Мајки, дали ставате широк повој на вашите новороденчиња? Нормално, како без него, одма во плодност ми кажаа да му ставам, вчера исто патронажната ми спомна. Преку ден ај да ставам велам, ама преку ноќ грешка е ако не ставам? Што ќе им биде на колкчињата од неколку часа без? Со повојот се мачи да прдне, греота е. Бебето ми е една недела.
Мене ми препорачуваа навечер само да ставам.. Едит: додека не отидовме на ортопед и ни кажаа дека воопшто немало потреба од широк повој
Ох, и ставаше? А со прдењево шо прајме? И плус ако треба да се променува еднаш во ноќта, па бори се со пелената, бори се со повојот, бебе си плаче, а во спална го мислам поголемиот да не се разбуди од плачот
Ставав што ќе праам.. Мислам дека си прдеше без проблем, јас ставав гаќички одозгора врз облека. Најпрактични се. Па на ортопед на три месеци ни кажа дека немало потреба, се е ок. И демек и да имало не дај боже нешто, широк повој не помагал, си имало соодветни помагала.
Па што се запнуваат ставај та ставај Еве ехо на колкчињата му направија во Плодност, ако имаше проблем ќе кажеа, засега се ок. А какви се тие гаќички, како му ги ставаше одзгора?
И него му беше уреден наодот од ехо во родилиште ама сепак добивме препорака за широк повој.. Не гаќички, погрешно се изразив.. Шведска пелена како на сликава, јас од бебе хоме земав. Само залепи врз шпихозна и готово. Другарка па ставаше памперс наопаку врз облека, така ја советувале.
Фала ти, ќе видам да нарачам. Па уште вчера патронажна вели "кога ќе стигне до 3500 грама, тогаш по две тетра пелени и плус нели шведска" аууу си велам ај да то бетонирам со тетри ако не... Нема шанси да го стегам така. А оваа пелената велиш убава е, ги држи ноџињата, впрочем тоа е битното нели?
Кај мене дека предвремено родено, па и мала килажа, ни некој ни рече за повој, ни ставаме. На педијатар сме биле неколку пати, патронажна е дојдена исто. Сите го гледаат само со памперс детево и никој досега не ни реагирал дека треба.
На ниедно дете немам ставано широк повој.Ниту еден ортопед не бил за тоа да се става широк повој.Ако кај детето има одреден проблем тој се решава на друг начин со вежби итн.
Јас искрено 5 мин немам ставено широк повој од како е родена па еве ја све е во ред фала богу. Само редовно вежби за колкчињата.
Редовно правење на вежбите до 3-4 месец, редовно давање витамин Д3 (доза одредена од ортопед а не педијатар или по совет од форум/другарка и сл.) Ако има проблем, со овие меки дополнителни врзувања со "крпчиња" нема да се реши. Тогаш си има специјализирани ременчиња, апаратчиња или како и да се викаат. Не сум ставила воопшто широк повој иако се породив во приватна болница со препорака за широк повој а ехо направено веднаш по раѓање дека е се во ред.Тоа мене ми е контрадикторно. Ме радува тоа што се повеќе ортопеди во државно/приватно даваат мислење дека не е потребен широк повој.
Во која болница си породена? Мене исто така во Плодност ми рекоа дека треба да ставам, а ехото на колкчињата беше во ред. Ми се пука од овој повојот. Ептен е досадна работа.