Во моменти на ескалација на некоја ситуација голема улога има психо-профилот на личноста. Јас сум смирена, толерантна и имам голема самоконтрола. Не возвраќам на провокации и обиди за вербален конфликт и навреди, а не па физички да ги надминам недоразбирањата. Игнорирам до висока граница на трпение, што не значи дека некогаш нема да возвратам дискретно и суптилно во мој стил.
хаха би се насмеала може би дала коментар во иронија и би си заминала кога би ме натерал некој да го удрам на некој начин значи ме победил. Инаку шамар имам удрено само еднаш на другарче во основно среќа не ми врати
Или ќе премолчам и ќе си заминам или ќе изнакажам се што ќе ми падне на ум во моментот, а тоа може да се некој виииистииина лоши и тешки зборови. Но почесто се воздржувам и не велам ништо, ептен некој да ме изнервира да ми дојде да го тупнам онака од земја па да кажам се што ќе ми текне.
Не давам на значење. Му кажам или и кажам шо глупост има направено од порано и ги прекутам за 1 секунда нема потреба од насилства.
Висок праг на толеранција имам и стварно ептен треба многу да ме испровоцира некој или да ме р'чне у болна точка . У тој случај прос'скувам само ,,Губи ми се од пред очи "
Омилен погрден збор ми е „копито“. Омилена пцовка ми е „Пичка ти ќорава.“ Омилена закана ми е „Море мамицата!“ Омилен израз на вчудоневидување ми е „У пичку матер шо напраи/шо е ова...“ Неизбежна пропаст „Ебало си мајката. / С'иба мамата.“ Пцовки од културно-историско значење: „'Ба си му спечало.“ - пцуење на спечаленото во животот, т.е. потомството „Да т'ибам стопанката.“ - поздрави по дома “'Ба ти г'зо мајчин.“ - се подразбира Пцовка за меѓународни односи: "Verfluchten Schweine!" Има уште, ама ова се првите...
Вака кoга ги читам коментариве интересно ми е што некој толку премислува дали некој вреди да му испцуеш се по список или дали е на ниво или не е, ако имаш краток фитиљ тоа ти е инстант реакција, импулсивност.. тоа е уствари тоа што ги разликува толерантните од импулсивните и ја би сакала да бев искулирана и да не бев импулсивна, три пати да размислам итн. али јбг таква сум одма реагирам посебно на глупи арогантни фаци.
Ако ти станам ќе седнеш на гз. илииии Искрено многу те жалам иначе ќе те средев до сега. илииии Не ми се лежи во затвор за тебе.
Висок степен на толеранција имам ретко кој може врвот да го достигне..Ако приметам дека работата ќе излезе од контрола глефам да си заминам изговарајќи терај си работа..Но еднаш само неможев да се воздржам и на една девојка и ја лупнав главата од ѕид прв и последен пат ми беше се каам поради тоа
Зависи од ситуацијата. Ако е некој небитен можам саркастично да го/ја спуштам. А ако е битен, се насмевнувам и не викам ништо. После додека да прозборам ќе се начека.
Не знам, во последно време не војувам вербално. Гледам да најдам компромис ако е можно, мидл граунд, да не горам мостови. Не реагирам одма ,се преиспитувам дали некаде јас згрешив и која е мојата слабост во ситуацијата, а ако навистина некој претера, веднаш во глава правам чек на работи кои можам да ги преземам за да му ја затворам устата подолгорочно. И да ме избегнува. Или јас вртам глава. Ако најдам таква ствар, ја правам во првата прилика. А највулгарно имам нападнато вербално и тоа јавно ама испровоцирана..простакуша бев и дури се збунија лугето околу мене. Не се гордеам и не сакам да се повтори. Особата до збор не дојде.
Не се тепам... Ама псујам, викам и плескам се' што ми 'лежело'. Ако ми се качи некој на глава, не одбирам што ќе му речам. Прва нема да почнам, ама ќе завршам.
Зависи од личноста на спротивната страна, колку повеќе ти значи - толку повеќе ќе ти дојде желба за шамар. Зависи и од ситуацијата. Во секој случај, најдобар "шамар" кој најдлабоко допира и најсилно боли е игнорирање! Гарантирано!!