Дали сега за 2 недели, кога ќе направи ќерками 6 месеци.. можам да ја ставам по малку да седи иако нема почнато јадра да се оформуваат? Дали некој имал вакво искуство? И дали го ставал бебето да седи и дали после било с ево ред со јадрата?
Сама се исправа ли? Мене ортопед ми кажа може да седи под 90°, ама дур сама не ојача, џабе помош од страна. Пример, ако ставиш перници бебе ќе лизга надоле.
Да се исправа ама не ја оставам во седната положба..затоа сакав да прашам дали смее да седи доколку јадрата не почнале да се оформуваат
ke vi kazam samo edno nikade vo svetot osven na balkanot ne koristat shirok povoj toa ostanalo od turskoto vreme koga gi nosele decata po nivite za polesno da gi drzat vo race im stavale ,toa nema vrska so razvojot na kolkovite kaj bebinjata.ako mu kazete ova na doktor koj raboti vo Evropa ili USA ke se iznacudi od koe pleme idame.pozdrav shirokiot povoj e najgolema zabluda
Јас кога се породив Австрија сестрите му ставија на едно бебе широк повој. Баш гледав ја учеа мајката како се става и и напишаја какви пелени да си земе за дома. Сигурно имало потреба. Ставаат и во Европа широк повој но само доколку навистина има потреба.
Razlikata e vo toa sto kaj nas nasite mu velat da stavaat sirok povoj na site. vo vrska so sednuvanjeto na bebeto moeto pocna da se isprava za sedenje na 4 ipol meseci a od 5 pocnav da e podsednuvam po malce.doktorite tuka velat ako samo se ispravuva i e drzi cvrsto glavata i rbetot moze da sedi dovolno e cvrsto.
Јас не ставам, иако сите блиски ми рекоа да ставам. На педијатарот мислењето беше дека нема штета ама не е неопходно. Ќе ставам ако ортопед рече дека треба, иначе не гледам зошто би ставала, само затоа што мене ми ставала мајка ми пред 30 години.
Zdr majki sakav da ve prasam za sirok povoj kakov e toj sirok povoj deneska bevme na ortoped I ortopedot ni preporaca sirok povoj na site sto bevme tamu na pregled
Јас не би ставала широк повој. За мене тоа е малтретирање на бебе, посебно летните, како што рече една членка претходно, ако пред 30 години ни ставале, не значи и ние треба да ставаме. Сите ортопеди што сум ги слушала или читала, велат дека ако има некој проблем, се решава на друг начин. Самите памперс се доволни. Порано немало пелени за еднократна употреба па морале две три тетри да ставаат, за да не пробива влагата на алиштенцата, сега апсолутно не е потребно.
Јас го прашав Ортопедот за широк повој и ми ср изнасмеа. Вика широкиот повој дека го измислиле на времето за да не ги повиваат бебињата како фишек.
Јас не ставам широк повој на синот. На ќерката до 4 месеци ставав, да сум со овој памет ни неа немаше да и ставам. Се измачивме со неа со пеленски осип, а тоа беше заради многуте слоеви, еден памперс, па пелена светкана на 4 пати, па осмица... не можеше да и диши кожата. А тек некои доктори советуваат и по две пелени, не по една, па тогаш што би било. Малиот кога се роди му ставав, и рани на газето му се направија. Откако престанав, ниту еднаш не му се вцрви газето.
Здраво. Денес бевме на ортопед во Неуромедика, Др Марија Јакимова, ни рече дека малиот има плитко лево колкче и ни рече широк повој, за десното дека е ок..слично искуство на некоја мајка ..инаку сме со неполни три месеци
Закажав во Ремедика, ама дури на 25ти, немаше порано Да видам таму што ќе ми кажат.. Ставаше ти широк повој?
Не сум ставала.Купив од таа пелената за широк повој што ми ја кажа.Ама само вежби правам,пелена не ставам.