Јас би ти рекла да се распрашаш како е по болниците таму, пошто прочитав дека си во Германија. Сигурно ќе има да ти дадат од болницата, ти ќе треба може за дома да си доземиш. Па ќе видиш какви ќе ти дадат во болница, такви земи си и за после тоа.
Еве баш гледам на страната, треба доста ствари да подготвам. Него пошо таму има и када, мислам дека треба да понесам и костим за капење? @PurpleMind мислам дека ти користеше када пред пораѓај?
Е да си жива и здрава, како слатко ме насмеа за што ќе ти е костум за капење, гола ќе си. Па од болница ќе ти дадат пешкир, спаваќа за после тоа... Една пријателка се породи сега скоро исто во Шведска, ми кажа и таа дека и наполниле када со вода, и ми рече ако ми понудат да прифатам обавезно
Хахаха, абе и тоа леле скроз сум збунета, си мислам на базен си одам место на пораѓај. Точно гола ќе сум долу, за горе нема врска.
Шведска сум и јас. Овде ни дадоја листа што да понесеме со нас во болница, за мене и бебенцето. За мене несесер за лична хигиена, папучо за во болница, градник за доење, наметка за врз спаваќата, пријатни и меки алишта за излегување, јадење или грицки за енергија по желба, книга-музика-звучник-лед свеќички или се што сметаме дека би не опуштило за време на пораѓајот, апарат/телефон и полнач. За бебенцето рекоа да земеме транспортер, алиштенца за излегување 3-4 за во случај ако треба да се остане повеќе денови во болница, некоја пелена иако ми кажаа дека и не се потребни но јас ќе земам да имам неколку, и капче и ќебенце. Пред да ми ја дадат листава ги преполнив торбиците, имав една за мене и една за бебе, дури не ме ни собираше, но сега ги поднамалив и супер излезе.
Јас ќе се пораѓам деновиве (Германија) трет пород. И вчера дури ја спремив торбата. Дефинитивно повеќе маички спакував одколку по долги ракави. Пошто топло е во салите. Вода, грицки дефинитивно треба да се има. Полнач за мобилен Со лесно женски
Со трето си трудна? Па браво Како да те паметам од 40ка дека имаше 2 дечиња кои одат на школо. Со лесно Ена. Ти посакувам лесен и брз порагај
Па слична е листата и тука, мене ми остана уште роба (тоа е наметката) и папучи и за бебчето да спремам, ( робата свеки ми ја купила). Иначе за бебчето што спреми?
За бебенцето спремив 4 бодиња на долги, 1 подебели шпикозни, 1 комплетче, чорапчиња подебели, 2-3 тетра пелени, капа плетена и една памучна и ќебенце. Имам ставено некоја пелена 1 и некоја 2, и влажни марамици што се 99% вода, но пелените денеска ќе ги извадам. Шпикозните ми се величина 56, комплетчето е 0-3 и ми стои малку поголемо од нив, па ќе видам кое ќе го облечиме за излегување. Ти спреми нешто?
Па не сеуште за бебенцето, да ги исперам прво и да ги испеглам сите работи, е сега јас сакам и плишано ќебе да си земам пошо ладно ќе е декември 23 ми е терминот. Капчиња и јас планирам две памучни една плетена, боди, шпикозни, нараквици за рачињата, чорапчиња, пелени, влажни марами, пелена подебелка една послаба уште за комплетчето не сум одлучена.
Јас спакував еден куп алишта за бебето, инсистираа да сме голи и јас и оно и кожа на кожа. После бањање му облеков боди на кратки, се намрштија кога видоа, требало контакт со кожа. Така да во болницата не искористив многу алишта за него.
И мене ме интересира за во Чаир што треба да се носи со себе. Дали воопшто нешто од таму даваат или да полниме торбите? И уште нешто, каде се купуваат тие мрежеери гаќи, бидејќи тоа во државни установи нормално не даваат?
Ja kolkku sto uspeav da doznaam za cair od moi bliski za tebe odprilika vaka Mrezni gakji gledav na bebehome I za bebeto deka dovolno ti se 10peleni i pavloviceva
Еве јас што спремив за во болница. Две боди - едно 50ка друго 62 Една шпикозна - 50ка Тоа јакната за резерва сива што е - 62бр. Фармерчињата пишува 0-3 нема бројка. Плетената јакна - 68 Три капи во различни големини и три чорапчиња за newborn. Малку миксани ми се броевиве..