Nemoze da se svitka. Dali imal nekoj iskustvo so 9vva denovive sme na kontrola no piset3e nesto ako znaete
Како не седело?? Ако ти рекле дека треба да носиш, ќе носиш широк повој задолжително...Нека те научат како да го правиш, ако незнаеш..Бебците се мали и ништо не разбираат, така да дали им смета или не им смета, не е толку битно, колку што може да настанат последици недај боже... Нема ништо лошо во тоа, можеби во светот не се носи, но ние сме такво подрачје и најдобрите ортопеди во МК советуваат да се практикува...Во твојот случај можда е и задолжително...
Јас бев на педиатар пред 2 недели. Ми рече дека се е супер ама и ми препорача да и ставам по една пелена широк повој. Не сум сигурна мислам дека пробав еднаш, ама нема везе и онака не планирав да и ставам. Затоа што има рефлукс не треба ништо да и го стега стомакот. Плус наместо памперс корстам пелени што се за перење (како порано) и формацијата на колкчињата и е иста како кога би имала широк повој само што не и го стега стомакот. Снегулка Фани гакички има на бит пазар. Не знам за цена и не знам како се ставаат
Bevne na kontrola dobra e sega no rece da prpdolzam da stavam povoj i kontrola za 6 nededeli a mu gi vadeb koga ce se zaplacese epten da moze da si gi svitka nozinata i da se isprdi ) a knae koganee nosi e poovesela
Нас денеска прв пат не посети патронажната сестра. Ни рече да му ставаме широк повој, ние од вчера почнавме, па на првата контрола ќе видиме како напредуваме.
Ова до широкиот повој веќе нема смисла, едни ортопеди викаат задолжително' едни никако, тоа е од старото време, доволен е памперсот, на пр.Видоевски и во филип втори освен по првата контрола ако има причина за ставање широк повој викаат никако.
Jas prv pat denes go odnesov sinceto na ortoped ima papocna kila i plus desnoto kolkce nedorazvieno mi preporacaa sirok povoj so edna pelenka i vezbicki za nozete samo zaboraiv da prasam kolku vreme da traat tie vezbi posto koga mu gi pravam place se mislam da ne go boli pretpostavuvam znaete za kakvi vezbi vi zboram.. I ova so nedorazvienoto kolkce me zbuni aman veke sekoj den se nesto zbunuvacko, prvo hidrokela,posle bakterija vo nose, pa papocna kila i kolkceto :'(
Emilija i nas na proslata kontrola mi kaza nedorazvieno levo kolkce imavne nepolno 2 meseci i rece rano bolo ce se sredelo vcera bev pak i mi rece podobra bila i da prodolzam so povoj. I jas i ppavam vezbi no ne place si se smee. A kako ja otkrivte kilata imam slusnato deka se javuvala kal zenski deca od prmnogu placejne ? Poz i za kolkot ce si se sredi ne se sekiraj
Pa se gledase pupaceto mu e kako balonce, iskreno se nsdevam deka ke bide se vo red moevo e 2 i pol meseca no deka e porano rodeno po koregirana voztast e 1 mesec dena od datata sto trebase da se rodi
Lele ova so sirokiot povoj epten izmacuvanje i taka na sekoe menuvanje pampers bebe placese sega pa uste ova falese bebus mrda 300 na h a jas se prepotuvam, kolku vreme treba da traat vezbickite odprilika 5- 10 min?
неколку пати на секое преслекуванје не гледај на саат и ако е вознемирено не му ги прави ке направиш кога ке е расположен.
Ortopedot mi rece ednas na den ne znam sto poprvo da napram, vezbicki na nozete ili pileto a i mi se cini deka go bolat moze nozinjata koga mu gi vitkam nakaj meseto i so kruzno dvizenje ba nadvor ... Mislite place od bolka ili oti go maltertiram
Jas mu pravam po 3-4 vrtejna na sekoe preslakajne 1 minuta tolku i doktorot mu oravese 10 min Mislam nema da izdrzi i se zdosaduva ne place togas no koga ce go tavam papersot pocnuva ama i sitw deca olacat na oblekuvajne. ako place pravi mu pocesto no pomalku vreme i ce se fati negde 10 min dnevno
Ние од денес почнуваме со широк повој, ама не сум сигурна дека правилно го правам, ќе може некој да ми објасни точно како ја превиткувате тетра пелената? И што кога бебушот е мал, па шведската му доаѓа до под мишка?
Јас исто не ставав повој.За мене тоа е најголемата глупост што 'медицината' ја измислила.Малтретажа и за мајката и за кутрото бебе да седи така раширено.Особено грчеви кога ке го фатат да не може ножињата да си ги собере.Видоевски постојано го читав,велеше , дека и да имам бебето било каков проблем широкиот повој тоа не го решава.Во странство мислам е исфрлен повојот од употреба.
@joy1 во Германија пр. нема широк повој. Уште во болница им се прави ехо на колкчињата и ако нешто не е во ред или сл. самите знаат каква превенција треба . Мајками е патронажна сестра во Ск. па вика дека нема потреба од широк повој. Само мачење за детето е . Ама колку и да се збори џабе е кога некој си има така сврзано во глава, дека така треба... не зборам за тебе @darcy муабетот ми е ако педијатар смета дека треба нешто такво тогаш ставајте ама немојте сами превентивно
Ние стававме шиρоκ повој,и тоа 5месеци,не деκа имавме пρоблем,туκа оρтопедите пρепоρачуваат ш.повој до 6месеци и тоа обавезно. Тетρа пелената ја пρевитκуваш тρи пати навнатρе и ја ставаш на шведсκата. Не знам κолκу ви се големи,но шведсκите пелени нам до папочето најмногу ни одеа.
Во странство не се користи, но викаат дека ради поднебјето тука се препорачува. Иначе ни го препорачаа од Систина педијатарот (Др Христовски), од Ремедика ортопедот др.Иванка и ортопедот од Филип Втори др.Зафировски. Прегледот по раѓање ни беше добар, но ми рекоа од 15ти ден (денес) до 6 недели (за ехо прегледот) да носи. Мали сме иначе (околу 3200 грама) и само се мислам да не му пречи тоа што високо завршува пелената