А ако носиш штикли тоа значи готово не си девојче више тоа е животен преокрет? Машко да не ќе станеш? На штикла ќе се качиш и одма жена си? Ја од тринаесет жена сум? Абе ааааајде многу значење му придавате на ова. Кој шо сака ќе си носи и крај !!
Мислам дека не е убаво уште на 14 год. ама секој си има право да одлучува за себе. Секој како му одговара.
Сите луѓе тежнеат кон тоа што носи успех. Ако штикли се sexy, тогаш сите девојчиња ќе носат штикли и ќе бидат посреќни, а богами ќе бидат и малите 14 годишни момчиња што ќе имаат достапност до тоа. Ја на тие години бев мн среќен, на 15 години првпат добив жена во подвезици и буквално се препородив, нема зошто да се пропушти такво исукство.
Штиклите можеби изгледаат убаво и елегантно меѓутоа имајте на ум дека тоа не се патики, додека се навикнеш на штикли треба ,,тренинг,, не можиш со прво облекување да стоеш цела вечер на нив. И братучетка ми облече штикли лани, на едвај 13години, и се врати со штиклите во рака. Рано е уште на 13-14 години да се оптеретувате со штикли, на таа возраст и не е така битно како изгледате. Кога стварно ке треба да изгледате како дами тогаш ке облечите.
Обожавам штиклии,како мала по дома си носев.Али за надвор NOO барем не до15-16 год? мое мислењее. тоа беше на шала кажано,на постар од тебе ако треба ќе преќутиш (така дома ме учеле,освен ако не ме навредува)а ова е за наше добро Во одговорот што пишав 15-16 години мислев за полуматура,али може и балетанки нема ништо страшно ако се со балетанки.И да се на штикла сигурно не треба да 15ка или 20ка да се качат,ко жирафи да одат. хааххахаха никако штикли за искачање дооо 18-19 год. ќе се искривиме лом ќе се напраиме. истооо само последното не го сватив иначе и ја иам 13ипол и само по дома некад си носам,али за надвор не се брукам (освен еднаш на свадбата на братучед ми ,мајка ми беше на штикли јас во балетанки.И јас и реков дај да се замениме дури чекаме такси-свадбата беше уџум па тато рече да идеме со такси..и тоа ги носев на паркингот кај што никој не ме глеаше)
Мој совет е прво да се научиш да одиш на чевли со полна пета, потоа да си земеш некои штикли од 8цм и кога ќе се научиш на нив убаво пета прсти да одиш ќе можеш да си носиш и повисоки. Јас штикли почнав да носам во втора година или трета средно за излегување. Немој веднаш 15ки да си купиш хахаха и знам како е чувството ... можеби кај тебе во друштвото сега почнуваат да носат и ти сега сакаш. Потполно те разбирам.
И јас како нестрплива на полуматурата облеков штикли.. Но откако пораснав сватив дека изгледа многу смешно и бедно , уште сме деца на таа возраст
Јас не сум за носење штикли до 14 години. Едноставно незнам зошто брзаат има време за се,па и за тоа.Колку и да изгледаат секси,некогаш може да бидат многу неудобни за носење бар не цела ноќ. Мислам дека бев од оние последни генерации каде што на полуматура сеуште изгледавме баш како деца,сите бевме во балетанки.. Едно е сигурно дека времете се повеќе се менува,а колку повеќе се менува тоа толку повеќе се менуваат и потребите на луѓето.
Samer јас за полуматура си носев чевли на полна пета, или јас како што ги викам на топук, отворени кај прстето, ама ако се сетам како бев облечена нема да можам да заспијам, па косата на фризер ми ја виткаа, ама се пуштија локните.... УЖАС .... ахахааха
Јас сум 14 години и сум против носење штикли на моја возраст. Другите на која возраст носат штикли и се жалат дека ги болат нозете, неможат да одат... Па дури и носат 14 цм штикла, колку што имат години. Не дека изгледат нешто повозрасно, смешно изгледат.
За жал денешните деца незнаат да уживаат во детството и сакаат да бидат возрасни И баш знам јас кога бев помала јас и до 18 год си излегував пред зграда , а сега кога е лето и распуст, надвор е пусто. Ги гледам шетаат со дечковци и излегууваат до доцна. А, што се однесува до штикли јас почнав некаде што знам мислам дека на 17 ама само кога идев на некоја свадба , роденден или кога излегував. Ама зошто да не ,можат да си носат и на 14 год. ама на платформа т.е ортопетска штикла ем ке се повисоки ем ке изгледаат прикладно или пак на некоја памала штикличка ,ама со разум во глава зошто облеката не го прави човекот, а и штиклите не не прават повозрасни. ЈАс искрено носев за да бидам повисока
Читам нозете ги болеле. Нозе знаат да болат и од многу високи потпетици и од многу рамни чевли. Умереност му е мајката за комотно функционирање. Ама, ова ако важи само за мене, не значи дека за сите треба да важи. Не е работата за кој колку години има, туку навика и преференца. Знам другарки коишто толку се навикнати и убаво се носат со високи потпетици, што веројатно да се спуштат на патики, од рамно би се сопнувале (карикирам малце де). На 14, 24, или 30, носи го она што умееш да го носиш. Не знам за друго правило. Особено не поврзано со години.
Ако умееш да одиш исправено без да се сопкаш на секој чекор , носи зошто да не колку често гледам од 12-13 год со теткински штикли и фустани , ах бре деца уживајте си во детството , и носете она што ви е прикладно .... може е смешно ама за мене секој до 17- 18 год е дете и порано размислував така и сега , всушност не дека се нешто штиклите морални да се носат али мора да се натпреварувате со другарките колку пократок минич да ставите и колку повисоки штикли по цена на се
Не апсолутно НЕ. Јас уште две години ќе сум полуматурантка и штикли НИКАКО не облекувам на полуматура.
И јас имам 14 години, годинава сум полуматруантка. Ама штикли да облечам, што сака нека биде - нема! Само 14 години, не планирам да изгледам како 30 годишна жена. Ги гледам и им се чудам на моиве врснички, со кој памет на 14 години - 20ка штикла и фустан што може да го носи жена, ама баш ЖЕНА. Ние сме девојчиња, има време, допрва ќе растеме, штиклите нема да побегнат. Уживајте си во детството како деца, нема реприза од него, после цел живот на штикли, па ќе ви се смачи И не пишувам како и јас да спаѓам во оваа категорија на мои врснички затоа што мислам дека и никогаш не би облекла штикли. Може да се најде нешто многу поубаво и поудобно, нема што да се кршам на штикли.
Искрено, кога ќе видам девојче на моја возраст што носи штикли, ми наликува на мало женче -_- Не сум за високи штикли, можам да признаам само сандали на мала плута. Но, сепак тоа е ваш избор, што сакате, тоа ќе носите, не можеме ние да ви кажеме.
Искрено за мене нема ништо поглупо од штикли на 14 години.Па побогу бе деца,да деца сте сите шо имате 14 години,знаете ли вие колку опасни можат да бидат штиклите за вашите пети и какви искривувања настануваат.Настрана што не е здраво не е ни вкусно.Делува толку многу евтино.Мое мислење.Ја не сум носела штикли на 14 години и никад нема да го оправдам тоа.Башка и родителите што им дозволуваат да обујат штикли,тоа ми е уште повеќе за чудење.Мада секој нека си гледа.
Вака имам 14 год. и сега незз што да правам за полуматура искрено несакам да носам штикли повеке некако би носела старки ама сите мои другарки се високи по 170,165 итн а јас сум 153 во голема дилема сум ХЕЛП!