Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Шовинизам

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Peanut Butter, 14 јули 2021.

1. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.782
    Допаѓања:
    169.583
    Da, ali da beshe denes, kolku i da mu se golemi delata tie pari od karti, prodazbi i sl ke odi kaj nego. I nekoi luge nekat da poddrzat ete, nacist. Eve nekat pari da mu dat nego. Vprochem zato i ceshto ima cancel culture. Poshto ti ke poddrzish fenomenalno delo, ama i avtorot cij ideali nekish da gi poddrzish. A ako platosh karta, nego mu go polnish dzebo.

Neshto od minatoto i da sakash da go cancel - ne mozish. Umrel coekot, ne mu menva, ne mozi da se izvini, ne mozi da se smeni, ne mozish da go protestirash. Ama da e ziv sega, ne mozish da go delis avtorot od deloto radi to. Nakratko - plakash za deloto, a so to go plakash coekot sho e ete, nacist.

На Peanut Butter му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Peanut Butter

Peanut Butter Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2021
    Пораки:
    1.930
    Допаѓања:
    17.503
    Целосно се согласувам дека cancel culture треба да важи за денешните автори, а не за нешто од минатото.

На venus♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  3. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.782
    Допаѓања:
    169.583
    Ne rekov deka cancel culture treba da ima denes, tuku kako razmisluvaat tie koi sproveduvaat. Jas sum otsecno protiv. Ako neshto nekam, ne go slusham sho e "protest" na eden nacin. Ama za krevanje galami, karanje, pa lazno da se izvinva i demek rasti samo od drama aspekt mi e interesno. Znam deka ne e iskreno i ne praj nekoj napredok.

На Bezimenka90 и Scott Weiland им се допаѓа ова.
  4. Peanut Butter

Се зачлени на:
    20 јуни 2021
    Пораки:
    1.930
    Допаѓања:
    17.503
    Извини ако погрешно сме се разбрале. Ок, тоа е твој став, мене cancel culture ми има смисла во одредени рамки.

5. Independent Girl

Independent Girl Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2018
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    1.190
    Чиста мизогинија и сексуализирање на женскиот род а најодвратно е што тоа го прават кутри девојки.

Женската сескуализација е многу подлабок проблем отколку што навидум изгледа посебно на Балканов девојкиве на се' се спремни за да го достигнат тој поставен критериум (од жени) за убавина, затоа што тоа се нереални критериуми и бараат естетски зафати кои рандом девојка не може да ги приушти па со продавање на своето тело (онли фанс) пробуваат да заработат за да имаат гз ко ники минаж и карди б и цицки како цеца пошто индоктринирана им е идејата дека жената е вредна по тоа колку големи цицки и гз има епа сам себе убијал ти се вика тоа.

Ај некој нека ми објасни зашто турбо фолк песна од цеца или карлеуша е полоша од одвратнава песна wap на карди б, буквално исто ср*** само што ова на српски изгледа посељачки звучи а ова на англиски одма добива друга димензија значи не е битен контекстот него на кој јазик се пее тоа да ти било фората...

6. venus♡

venus♡ Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    566
    Допаѓања:
    1.113
    Според тебе рап=турбо фолк?

На Аргентина * му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Independent Girl

Се зачлени на:
    17 јули 2018
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    1.190
    Да уствари у право си Цеца е Мајка Тереза за карди б :D поголем турбо фолк од карди б не знам дали постои.

Последна измена: 16 јули 2021
  8. Independent Girl

Се зачлени на:
    17 јули 2018
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    1.190
    Дали си сигурна? Имаш многу рап артисти кои третираат социолошки тематики и никогаш не спомнале секс у текстовите е баш тие артисти ги ценат и почитуваат само што тие не се комерцијални.

9. venus♡

venus♡ Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    566
    Допаѓања:
    1.113
    Ок, да речеме така мислиш заради текстот. Дали според тебе мелодијата во рап е полоша од турбо фолк? Тука лежи одговорот за тоа што го пиша погоре. Едноставно е поквалитетна музиката.

10. Peanut Butter

Се зачлени на:
    20 јуни 2021
    Пораки:
    1.930
    Допаѓања:
    17.503
    Тоа е дискутабилно, но е офтопик.

11. Independent Girl

Се зачлени на:
    17 јули 2018
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    1.190
    Рап е нешто сосем друго тоа што е злоупотребен рапот од страна на "артисти" како карди б е сосема друга приказна и жално е што ја слушаш мелодијата а не текстот.
    Мелодијата на wap е подобра али тоа е мање више битно битна е пораката што ја пренесуваш турбо фолкот е лош и кич најмногу ради текстовите и сексуализацијата а најмалку ради мелодијата.

12. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.115
    Допаѓања:
    163.711
    Леле дали тоа сериозно WAP ја разглабате во ваква тема и вие? Мене ми е урнебесно како песнава доби толку внимание со длабоки дискусии во правец на родова еднаквост, особено мемето со Бен Шапиро и жена му гинеколог за која не било нормално жени да се влажнат :rofl: :drunk: Дечки, за рап песна се работи, не им е ни првичната намера да звучи феминистички и empowering, едноставно рапуваат дека се horny и тоа е тоа, лол. Јас не сакам ни турбофолк ни рап, Карди ми е баш антипатична, ама мажите рапери истово го прават со децении и никому око не му трепнува да им вели дека „немаат самопочит“ пошто зборат за нивните полови органи. Сега кога жени во тој жанр излегле да го прават истото - одеднаш е крај на светот, младината е неповратно расипана, се објектифицирале (според конзервативци како Бен Шапиро кои самите се мизогини во секој аспект), деца ги гледале (ко небаре сè од музика или филм треба да е и kid friendly) и не знам што. Дај олабавете, it's not that deep :D

На lovestoneddd, mode-kristina, Lella и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. venus♡

venus♡ Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    566
    Допаѓања:
    1.113
    Како и да го подразбираш текстот, сакала или нејќела ти гарантирам дека 99,99% од луѓето ја слушаат Wap (а и општо Карди) ради мелодија.
    И не е точно дека турбо фолк не го сакаат ради текстот, највише е ради мелодијата која условно речено е сељачка според мнозинството луѓе.
    И реков пак еве, раперите пишуваат песни за лично себеси, како што и Карди Би го објаснува периодот кога работела како стриперка.

14. Peanut Butter

Се зачлени на:
    20 јуни 2021
    Пораки:
    1.930
    Допаѓања:
    17.503
    Ептен голем хит е, со тоа има и големо влијание, затоа ја разглабаме. Секоe второ видео на Инстаграм е со песнава.

На Independent Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Independent Girl

Се зачлени на:
    17 јули 2018
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    1.190
    Можда тие што не знаат англиски али извини волку експлицитен текст не може да не ти запара уши.
    Ориенталниот звук помешан со техно битови е лош да али за да слушаш некого мора слични вредности да делиш со таа личност сличен стил на живот да имаш што уствари соодветсвува на текстовите како инаку ќе се соживееш кога некој пее за превари, курви, пари значи твоите вредности и идеологии се сведуваат на тие текстови иако се слагам дека постојат и многу амеби кои не слушаат текст.

Ја утињаш поентата не е ова борба помеѓу машки и женски да се покаже на кој колку му се може, контекстот е битен значи според тебе ако им се може на машките да ги сексуализираат жените зашто не и жените да се сексуализираат самите себе, тоа што го велиш е условно автогол сам себе убијал ситуација, не иде у корист на женските да се сексуализираат и да потпомогнат уште повеќе у стигматизација и подреденост на жената.

Последна измена: 16 јули 2021
  16. venus♡

venus♡ Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    566
    Допаѓања:
    1.113
    Па тука си делумно во право за незнаење англиски, бидејќи песната се испопуларизира на тикток, каде најмногу корисници се малолетни.
    Не се согласувам за вредности и идеологии. Луѓе што ги знам едноставно ја сметаат за catchy и тоа е главна причина поради кои ја слушале (немаат никакви допирни точки со работите што ги наброја погоре). Песната е добра за во клубови, забави, места каде се игра итн, и оттаму дополнителна популарност. Инаку, лично не сум некоја која ја обожава песната само реагирам на огромните критики кои сметам дека се преовеличени.

17. Independent Girl

Се зачлени на:
    17 јули 2018
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    1.190
    Тоа за идеологии се однесува на тие што слушаат текст а овие на кои што им е catchy, мелодија слушаат, мелодијата е добра и ја прв пат коа го слушнав битот ми беше привлечен за уво но коа слушнав што збори мене лично ми се згади, да се преведе на македонски уште полошо ќе звучи вака на англиски кој што не е мајчин јазик можда и не доаѓа текстот толку до израз.
    Да не беше песната спомната у темава никогаш немаше из чиста мира да ја прокоментирам не се замарам до толку а и не сум во тек дека е толку критикувана ако се земе у обзир дека карди б беше прогласена за жена на годината.

18. Peanut Butter

Се зачлени на:
    20 јуни 2021
    Пораки:
    1.930
    Допаѓања:
    17.503
    Е затоа е важно што вика песната, зашто Cardi B за многу луѓе е role model и ги диктира светските трендови и јавното мислење.

*Не знаев дека е прогласена за жена на годината, страшно, барем да имаше некоја музичка вештина, не е ни до колена на рапери од рангот на Еминем. Освен тресење газови и експлицитна содржина, ништо друго не покажала.

19. venus♡

venus♡ Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    566
    Допаѓања:
    1.113
    Луѓе кои ја слушаат ради текстот (што не верувам дека се многу поши ко што реков 99% ја слушаат ради мелодија), дефинитивно имаат такви ставови и сл. пошо нема логика да е друга причина.
    Ама дефинитивно има доста кои и покрај тоа што го сфаќаат го слушаат заради тоа што е catchy (се слагам дека причина за ова на сите простори каде не се збори англиски е тоа што странски јазик го ублажува текстот).
    А секако и на овие простори има и доста кои ради неразбирање за слушаат (дали ради јазик или возраст, небитно).

Иначе тоа за големите критики мислев конкретно за темава, нигде пред тоа не сум чула толкаво критикување за песнава.

20. Peanut Butter

Се зачлени на:
    20 јуни 2021
    Пораки:
    1.930
    Допаѓања:
    17.503
    Нема кој не прокоментира за песнава, на почетокот на темата ставив линкови од спротивставени мислења. Еве ги уште еднаш.