Барав и неможам да најдам тема во врска со шкрипење со заби кај деца од 2год.Ако го имате овој проблем со вашите малечки ке можете ли да споделите искуства, па и начин како го надминавте овој проблем ?
Ние чкрипевме околу 2месеци на возраст од 11-12месеци...долните со горните единици... Мене страшно ме нервираше, велњв не, го допирав на муце да престани ама тој си тераше... Како почна така и престана... Сам од себе... Мислам дека е само фаза, ќе помине
Скоро 3-4 месеци веке шкрипи не постојано меѓутоа знае уште по сабајле да почне и се заборава , и јас ја чепкам по муцето ке престане и после пак.Знае со денови воопшто да не шкрипи ама кога ќе се занесе нема крај , а пострашно е што мене почнуваат да ме болат заби од што ја слушам и си викам а тек нејзе како и е ама ... Ако има некој лек помагајте
Isto i kaj nas,koga gi imass prvite zapcijnangore i dole,non stop taka pravese a jas se plasev da ne gi skrse interesno im e i si igraat. Sama pocna sama sama si zapre so toa
Како што погоре пишаа феминките, мислам дека е само некоја фаза. Сигурно и е интересно, затоа така прави. @oliolivera Ја имаш ли приметено кога го прави тоа? Пр. дали крцка со забите и кога спие или само кога е будна?
Не знам дека ова се случувало кај бебиња. Јас еве имам 18 години и сеуште шкрипам со забите во спиење,добро не секогаш...ама ми се случува
Шкрипење на забите се вика брукцизам.Често се јавува без причина но може да биде резултат и на стрес,страв или замор.Лошо е ако потрае подолг период може да ги оштети забите,да почнат да се ронат.
Само додека е будна во спиење не шкрипи.Приметив дека најмногу и се случува ако јаде кајсија,спанаќ и лимон меѓутоа знае и да почне без јадење одма штом стане од спиење,понекогаш и додека се вози во кола
Нема место за паника. И ти сама може да приметиш дека кога ја јадеш таа храна забите остануваат некако суви и нејзе веројатно тоа и е интересно зошто тогаш поубаво крцкаат, или пак ја нервира па затоа така прави. А во кола додека се вози можеби и е досадно, па си бара занимација. Како крцкач на заби можам да ти кажам дека таквата состојба кај мене доаѓа тогаш кога си чувам нешто во мене и не го искажувам и тогаш се манифестира на спиење. Јас си знам без да ми кажат, зошто понекогаш се будам со укочена вилица. Мијте ги запчињата макар само со четка и вода после јадење на таа храна, а кога се возите гледајте да и земете некои омилени играчки (кои ќе ги чувате во кола). Најважно е да избегнете се што допринесува до тоа и да не ја изложувате на дополнителен стрес.
Фаза е. Ги открила забите и интересно и е да го прави тоа, верувам дека сите бебиња/деца поминуваат низ таа фаза после никнењето на првите запчиња во двете вилици. Кога ќе почне да го прави тоа одврати и го вниманието со нешто друго, да заборави на тоа. Ќе помине со тек на време, без гајле. Обично престанува за месец-два најмногу. Ако шкрипи ноќе, тогаш се работи за бруксизам, и за тоа се преземаат соодветни терапевтски мерки.
Здраво девојки....шкрипењето на заби не е само кај бебињата...туку и кај воздрасните...јас на пример имам 25години и скоро секоја вечер шкрипаам со забите...тоа ми е наследно од мајка ми....на неа веќе почнуваат да и се ронат забите и тогаш е веќе алармантно...за да не дојде до тој стадиум мозе да се земе заштита која се става пред спиење на самите заби ... јас уште ја немам набавено...па кога ќе ја набавам ќе ве информирам од каде сум ја земала
Јас помнам шкрипев премногу како мала.Како ѓаолче некое, во сонот свеста им ја земав на моите.Ме однесоа на бајачки и прекинав мислам. Исто и брат ми шкрипеше, сеа брзо прекина и тој ама сам си се одвикна.
Б6 пред спиење, или штитници кои се изработуваат по мерка. Ако се работи за дете, не може да се изработат пред 7-8 години, поради тоа што мора да се земе мера.
Б6 пред спиење. Има капки за помирно спиење (чкрипењето со заби е еден вид немирно спиење), Calma Baby мислам се викаа, содржат б6.
И синми шкрипи,само во сон.Речиси 3,5 год е,а забележав дека шкрипи веќе една година. Исто и јас и мм,братми... Не знаев за Б6 и штитниците Ама очигледно кај малиов ни тоа не помага,речиси месец дена пие Б-комплекс од други причини. Кај нас возрасните веројатно се рефлектира од стрес,замор,како што посочи некој погоре.