da zdr kade bevte na ortoped i na nas vo neurmomedika na 2 meseci rekoa levoto kolkce e nedorazvieno ts desnoto e ok 61 a levoto 56 i zatoa povoj uste 2 meseci
Јас за првото ставав само за дпиење преку ноќ околу 2 недели после не. За второво ни широк повој ставав ни две пелени па супер си се развива. Ортопефот ми рече дека и се развиени колкчињата како да има 6 месеци, а не два, веќе полнале јадрата да и се оформуваат. Иначе презадоволна сум од др. Антонио Хаџи Антониевски, го препорачувам на сите
Уште им ставам по 2 пелени, скоро па 6 месеци ќе напраиме... планирам до Нова година да терам... тоа е, страв лозје чува!
Vo dilema sum so shirok povoj dali da stavam ili ne?Se porodiv vo Sistina dr Kalicanin mi rece posle navrseni 2 nedeli da stavam po dva pampersa eden obratno zalepen toa menuvalo shirok povoj do 3/4meseci.E sega deka devojce se mislam sto da pravam ,sin mi imase shirok povoj od raganje do 4 meseci nosese !
Леле јас ниту еднаш не ставив широк повој 8 месеци е и 2 пати го носев на ортопед и колковите се супер. Меѓутоа кој како сака така нека прави.
Широк повој се става кај што треба, а не на секое бебе, или дека е женско/машко. Затоа има контроли на ортопед, ако има некаков проблем, ќе ви каже дека треба да се стави. Јас не ставав, еве ја на 9 месеца готова да прооди.
Dali nekoj od vas ima koristeno vakvi gakicki za sirok povoj i kako gi stavate na bebeto ( nad pampers ili nad obleka) ?
Се стеснија баш каде што треба меѓу нозе да бидат и му доаѓаше исто како обична пелена. И престанав да ставам кога го однесов на ортопед рече дека имало подобрување. Искрено побитни се вежбите одколку повојот истово и во Систина ми го кажаа пред да не испуштат
Здраво, денес бевме на ехо за колкчиња ,бебeто е 6м и 1недела на десниот колк јадрото е многу мало,а на левиот воопшто не е ни појавено.Одма после тоа отидов на педијатар и ми рече да купам Jamieson d3 ,да давам 3-4 капки и плус од Babytol како што му давам редовно.Широк повој носевме до крајот на 3 месец. Бебето е машко иначе и ми рекоја на вечер да му ставам пак широк повој. Дали некоја мајка се има соочено со ваква ситуација ? Загрижена сум.
Вежби за колкчиња обавезно, правев на секое менување на пелена. Масажа со масло за бебе цело тело посебно се осврнував на нозете и колкчињата. Широк повој до кај 4ти месец носевме од тие купечките полесни ми беа за ставање бидејќи бебето ми блуцкаше често па да не ја малтрерирам со стегање и врзување. Кај нас ма 2 мес беше со недоразвиени колкчиња, не се потресе ортопедот мн рече ништо страшно кај некој порано кај некој подоцна, појача капки, фрлив тоа твистерите зедов пливит д3 давав и уште давам по 5 капки, вади бебе на сонце. На контрола на 5 мес се ок, созреани јадра. Според мене повојот и не игра некоја улога, јас не бев упорна со него, го бадев кога гледав дека беба е нервозна, секое дете е различно, носи различна генетика, ке се среди и кај вас, важно да нема проблем од типот исчашување и слично. Проверете ја дозата на капките и вит д во крвта.