Земи си пиџами слободно, лабави се плус влошка носиш дополнително ќе ти ја придржуваат. Јас само првата вечер бев со спавача после си побарав пиџами од дома. Освен за визита, остатокот од времето пиџами носев.
Колку пати на ден ти прегледуваат рана? Во суштина секаде е препорачано да не се носи долен веш ама никој не те проверува дали носиш. Пред визита се средуваш за преглед, нели туш, чиста спаваќа, ќе соблечеш и долен веш после никој нема да примети дали носиш.
Пред визита соблакав гаќите. После тоа пак стара песна. Спаваќа носев. Не ми дозволија од дома да земам своја.
Два пати на ден има визита. Носев и јас. Еднаш дојде визита без сестрите да најават и докторот кога ме виде лом ме направи. Затоа велам забрането е. Јас лошо поминав, други сигурно биле поснаодливи
Во која болница има два пати визита? На гак еднаш. Млади докторки од 3 метра ме погледнаа, да не кажеше сестрата дека имам епизиотомија немаше ни да види. Не ни знаев дека треба да се туширам,да средам кревет или па да облечам спаваќа. После секое одење во вц се миев,и од што ми беше страв да се бришам и за да нема крвишта. Сакав да ми е средена собата па на своја добра волја си местев кревет. Никој ништо не кажува. Носев и ѓаќи ама почна да ме пече раната ми беше страв да не притискам и ги соблеков,облеков за накај дома.
Носењето долен веш или пижами, не е заради тоа кој и дали ќе примети туку заради здравјето на трудницата. Под претпоставен природен пораѓај, носиш само влошка (памук во мрежа) и мрежести гаќи. Единствениот начин да се заздрави е да се ветрее раната. Никакво мачкање со ништо. НИКАКО модерни влошки со гелови и пластики (да не објаснувам многу експлицитно, како и зошто). Не знам како е за со царски ама претпоставувам има медицински препораки кои треба да се следат. Подобро да се праша, отколку да се претпоставува.
Во Чаир. Дневно имаше 4 визити две од гинеколог и две од педијатар. Чаир се топ. Правила си се правила и тоа го почитувам кај нив, моја си беше вината.
@dunika до кај си ти, веќе се спремаш за пораѓање? Претпоставувам имаш некој курс пред пораѓање (јас одев на таков), ако можам да помогнам со искуства, да си пишеме лп #дијаспорскипораѓања
Утре 33та полна. Бев на предавањата да,и доста читав,па здравје ке видиме во пракса,вака теоретски се е бајковито Фала ти на понудата,ако се јават недоумици ке те консултирам
Сподели нешто практично, некое советче , кога ќе имаш прилика. На што да се посвети внимание при породување, од тоа што си следела на предавањето?
ја читав темава, и направив еден список, да го погледнете поискусните,што треба да додадам или одземам? Во Гак одлучив да се пораѓам. За мене - - Влошки вир 3-4 пакетчиња. - Гаќи за една употреба (хартиени или мрежести) - Тоалетна хартија. - Пешкири за бањање и за лице. - Влошки за гради, - Брадавици за доење. - Ланолин. - Влажни марамици. - Сапун, Шампон, Гел за туширање. Стикче. Четка и паста за заби. Лабело - Антибактериски гел за раце. - Чешел и стегач. - Влечки. - Чорапи. - Телефон и полнач. - Вода, сокови. - Чаши, лажица, вилушка. - Документи ( Што поточно? ) За бебе - - Павловичева, - Тетра пелени. - Памперс. - Влажни марамици. е сега имам неколку прашања - Дали се ова треба да спакувам во една торба или посебно во неколку? за бебето посебно? за мене за во предродилна-родилна сала и за после посебно да ги поделам работите ? Дали ќе ми треба спаваќа да си носам? Дали за бебето треба да носам облека ? Дали фали уште нешто на списоков?
Jас би тргнала гаќи за една упoтреба, брадавици за дoење. Oд дoкументи треба лична карта, пoследни брисеви и крвна група. Дoбар е списoкoт. Рабoтите jас ги спакував вo иста тoрбица. За бебетo алишта не треба ќе дoнесе некoj oд твoите. Спаваќа даваат таму.
Одвој си ги работите за во предродилна во една торба, другите во друга ( по можност ако можат да ти ја донесат кога ќе те префрлат кај родилките) зошто ќе треба се да носиш со тебе кога ќе се пораѓаш,а не си баш способна во тие моменти. Брадавици прво види дали има потреба, не купувај пред време. Ако имаш купено пумпа за одмолзување понеси ја за да стимулираш лактација. Од документи носев последен извештај од преглед на гак (иако мислам го имаат тоа во компјутер) и ливче со печат од трансфузиологија за крвна група. Друго не бараат. За бебе тетра носев да постелам да лежи на нив,инаку за друго не треба. Јас му побарав на мм ќебенце да ми донесе,тоа јорганчето што го имаат тенко беше, дуваше од прозорот и тогаш почнуваше грејна сезона па ладничко ми беше во соба. Спаваќа кога и да побараш ќе ти дадат, не треба да носиш. Бебињата ги облекуваат таму,ако се натопи можеш да побараш нова да му смениш. На списокот ти фали едно џемперче или наметка за врз спаваќа Со лесно Не се лажете да поднесувате таму, правилото беше додека се мајката и бебето во болница да се издаде изводот, врска нема не функционира. Чекаат да се соберат повеќе поднесоци па да ги однесат во матично. Ние во болница поднесовме,едвај со врски после 15 дена го земавме од зградата на матична служба, од таму ни викаа од болница не се уште донесени.
Влошки, влажни, пешкир,чорапи вода-сок-леден чај (што сакаш од ова) ливчето со крвна група, полнач, мобилен
Тие што се пораѓавте во приватна болница, поконкретно Систина, освен четче за заби, мобилен и почнал, стик за под мишки, влошки, не знам што и дали да носам, сите велат има таму сѐ.. Ај плс потврда?