Не се истo. Се рaзликувaaт пo сoдржинaтa нa сoл вo единицa течнoст. Физиoлoшкиoт рaствoр е изoтoничен сo клетoчнaтa течнoст, мoрскaтa вoдa е хипертoничен рaствoр.
Da vi kazam pravo i jas mislev deka i dvete tie raboti se isti, a ono ne bilo isto. Morskata voda e podobra i te kako, samo sto i jas ne sum znaela i sega gledam deka navistina izleguvaat kako ludi mrsolcinjata koga i prskam vo nose na kjerka mi i pobrzo izleguvaat i pocisto e noseto posle i mislam deka kje se podobri situacijata sega so rastvorot i so prasokot
Корисно да се знае. Ти благодарам на објаснувањето. За инхалации физиолошки ставаме, во носе синомар, марисол или слично од тие капки обично. Уште едно прашање, има хипертоничен спреј за бебиња со екстракт од диво оригано. Искуствп,совет дали може да се користи. Ние сме 7 месеци. Има и капки.
Oригaнoтo мoже дa дaде aлергијa, кaкo и секoјa тревкa. Пoрaди тoa внимaтелнo, инaку мoже дa се дaвaaт.
Neznam za tolku mali prasajndoktor..inaku jas na sin mi od pred 3g skoro sekoj den so takov sprej go cistam i e super. A za morska voda da prasam moze glupo prasanje ama pak. Ima opcija da se pravat inhalacii i dali se prodava nekade vo takvo pakovanje da moze da odi vo inhalator?? Nemozam nikako so pumpics veke da u sprickam vo nos toa se borbi strasni treba dvajca so sila da ja drzat i mn mi e traumaticni a se inhalira bez problem duri uziva vo inhalacii
А оние како ампули во пластично што се има на синомар, исомар, тоа е солена вода не е физиолошки. Синомарин мислам беше еднаш купив за мене случајно и баш е солено. Памтам дека повеќе стиснав и имав лувство дека грлото ми беше полно со сол ха ха ха Ќе продолжам како до сега со бебуш, има подобрување
Малата моја е често со шлајмови, кашла сочно и се мрсулави. За шлајмот да се исфрли највеќе вршат работа инхалации. Ја инхалирам со инхалатор, во него ставам физиолошки и 4-5 капки бронхосепт. Кога ептен има мака и свири во градите (буквално кога ми било страв дека ќе се спушти на гради) имам ставано и декса ампула пола и 3 капки вентолин. Ама тоа во исклучителни ситуации. За убаво искашлување на шлајмот помага Мукоплант сирупот од тегавец. Пишува дека за деца под 2 години не се препорачува, но по консултација со доктор годавав на 14 месеци кога имаше мака. За носето и секретот позади најубаво е да се користат солени капки кои помагаат да се разреди секретот и полесно да се истрга или ослободи сам по себе. И тоа лично поубаво ми е кога е во облик на спреј отколку капки затоа што полесно стига до синусите. Правам аспирации кога ја гледам дека има многу секрет. Имам купено аспиратор и колку и да го мрази, многу у помага. Тргаме чуда со него. Ретко сум давала кортико - само кога е затната и ептен не може да дише, а не помага спреј со солена вода.
Majki denes bevme na kontrola se pocna od kaslanje tecenje na noseto ni dadoa samo biosept luta krema i marisol sprej posle den ipol pocna da krci i spusti na gradi.koga go pregleda rece loso e odma antibiotici inhalacii so atrovent vnatre i cefaklor sirup za razreduvanje na slajmceto vo sreda sme na kontrola ako prodolzi da krci ke ne pratat na klinika a nejkam imame 4 ipol meseci sam neznae da go isfrli slajmceto pomos mamicki nekoj sovet
Aaa ne znaev deka moze Orl da ispirira slajm? Jas dva pati ja nosev mojata na Orl i nisto od toa ne mi spomna.....kako odi toa..kako potocno go istrgaat slajmot?
Се пика мало цевче во носето накај синусите и се трга шлајмот што е насобран преку соодветен апарат. Малку е незгодно чувството, во никој случај не е болно. Значи принципот е како домашните аспиратори ама сепак е поефективно затоа што е професионално изведено со цевче што оди многу повнатре и со машина што е наменета за употреба во ординации. Овој е професионален аспиратор. Ваков имам јас за малата. И овој добро вади секрет ама само површински. Додека со професионалниот се вади шлајмот собран во синусните шуплини.
Aaa ova e super nesto. Ne znam samo vo Mk kje odam za nekoj den vadat vo bolnica na Orl? Imaat takov aparat? Ili samo na privaten lekar....
Не знам во државниве дали прават аспирации... работиве ги знам оти мајка ми е ОРЛ и таа прави кај неа.