Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Широк повој

Дискусија во 'Бебе' започната од flowergarden, 26 мај 2012.

1. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.401
    Допаѓања:
    33.724
    Не сте мали,ноρмално деκа не му е исто вρзано и слободно да пρетκа со ноџињата. Но ќе навиκне и тебе ќети биде полесно за дρжење(мене баρ таκа ми беше) Κога ти пρепоρачале,мислам неκа носи неκолκу недели ништоне губиш

2. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.437
    Јас ставав до 3 месеци и престанав на своја одговорност кога бебето почна да ги крева/движи само ножињата. Сметам дека подобра вежба за колкчињата е кога бебето само си ги движи по цел ден, а не само на пресоблекување. Ќе се обидам во лп да ти објаснам и за тетра пелената и за осмиците како ги ставав оти и кај мене синко се роди мал.

3. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Фала однапред :)
    На толку препораки, месец дена ќе го носиме секако.

4. chache87

chache87 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2013
    Пораки:
    425
    Допаѓања:
    312
    Јас ставав до првиот преглед на ортопед кај Видоевски, на нецели 2 месеци. Таму човекот му ги тргна и ми ги даде во раце, се ми објасни и од тогаш не ставаме, бебе се прерадува дека може да мрда со ножињата, како во оклоп беше инаку. Во систина по пораѓајот ми кажаа да му ставам повој додека не одиме на преглед. По државните секаде инсистираат да се носи подолго, така да секој различно

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.856
    Допаѓања:
    28.509
    Педијатрите во мнгу работи не се ,,едногласни,, а со тоа и нас не прават несигурни и сомничави кон нивните ставови. Не се истомисленици и во воведвањето на намирниците во исхраната, ниту во правилото дали се дава вода на доено бебе или не, а во последно време слушам дека не се едногласни ни во тоа дали треба да јадат бебињата блуткава или зачинета храна. Понекогаш мислам дека повеќе не збунуваат отколку што помагаат.
    Ете конкретно за широкит повој, пак спротивни мислења од педијатрите па мајките сами одлучуваат кого ќе послушаат.
    Широк повој (тетра пелена и осмица) немам ниту еднаш ставено. Ние користевме од тие Фани гакичките што беа, ама многу кратко, до 1,5 месец и се стопли па ги тргнавме. На прегледот ни рекоа дека бебето не мора да носи широк повој а тоа и онака не носеше:P.

На ines.h, TIGARCE86, joy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.722
    Допаѓања:
    322.739
    И не само за широкиот повој..
    Патронажна доага и вика - устата да му ја чистиш на бебето со мед...газа на прстот,мацни во мед и слободно чисти, на природна база е...и јас-речено-сторено.
    Друга патронажна после два дена доага и вика-што??? мед??? не си нормална, со сода бикарбона е по ново (????).
    Едната вика за млеко напиј се боза, другата вика-јок!!!...габички има бозата.
    Да го побудалат човек.

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  7. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Ние носевме до два месеци после на доктор ми кажаа дека е се ок,убаво развиени јадра и нема потреба само, во мк.го препорачуваат родниниве од Америка ми се смееја кога им кажував :^)

8. LusySkyDiamonds

LusySkyDiamonds Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2013
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    823
    Исто и ние, до 2 месеци и ги извадив. А мајка ми доаѓа кај мене и кога го пресоблекува го гледа и вика а широк повој?јас и велам не ставам веќе. Како не ставаш и му стави. Сабајлево јас пак му го тргнав и така, смешки. Ортопедот рече, ако сакаш ставај, а
    ако не сакаш не ставај :o

На LaDyDoLl му/ѝ се допаѓа ова.
  9. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.401
    Допаѓања:
    33.724
    Бρаво за оρтопедот! Може ова κуκла е па аκо саκаш облечи ја,аκо саκаш не. Многу ме неρвиρаат таκви доκтоρи. Аκо саκаш може аκо не не моρа. Па тρеба да ти κаже аκо има ρазвиено јадρа,аκо е оκ,зошто да го стегаш детето,а и аκо е спρотивно,κолκу-толκу повојот ќе биде од κоρист. Не те обвинувам да не ме сфатиш погρешно,само се ρеволтиρам од таκви "неодлучни" доκтоρи.

На LusySkyDiamonds и TIGARCE86 им се допаѓа ова.
  10. lavaleta

lavaleta Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2011
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    69
    Bebush mi e 5 meseci i nitu ednas ne staviv sirok povoj... Prvpat koga go pregleda Dr. Vidoevski na 3 nedeli mi kaza dovolni se pampers, nema potreba od sirok povoj... Sega na 4 meseci na kontrola ni kaza deka odlicno mu se razvieni jadrencata pa duri i dobiv preporaka veke vo jumper da go stavam zasto navistina e mn cvrst i uziva da skoka sekako so nasa pomos :)

11. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.995
    Jas ne sum stavila seuste.koga dojde patronaznata mi rece sega za sega nemalo potreba.se mislam sto da pravam.toa kolku e sitno mislam deka i pampersot mu e dovolen.koga ke odam na ortoped pa i pedijatar ke vidam sto ke kazat.so prvoto stavav eden- dva meseci i prekinav posto bese mn zesko a i ok si bese

12. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.722
    Допаѓања:
    322.739
    Ке ти каже ортопедот на првиот преглед.

13. mamita83

mamita83 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2014
    Пораки:
    355
    Допаѓања:
    426
    http://www.mojpedijatar.co.rs/ravni-tabani-se-ne-lece-siroki-povoj-je-nepotreban/ mislam deka doktorov ima super objasneto vo tekstov se okolu sirokiot povoj, posekako dokolku nesto ne e vo red so kukcinjata ne pomaga sirokiot povoj tuku specijalno ortopedsko pomagalo, zatoa e najvazno sto poskoro da se pregleda bebceto i doktorot kje kaze dali e se ok ili treba da se koregira nesto so pomos na pomagaloto.

На Sky-butterfly и baby2014 им се допаѓа ова.
  14. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    663
    Син ми носеше до 2 месец и на своја одговорност му го тргнав, само кај нас во Македојина се носи широк повој.

15. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.834
    На син ми ниту еден ден немам ставано широк повој.
    Дури ниту помислував да му ставам. И јас мислам дека тоа се практикува само уште кај нас. Памперсот (еднократни) пелени се доволни. Подобро ќе се развива ако може слободно да ги витка и помрднува ножиња, отколку стегнато и раскречено.

На stefanija70 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. baby2014

baby2014 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2014
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    125
    И јас воопшто не ставав широк повој. Исто и според Видоевски - ако има проблем со колковите не се лечи со пелени туку со специјални каиши (скраја да е).

На joy1 и referentka им се допаѓа ова.
  17. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.605
    Јас на беба и ставав еден ден, па следниот ден не. Демек да немам грижа на совест. После две недели така, и го извадив. Жал ми беше како роботче некое.
    Башка ја гледам многу цврсто и пргаво дете, замотано беше скрос за грев.
    После ми стана шубе (демек за женски поинаку било), па и го вратив само навечер. Така издржав три дена, па пак ги тргнав тетрата и шведската. Решив дека нема да и ставам. Башка и имаат ехо на раѓање направено, па си реков ако имало нешто ќе ми кажеле.

На преглед кажаа дека се си е ок (и јас ја однесов кај Видоевски). Си потврдив дека нема потреба...

18. Mrs.Bass

Mrs.Bass Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    7.318
    На син ми му ставав широк повој само една недела..толку...

19. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.204
    Допаѓања:
    10.111
    Каде може да се купат фани гаќички, кои биле како замена за широк повој?

20. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.995
    Porano gi imase vo zegin, prasaj

На MissDior му/ѝ се допаѓа ова.