Не е до толку ваљда, во Мкд е голем процентот, не велам не, ама не е секаде така. Него, има ли нешто што може да се направи за да се смени таа слика кај нас? Како што кажав и погоре најголема корист би имало да имаме квалитетно образование, ама за тоа дека ќе се случи во догледно време скептик сум.
Ние ќе ги 'едуцираме', секој посебно и секогаш кога ќе се однесуваат шовинистички. Name them, shame them.
https://lokalno.mk/uapsen-manijakot-koj-tepashe-zheni-vo-split-imal-bogato-dosie-video/ Не знам дали е соодветно за темава, ама се вознемирив. Башка, не ја ни ограбува, ја тепа од задоволство.
Мислам дека како се менуваат генерациите имаме голем напредок во однос на искоренување на шовинизмот. Сепак мислам дека клучна улога има воспитувањето дома, а не образованието. На пример, од мали ме учеле и мајка ми и татко ми дека треба да завршам факултет и да бидам свој човек, да не зависам од никого. Во текот на животот имав неколку случаи каде што партнерот или некој што ми се пушта, се чувствуваше "загрозен" затоа што работам многу или заработувам повеќе. За среќа на сопругот не му смета што заработувам дупло повеќе од него. Барем досега не покажал такво нешто. Ако сакаме да направиме промена во општеството, ќе ги учиме нашите деца, без разлика дали се машки или женски, дека треба да бидат секогаш свои и независни. И за крај, не треба секогаш да се омаловажуваме како народ дека сме заостанати во однос на другите. За жал и во "западниот" свет сме сведоци на дискриминација во однос на плата и сексуално малтретирање.
... ама како шо рековме, родители кои се шовинисти, не знаат поинаку освен и децата да си ги научат да бидат шовинисти.
Под услов да се информираат од места каде се осудува шовинизмот. Ако се информираат од места каде се промовира шовинизам, ништо нема да се смени.
Секако, но тоа е долготраен процес и за жал нешто што било врежано со столетија, не може да се искорени преку ноќ. Ќе бидеме среќни ако за децении или наредната генерација е на повисоко скалило.
moj stav e sakaj si go svoeto pocituvaj go tugoto. fakt e deka ne sme isti site (narod, vera, pol itn) konkreten primer: makedonci i albanci civilizaciski razliki od tuka do mesecinata ako sakate i antropoloski, genetski itn
Сите можеме заедно да егзистираме. Да се запрајш муабет со човек од било која нација/религија/раса, ќе видиш дека на крај на денот исти потреби имаме: Пристојни услови за живеење, безбедност и мир.
За жал, кај нас е проблемот е што дури и најмалото родољубие се маркира како говор на омраза и екстремистички шовинизам од страна на псевдо-демократската комуњарска диктатура.
Нема врска. Јас ссе рачунам себе си за патриот, ама не сум националист. Си ја сакам државата, ама не мислам дека сме 'најдобри од сите'. ... оти не сме...