Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Широк повој

Дискусија во 'Бебе' започната од flowergarden, 26 мај 2012.

1. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    696
    Допаѓања:
    156
    Некој погоре го спомна финансискиот аспект значи тој има улога како и тоа дека мене воопшто не ми се свиѓа памперсот заради тоа што ја узпарува кожата. ова го имам гледано кај кумата моја која ми е до врата значи секој ден кога го соблака девојчето кожата е толку запурена и црвена а не е осипана . детето до 6 месеци е секогаш мокро зашто мокрача постојано истекува и некогаш кога ќе се соблече со памперс тој може да биде сув зашто течноста влегува во внатрешноста и стои таму што воопшто не ми се допаѓа ... од друга страна детето со тетра пелена секогаш сигнализира да се смени пелената веднаш зашто скоро никое не поднесува да е мокро и немам течност која се крие во внатрешноста ... ако земам дека јас детето ке го пресоблакам 10 пати во денот минимум мене ми излегува дека 800 и кусур денари ми се за една недела што значи 4000 некаде може и поише во 1 месец јас за тие пари и многу помалку ќе се исперам и себе и детето а и со памперс би го соблекувала 10 пати дури и да не е мокар зашто колку ида се ултравпивачки и дека не попуштаат под притисок наназад не сакам да му се собира мокрача во внатрешноста . Кај детето по 6 месеци детето мочка во интервали не со просто истекување а и тетрата е веќе не искористлива зашто се трга широкиот повој а да се остаи дете со1-2 пелени од 6 месеци па нагоре е нон сенс ќе си ги мочка гакичките постојано па тогаш останува само 1 избор памперс со промена 6-8 пати во денот

2. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.902
    И јас имав дилема околу широкиот повој и се изначитав се` и сешто.
    Прееска беше патронажната сестра и ми рече само навечер за спиење да користиме широк повој, а преку ден само памперс. Така ќе практикувам додека отидеме на ортопед (мислам дека рече за еден месец).

На MacenceEna му/ѝ се допаѓа ова.
  3. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.800
    Допаѓања:
    39.442
    Кај нас до ден денес не се случило да се воспали газето од пеленките , ни да претече нит ништо
    Редовно и менувам пеленки , и не дозволувам долго време да седи со една полна пелена . И навечер немам никакви проблеми си спие и до 10 часа со една пелена па немаме никаков проблем Ама баш никаов :!: А за тие памучни пелени не знам како ја впиваат течноста навистина :?: И колку се всушност подобри од обичните еднократни пелени :|
    Мајками пред 24 години ги користела тие платнени или какви и да се за мене и братми , јака и душа со близнаци и такви пелени .
    а јас да се оптеретувам накнадно да перам преперувам сушам и пеглам , не би сакала и така гледам тоа малку слободно време што го наогам да ко искористам корисно :?: Може за некој не е сватливо ама така е

На lolyta777, Annath, DeMelo и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. AIT

AIT Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    979
    Допаѓања:
    1.751
    Иако ова ќе биде офтопик зошто темава е за широк повој да размислиш за моментот дека на бебенцето ќе му ставаш директно на гениталиите пелени кои ќе ги переш со прашак и омекнувач ,а кои всушност никогаш нема убаво да ги исплавиш. Со тоа правиш можност за појава на алергија на прашак (јас така ја имам добиено ,но пред 32 години немало друг избор),безпотребно ќе го изложуваш на ризик. Тоа дека ќе се спурува бебето во памперсот апсолутно не држи вода ,бидејќи со тетрата ти мораш да ставиш и мушама која нема да дозволува истекување,а за возврат и тоа како ќе ти го спурува бебето. Тоа што на кумашинчето му било црвено во тој предел може да е од јака мокрача која некои луѓе ја имаат и нема врска со памперсот. Денешниве пелени се така направени да колку и да е мочкано детето тоа се впива и кога ќе ја пипнеш пелената воопшто не е влажна. Тоа е исто како и со нашите улошки кои се впиваат и на површината се суви.

На Annath, DeMelo и gerdanche им се допаѓа ова.
  5. gerdanche

gerdanche Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2012
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    37
    Секој со свои видувања и искуства. Има време, но баш ќе ме интересира твоето искуство со тетра пелените. А за тоа што го кажуваш кај кумата, да можно е, но таа ако баш после секое преповивање и е црвено газето на бебето треба или да ги смени пелените или да проба со тетра, зашто има бебиња кои се алергични на пелените за еднократна употреба. Но тоа не значи дека и со твоето бебе ќе биде така. Јас од лично искуство имам обратен пример. Моето бебе додека бевме на болница, сето пак од тетра пелените се нафла. Кога си дојдовме дома, педијатарот ми рече, бидејќи не бевме сигурни дали е од памперсот или тетрата, да пробам прво со тетра и одозгора памперс, оти немав најлонски гаќички, зашто не бев за тоа подготвена. Е тогаш дури рани и се направија на препоните на ќерката. Се вратив само на памперс, со многу хигиена и витаминска маст (павловичева) и помина за неколку дена. А како тоа десет пати да менуваш памперс на ден? :?: Како прво ноќе, најново од семинар што ми го кажа мојот педијатар, не треба да се расповива бебето, за да не се лади и да научи да ја преспива побрзо ноќта, па дури и ако се покака. Јас на мојата ќерка од 9 до утрото до 9 не и го менувам, а има 5 месеци, и уште пие млеко ноќе и вода сега оти е жешко, и верувај колку е тешка пелената на сабајле, а не е ниту прокисната, ниту зацрвенета, а со тетра не верувам дека ќе е така. Значи памперс менувам 4-5 пати на ден. Е сега се случува и повеќе, оти може само што сум го сменила да се покака. Ама 10 пати, па тоа ти е на секои два саати да менуваш. И верувај нема ниту да имаш време, па и бебушот на почеток си спие не можеш толку често да менуваш пелени. А за финансиската страна секој знае колку му е длабок џебот, ама има и поефтина варијанта на памперс пелени од кои се задоволни многу мајки, а јас попрво времето за пеглање и перење (зашто мора пред да ги пикниш в машина и нарака да ја поминиш тетрата од каките) би го искористила за спиење и галење со бебето.
    Ова беше малку надвор од темава, ама мислам дека ќе помогне уште едно искуство околу широкиот повој и тетра пелените. :)

6. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    696
    Допаѓања:
    156
    Девојки здравје за едно 4 месеци ќе си го пишам искуството што може ќе ми го смени мислењето ам ожеби и не . Само ќе се надоврзам на Аит алергијата колку од тетра пелена (детергент + омекшивач) е можна еднакво толку е можна од еднократните пелени ... особено од оние кои имаат лосиони на нив не значи дека такви сите употребуваат а офф топик ќе се надоврзам за улошките конкретно јас сум алергична на 90 % од улошките со мрежичка значи евридеј , виолета , алвејс , бони мало пакување , она мало пакување , либресе и сум изредила уште колку ли не па додека останав трудна користев бони исклучиво памучни или она1 оние жолтите ми одеа по 3 пакетчиња ама со другите не се искачаше на крај( синопени , павловичеви адвантан скоро секој месец мачкав ) плус факав инфекции и кандида секој месец од пред 2 год завртев на бони и ако снема од нив на она 1 и бев раат , асегасум ептен раат :D sorry за оф топикот

7. flowergarden

flowergarden Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    418
    Јас ќе искоментирам за омекнувачот. Гледај да го избегнуваш, затоа што не се препорачува за бебиња. Може да биде причина за алергија. Користи само детергент (никако некој јак) и по можност двојно плакнење.

8. bubale23

bubale23 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    3

Taka e, i jas se spglasuvam, nedaj boze ako ima nesto anomalija se znae aparatce, a sirok povoj nigde vo svetot nema, i jas imam devojce i den nema sirok povoj noseno!

На gerdanche му/ѝ се допаѓа ова.
  9. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771
    јас му ставав до 3 месеци т.е. до пред 1 недела,ама надвор е 50 степени и ми беше жал да врие па и почна да бљуцнува после секој оброк по неколку пати и му го извадов, и нема да кажвам на никој оти ми рекоја на ортопед до 6 месеци ко бев на контрола а колкчињата му се во ред, па и зошто да му ги ставам?

10. srna2013

srna2013 Активен член

Се зачлени на:
    9 мај 2013
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    1
    Моето бебенце има два месеци, бевме на ехо преглед на колкчињата и ни рекоја дека има лесно проширување на рскавичен еркер. Ме интересира дали и некој друг имал вакво искуство или знае нешто повеќе за ова, благодарам однапред.

11. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.614
    Допаѓања:
    771
    Nie ne stavame sirok povoj,uste toj ni fali na zestinite.Malata koga ja fatat grcevite i pocne da rita,pampersot go smaknuva,topka go pravi :D ne mozam da zamislam kako bi bilo so povoj.

12. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    227
    Јас ставав на син ми широк повој до 4 месеци ама само навечер, и да ви кажам што ми кажа една доктрока во систна , Широкиот повој е наследен од старите доктори, старата пракса и дека нема врска со колковите , и со развојот на колковите.Ако некое бебенце има проблем со колкови нема да го спаси широк повој , но ете тоа е наследна пракса од минатото и така останало, така да јас не ставам веќе широк повој само шведска пелена навечер колку да ја држи поцврсто пелената за спиење .

13. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.431
    Допаѓања:
    5.392
    му ставам само навечер а сабајле му го вадам па да не му е топло жал ми е, а понатака ке видам зависно што ке каже ортопедот

14. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Јас не му ставав на син ми широк повој, ни еднаш, така ме советуваа педијатрите тука :)

15. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    586
    И јас не и ставам.. белким не грешам.Чекам деновиве од Загреб некои гаќички како широк повој и такви ќе и ставам кога е посвежо..па ако треба ортопедот ќе ми каже.

16. loki.c9

loki.c9 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2012
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    201
    Ние вчера бевме кај ортопед и се е во ред со колкчиња и ни рече само навечер да му ставам широк повој со една пелена.

17. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.683
    ^ А зошто само навечер, ако е се`во ред со колкчињата? Кое е објаснувањето на ортопедот?

18. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    е да и мене ме интересира, глупости или ке ставас или не ма колку само да каже ортопедот нешто неоти гигледаат набрзина зборам за букурешт и мајцин дом

19. loki.c9

loki.c9 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2012
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    201
    Демек да не му смета денски.

20. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    хахаах абе тоа ако има нешто со колкчињата ни 10 ширки повои да ставаме нема да ја биде јас на мојата не и ставав само памперсот на неа и боди а на 50 степена уште повој и фалеше па свеки ми вика облечии долги панталони и блуза а јас ја гледам и и викам ти што не се облечеш или врукина тие