Што би направиле ако се докаже постоењето на Бог и обратно?

Discussion in 'Религија' started by Peanut Butter, Jul 16, 2021.

1. 999

999 Активен член

nemav namera da repliciram no ova e premnogu
    sakas da kazes deka ateistite se razvratni i manipulatori?
    a vistinata ti e sosem sprotivna
    ateistite znaat deka imas samo ovoj zivot i go cenis sekoj mig ,zivees umiras i tolku zavrseno e so tebe, nema zivot ponatamu raj,pekol , raboti cesno i za obezbedi egzistencija koristi umot,znaenjeto sto steknal a ne manipulacija
    kolku bi bil ubav svetot bez religii
    od druga strana manipultori i razvrat ke najdes bas vo "vernicite" ,ko najubav primer ti se crkvite , od pedofili, razvrat i manipulacija za pari i mok (ona sto i ti go posakkuvas) ima kolku sakas
    da ne spomnuvam sto po zatvori 99% ti se vernici, ilike ubijam covek, ke kradam i ke se pokaam i prosteno mi e
    razbiram na covek koj mentalno i psihicki e slab mu treba uteha no ja bara na pogresno mesto a najzalnood se e sto decata od mali im perat umot so gluposti

tvoi zborovi
    "Зошто би направила пари на грбот на верниците? Еве зошто: Затоа што таа група на луѓе кои и покрај сѐ остануваат на својот став е веројатно еволутивно најназад и е најлесна мета за ја обезбедам мојата егзистенција, а тие и онака ако не сум јас, ќе се најде некој друг да ја искористи нивната наивност."
    dali ti stvarno se smtas evolutivno ponapredna?
    mene mi lici ko mislenje od pne
    bravo, (n) ova mi razjasni mnogu , kakvi se luge postojat ............. no vernici bile

lovestoneddd likes this.
  2. Peanut Butter

Peanut Butter Популарен член

Ти ќе бидеш дел од групата која ќе ја манипулирам тогаш. :D Се зезам, да не се сфатиме погрешно.

3. Peanut Butter

Не ги ставај во група, сите атеисти се различни како што и сите верници се различни. Дали тебе ти е ова став од п.н.е. не ме интересира, твојата дискусија не ми е на ниво и нема да трошам време да ти реплицирам понатаму.

4. Peanut Butter

Јас верувам во Бог, но верувам, Бог не е докажано дека постои, затоа се вика вера. Науката постојано се менува, значи ништо не е 100% докажано, ни Биг Бенг, ни Бог. Прашањето е што ти како верник би направила ако се докаже дека Бог е измислен.

5. Independent Girl

Independent Girl Истакнат член

Има многу докази за постоењето на Бог но на многумина им е полесно да донесуваат заклучоци врз база на знаењето кое што го имаат (немаат) многу од атеистите застануваат на страна на науката за да бидат перцепирани како смартис а да ги прашаш прелазна форма на питекантропус што е прва лекција у the origin of species, голема е веројатноста дека многу од нив нема да знаат и од двете страни има многу неинформирани ретки се тие кои бараат одговори и истражуваат повеќето гледаат на ова прашање како социолошка категорија и бираат една страна за да се прилагодат на средината.

6. ушко

ушко Популарен член

Што би направиле ако се докаже постоењето на Бог и обратно?

Мавање празна слама е темава.

Ниту едното ниту другото ќе се докаже.
    Влијанието на големите нема да дозволи ни да проба нешто да се докажува во врска со Бог. Сите религии и големци во светот на религијатс компактно се едногласни дека бог постои и кај сите има различно име и изглед.
    Ни научници не пробуваат да го побијат тоа последниве години.

Што се мени тиче... Празна слама..
    Позз

7. Peanut Butter

За сите кои одговараат на темата дека Бог е докажан или недокажан, да го прочитаат мислењево. Поентата е (за верниците) дека тоа што ќе го анализирате критички постоењето на Бог не ве прави неверници, напротив, ви ја зајакнува вербата. Ако се потрудите да изигрувате "адвокат на ѓаволот" (намерно да се спротивставувате на религијата) и сепак останете религиозни, вербата ви станува пооснована и посилна. Црквата многу пати ги менувала правилата, зошто? Во Библијата има контрадикторности.
    За атеистите: науката секојдневно се менува, тоа што било точно денес, утре е веќе застарено и демантирано. Не се фаќајте како слеп за стап, бидете и вие "адвокат на ѓаволот", пробајте да ја браните религијата, ако ништо повеќе, утре многу полесно ќе ги демантирате верниците.
    Инаетот никого не направил попаметен, паметните луѓе гледаат од многу агли, намерно излегуваат од комфорт зоната, само така се учи. Замислете психоаналитиката да се задоволела со Фројд, денес сите ќе се смирувавме со кокаин. :D
    Challenge yourself 8-|

8. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Доколку се докаже дека Бог постои, ќе ми биде баш мило, душата ќе ми биде исполнета и спокојна.

Доколку се докаже дека не постои, ќе бидам разочарана.
    Ама сепак мислам дека не би имало некое друго влијание тоа врз мене, и нема да се променам како личност.

buba4e89 likes this.
  9. Need for Speed

Need for Speed Истакнат член

На некои одговори не знам дали да плачам или да се смеам како што разбрав од некои членови кои се атеисти уствари сакаат да кажат дека ако им се докаже дека постои Бог они и понатаму би мислеле дека се поинтелигентни од Бог кој го создал цел универзум :D и дека нивните вредности се поисправни од некој кој создал буквално се.
    :rofl:
    Нема спас за вас у буквална смисла. :D

Angie1432 likes this.
  10. Lella

Lella Форумски идол

Фактот што некој создал друго сентиентно суштество не значи дека треба да има апсолутно право на владеење над него, ниту пак дека тие што ги создал треба да го обожаваат. Ако дознаам дека сум практично лик во Симс, секако не би се клањала на кој и да е тој што ме создал. Заробување на суштества што имаат способност за чувствување и контрола над нив е неморална работа на секоја скала. Самото создавање е неморално, нема ситуација која ќе ме натера на worshipping на мозок што одлучил тоа да го направи.

999, WildMk and Amellie13 like this.
  11. Peanut Butter

Со сѐ се согласувам, освен со тоа дека самото создавање е неморално. Значи, родителите се неморални бидејќи ги создаваат децата?

Srckata28 likes this.
  12. Need for Speed

Нелогично ми е да мислиш дека поише знаеш што правиш и како расудуваш од некој кој го создал светот и е сезнаен т.е трилиони и трилиони пати поинтелигентен од тебе и начинот на резонирање исто, за да разбереш нешто дали е исправно и како најдобро функционира потребно е знаење и според тебе некој што е сезнаен не е у право а ти си? Никој нема апсолутно владеење над никого, твојата слободна воља е доказ дека Бог е праведен и не ја одзема слободната воља, дали ќе го прифатиш таквото владеење зависи од тебе но глупо би било да знаеш дека постои Бог а да не ги прифатиш тие вредности, значи ти у тој случај би била на страна на деструкцијата и самоуништувањето т.е на страна на сатаната кој исто се побунил против Бог или па мислиш дека хипотетички создателот е неморална личност која е гејмер и а ти живееш у симулација и си лик од Симс.

Тогаш кажи како го објаснуваш моралот и расудувањето кое го имаш во себе не ли е логично дека постои Бог кој е морален и има способност за носење суд? Од кај таа свесност и совесност да процениш дали убиството е добро или лошо, дали крадењето е добро или лошо или можда со еволуција се развиле тие чувства у фронталниот дел од мозокот? Зашто тогаш не се развиле и кај животните?

Snowflake97 likes this.
  13. WildMk

WildMk Форумски идол

Да бе... лик од Симс си, и тој што 'те игра' да те доведува во ризични ситуации и да те убива 'за чешит'. :worried:

14. Lella

Lella Форумски идол

Да. Ама друга тема е тоа, може да отвориме тема за антинатализам ако нема. Треба да проверам.

Да, ама никогаш не можеш да си сигурен дека тоа интелигентно суштество ти мисли добро. Впрочем, има доста аргументи во самиот факт што сме способни да чувствуваме болка и страдање дека создателот има садистички тенденции. Јас сфаќам од каде доаѓаш кога велиш дека нашите мали мозоци не би биле способни да диктираат како е подобро, ама затоа реков најмалку што можеме да направиме е да не го обожаваме тој создател. Бидејќи никогаш не можеме да сме сигурни дека Библијата е во право и сè што се дешава е во полза на the greater good.

Слободна волја не постои, ни во свет без Бог (сè што правиме е резултат на природни процеси и електрични импулси во нашите мозоци), ниту пак во свет каде сме однапред создадени од создател што добро го знае секој наш следен чекор. Е сега ти велиш дека најдобро би ми било да се потчинам за да не го разлутам создателот, да играм по негови правила бидејќи е посилен од мене. Океј, да, можеби тоа би било најлогичната опција, ама па ова е најлошото дистопично сценарио што можам да си го замислам. И кога би дошло до таа точка, тоа би ја разрушило и самата смисла на постоењето. Создаден си за да бидеш роб.

Ова е веќе надвор од темата. Ама накратко, моралот е дел од сите други вештини за преживување кои сме ги развиле како вид. А не се јавува кај животните, исто како што и многу други наши вештини не се јавиле кај другите животни, како исправеното одење, одгледувањето растенија итн. Тие животни кај кои се јавил моралот (ние) го доразвиле во она што е денес.

You never know. Ако стварно постои создател(и), тогаш многу поголема веројатност е некое вакво сценарио отколку Библијата и Куранот.

Amellie13 and WildMk like this.
  15. asdas

asdas Популарен член

Да, да, еве гулабите по дрвата секој ден се убиваат меѓусебно.

Аргентина * and WildMk like this.
  16. WildMk

WildMk Форумски идол

Најлогично ми е дека природата и нејзините закони се 'одговорни' за се
    Посебно фактот дека не е ни добра, ни лоша туку it just is.

Lella likes this.
  17. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Јас искрено и не би знаела што друго да направам, едноставно сум убедена дека срцето ми е на правилно место и нема сила што би ме казнила за тоа.
    Ако се докаже постоењето на Бог, јас замислувам како би имало протести против неговите правила, не чуствувам страв од пеколот.

18. Peanut Butter

Супер тема, ајде, се острам. :D

Srckata28 and Lella like this.
  19. Need for Speed

Збориш за физиолошките процеси дека не постои? За донесувањето одлуки постои, барем од Бог не е забрането да избереш според какви вредности ќе живееш тоа е твоја волја.

Знаењето игра голема улога нашето знаење е ограничено, да речеме антиваксерите сметаат дека е страшно и неморално да се вакцинираат нивните деца и убедени се во таа идеја затоа што имаат малку знаење у тој домен но некој што има десет пати повеќе знаење што завршил биохемија и работи у лабораторија смета дека нема ништо неморално баш напротив добро би било за нив да се вакцинираат. Ние можда знаеме само 0000000,1% од целокупното знаење кое Бог го има и нашата перцепција не може да биде толку јасна...

Snowflake97 likes this.
  20. WildMk

WildMk Форумски идол

Реално не постои, затоа што е условена од милион разни процеси во нашето тело, од милион искуства што сме ги имале во животот, од околината, од медимите, родителите (посебно кога сме биле мали) и се' друго што влијае на оформувањето на вредностите кои ги имаме и следиме.

Srckata28 likes this.