. Ич не почнувај да ставаш, само нервозно бебе можеш да добиеш.
Мами за широк повој во систина педијатарот ми рече две пелени да ставам од кои втората наопачки (предниот дел назад). Едното бебе така повиено скоро па право ги држи нозете а другото многу широко свиткани коленцата и скрос расчепатено . Како е нормално?
Normalno e da ne stavas sirok sala na strana, jas ne stavav ni na dvete. Inaku yreba da se ubavo rasireni nozete
Ни препорачаа широк повој до 2 месеци, па сакав да купам од тие гакичките дали се корисни или да одам со класично повивање? http://www.mojafarmacija.mk/mk/proizvodi/pedijatrija/84-peleni-sirok-povoj Друго што сум загрижена е тоа што е жешко ама шубе ми е да не послушам педијатри. Ставате ли широк повој?
Јас ставив неколку пати и престанав, и покрај советите на ортопедот, иако немаше никакви индикации. Претпоставувам кај Иванка ја носите, она дава такви совети. Мое лично мислење е дека нема потреба од широк повој, ако сѐ си е во ред.
Иванка ја гледала после породување, имаме контрола по 2 месеци, а пишала уреден наод на колкови и препорачан широк повој. Сега на контроли кај Марина и Јадранка и двете ми рекоа за широк повој. Шубе ми е затоа.. Со гаќиве некако попрактично ми изгледа...
Изборот е сепак твој. Јас Иванка не ја почитувам како доктор од многу причини, а и нејзините совети ми се малку застарени. Пробај, па ќе видиш како ќе сака бебето. Земи 1-2 пара, чисто да пробаш. Иако мислам на жештиниве широк повој тешко ќе поднесува. А нема причина за да носи.
И мене ми рекоа да ставам, па не ставав. Додуша 10 дена ставив моево зимско дете, па ми беше жал, не па сега на оваа горештина.
И нас ни препорача широк повој. Купив од гаќичките и два пати ги ставив. Ми беше жал на +40, да ставам, а плус и некако неприродна позиција, газот подигнат му беше и баталив. Ако има индикации ставај, ама вака не би мачела бебе.
Ќерками има 5 месеци..3 месеци и ставав широк повој.. ама последниве два месеци не. Вчера бевме Плодност Битола на втора контрола со колкчињата се е во ред само што јадра не биле оформени.. Дали ова мозже да е последица што не ставав широк повој.. инаку еве од вчера повторно почнав да ставам. Само незнам на ова жешко како ке биди. А докторот ни закажа за 2 месеци контрола:" сакам да видам дека почнуваат да се оформуваат јадра" Го прашав дали е нормално.. рече до 6 месеци имало фора.. ама некако не ми беше кејфлија .. и сега ќе си пукнам што не и кчавав широк повој
Pa rano e za da se oformeni. Treba da se pocnati so formiranje. I da, od sirok povoj ne se formiraat jadra.
Нас ни рекоа лабави колкови и обавезно широк повој штом ни падна папочето. Машко и скоро 20 дена старо. И сеа сум на мисла дали да ставам или не...