Што би направиле ако се докаже постоењето на Бог и обратно?

Discussion in 'Религија' started by Peanut Butter, Jul 16, 2021.

1. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Апсолутно ништо не би направила, светот и така е преполн со човечки лидери на национално ниво на кои не им е гајле за своите граѓани и не им помагаат во животот, уште еден исто таков (или повеќе) на небото ништо не менува. Особено ако се мисли на Бог од некоја од авраамските религии, никогаш не би почитувала авторитет со такви правила и во чие име се извршиле толку злосторства без никако да спречи ништо од тоа. Не е само до непостоењето, тие религии во целост се косат со моите вредности.

Mikha4, Bezimenka90 and Lella like this.
  2. quattro

quattro Популарен член

Lol, па ти произлесе со став дека си заклучила дека Дедо Мраз не постои. Јас ти сугерирам дека постои, дека според вистина е направена детската легенда и дека на некој начин според таа легенда живее дихот на Saint Nicholas ден денеска.

Океј, нема врска. Секој шо сака нека прај, тоа е лично право. Само како што одговараме овде за сторено кривично дело на суд и таму ќе одговараме за делата пошто и таму има суд.

Snowflake97 and venus♡ like this.
  3. Lella

Lella Форумски идол

Зошто запре кај Дедо Мраз? Продолжи ајде, самовилите и еднорозите се следни. Може по пат и поентата ќе ја сфатиш.

GrimTheReaper likes this.
  4. Peanut Butter

Peanut Butter Популарен член

Нема да ти биде страв дека ќе те пушти во пеколот?

5. asdas

asdas Популарен член

Елката, како и многу други работи, има паганско потекло.

INNERBEAUTY likes this.
  6. quattro

quattro Популарен член

Убо кажале, колку и да се трудиш да им објасниш на некои е ѓабе, толку им е даено..

Last edited: Jul 16, 2021
    venus♡ likes this.
  7. quattro

quattro Популарен член

А зошто славиш нова година по грегоријански календар? Тој календар е од римо католичката црква т.е христијански. Не слави на 1 Јануар, измислете си ваш атеистички календар.

venus♡ likes this.
  8. asdas

asdas Популарен член

Што бладаш жити се? Каква врска има ова со твојот погрешен факт?

WildMk, Amellie13 and Peanut Butter like this.
  9. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Значи признавате и сами донекаде дека голем фактор во верувањето во Бог е стравот? :)
    Ако е вистински и сезнаен, ќе ги знае моите мисли и вредности, нив не можам да ги наштимам. Страв - не страв, тоа е :)

10. Peanut Butter

Ок, не ми беше целта да се расправам. Кај мене лично не е мотив стравот од пеколот. Фала ти на одговорот, се согласувам со тоа дека мислите и вредностите се пред сѐ. :D

11. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Јас и не знам како да одговорам, затоа што не сум религиозна, но верувам во универзумот, во спиритуалната страна на религиите, не сакам да го користам зборот „Бог“, ама сметам дека е нешто лично, нешто што се чувствува одвнатре и ти веруваш во тоа.

Така да на пример, ако се докаже постоењето на она во кое јас што верувам, би била среќна, затоа што сум задоволна од мојот морален компас, од тоа како ги третирам другите и што мислам и правам. Ако се докаже постоењето на Богот од Библијата на пример, не знам што да кажам, се гледаме во пекол. :D Дефинитивно не би рекла „Аххх, овие у право се“ и почнала да мислам дека штознам, жената е потчинета на мажот. Не ми е гајле што Бог рекол, не ги сакам неговите морални вредности.

Ако се докаже непостоењето на она во кое што верувам, едноставно би ми било тешко, затоа што мојата најголема причина што сум спиритуална е што во тешките моменти полесно ми е да верувам дека нешто големо се грижи за мене. Не би можела да се соочам со фактот дека се зависи само од мене.

12. simona_baby

simona_baby Популарен член

Тој што не верувал,пак нема да верува.Тоа ти е истото како со короната,многу луѓе не веруваат дека постои,се заразија,и пак не веруваат дека постои,дека е обична настинка.

13. Гладиоли

Гладиоли Истакнат член

Ќе барам средба со него за да го прашам зошто чим е толку семоќен ,дозволува невини души да се родат и да страдаат...

Ќе речам ,знаев ви реков ...
    Не е можно да постои и да дозволува толку зло...

14. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Како агностик, кој е во потрага по вистината, што и да се потврди како точно, ќе го прифатам. Не би имало некој огромен импакт на мене, но сигурен сум дека ќе има огромен импакт на човештвото, без разлика што ќе се докаже.

Доколку се докаже дека постои, може, бар се надевам дека на некои луѓе ќе влијае и ќе им го подобри моралниот компас, највеќе од страв.
    Што докажува дека ние не му требаме на Бог, туку Бог нам, па затоа и сме ги создале религиите.
    Ако се докаже дека не постои, веројатно ќе настане општ хаос во светот, ќе има пораст на анархијата, самоубиствата, убиствата...
    Што пак, зборува многу дека НАС ни е потребна религијата поради не доволно високите морални вредности.
    Сеуште не сме дораснати ментално, ниту пак зрели да ја отфрлиме религијата. Кога ќе дојдеме на тоа ниво, веројатно и ќе го добиеме одговорот на ова хипотетичко прашање. :)

Гладиоли likes this.
  15. 999

999 Активен член

auuuu hahahahaha :D:D:D
    od kade toa deka elkata e hristijansko-katolicka?
    bar biblija da imase procitano ke znaese deka ne e
    elkata e paganski obicaj prifaten od site religii i oznacuva pocetok na novata godina (a nova godina ne e verski praznik)
    bar malku od malku da nesto prcitase ke znaese zosto e prifaten toj kalendar izosto nova godina pocnuva na 1-vi januari
    da imase procitano biblija ke znaese i deka isus e roden lete a ne u dekemvri/januari i ne samo toj skoro site verski praznici se slavat na konkreten datum od sosem drugi pricini
    a uste malku poveke da imase procitano za religiite ke sfatese deka "segasniot bog" ne e nisto drugo tuku malku 'modeliran" bog na sonceto
    ama aj druga tema e toa
    dedo mraz :D:D:D:D

16. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Ти ја разбирам поентава на темава... само искрено чудно ми е зошто @Peanut Butter твојата реакција доколку се докаже дека не постои Бог е одма да направиш нешто за да се здобиеш со пари и моќ врз грбот на верници?
    Зошто?...

Имаше убав цитат (дали од библијата не знам) не можам да го најдам, но идеше вака некако- Попрво би живеел во измислен свет каде што Исус постои отклку во реален свет без него!

Би имала период на депресија, но сигурно би продолжила да се трудам да го заштитам светот и себеси од мојата пропадната природа.(ова само за себе зборам, бидејќи нели според Библијата сите ние сме од пропадната/гревовна природа но ако не постои Бог, јас сепак од лично искуство знам дека имам лоша природа па би продолжила да ги чувам сите од таа моја страна, бидејќи никој не заслижува да страда поради мене (макар и да ми згрешиле))

Snowflake97 and BY<3 like this.
  17. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Како би се докажало дека Бог не постои? Сум го почувствувала во своето срце, душа, ми дал мир, сила, многу од моите молитви се исполнија, тоа е мојот доказ. Едноставно има енергија што сум ја почувствувала. И знам дека тоа беше/е реално. Затоа верувам. Попрво мислам дека може да се докаже постоењето отколку непостоењето. Навистина не можам да замислам таква хипотетичка ситуација. Не знам, ако ,,се докаже" некако, да речеме, јас пак ќе си живеам со моите морални вредности, нема да се променам и да правам неморални дела, единствено што би се променило би биле молитвите.

18. Peanut Butter

Затоа што сите вредности кои ги има во Библијата би значело дека се измислени, ако се измислени-некој ги измислил за своја корист, што значи дека 'сакај го непријателот' е за да се држат луѓето под контрола, што значи дека најверојатно по докажувањето на непостоењето на Бог кај секој би проработил само нагонот за сопственото преживување и веројатно човештвото би преминало во тотален разврат, без никакви морални ограничувања. Оттаму, логично е да бидам многу попретпазлива и да пробам да изманипулирам пред да ме изманипулираат, да се здружам со најспособните, најинформираните луѓе за да имам колку што можам најмногу контрола на сопствената судбина. Зошто би направила пари на грбот на верниците? Еве зошто: Затоа што таа група на луѓе кои и покрај сѐ остануваат на својот став е веројатно еволутивно најназад и е најлесна мета за ја обезбедам мојата егзистенција, а тие и онака ако не сум јас, ќе се најде некој друг да ја искористи нивната наивност.

19. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Извини дури и да не постои Бог ова за мене е неприфатливо размислување, особено делот дека кај секој би проработило само нагонот на....и делот ако не јас ќе се најде некој друг..ваши зборови ваше размислување

20. Independent Girl

Independent Girl Истакнат член

Бог постои, потребен е интелигентен креатор за создавање комплексна информација која што ја среќаваме насекаде околу нас, во нас и во целиот универзум, теоријата за биг бенг вели дека во универзумот се случила голема експлозија која оставила позади себе "совршен хаос" тоа е како торнадо да помине покрај отпад со железо а да остави зад себе совршено конструиран млазен авион А-14 а тоа дело да се смета за една голема случајност...

И според Дарвин се' е случајност, од една бактерија во океанот настанале сите живи суштества на планетава по 4 милијарди години еволуција и адаптирање на средината, од бактерија у риба од риба у водоземец од водоземец у птица итн. но никогаш во природата не е пронајден фосил кој што е полу риба полу водоземец, или полу коњ полу жирафа туку секоја единка е посебна сама по себе, тоа дека адаптацијата е дел од процесот за успешно прилагодување на средината е точно но тоа не доказ дека секоја единка не е посебна сама по себе и е еволуирана од една во друга, точно дека на жирафата и се издолжил вратот со тек на времето затоа што се адаптирала на различни услови на живот но таа била и останала жирафа не еволуирала од да речеме зебра во жирафа, во долгогодишниот тек на еволуцијата не е забележан ниту еден таков фосил кој што би ја потврдил теоријата на еволуција.

Има многу докази дека Бог постои, Исус бил реална личност за која сведочеле многу историски личности и еминентни филозофи кои живееле во исто време и сведочеле за постоењето на Исус, неговите исцелувања и неговото исчезнувње од гробот т.е воскреснувањето, има многу повеќе историски докази за постоењето на Исус отколку за постоењето на Александар Македонски и многу други познати историски личности за кои што никој не се сомнева дека постоеле.

Кој има тик ток а го интересираат докази за постоењето на Бог обавезно погледнете го профилот на theheartofthehour, дечково многу концизно и јасно објаснува се поткрепено со факти има многу од видеата посветено и на научници кои од атеисти преминале во креационисти.