Се јаде да...затоа ја сакам блитвата, пошто ја има цело време. И јас денес крем супа од блитва ке јадам Совет за тие што имат двор: посадете си цвекло и користете ги листовите од цвеклото како зелје. Вкусно е, а и тоа го има доста долг период мн похранливи се литовите од коренот
Може јас си ја импровизирам. Ставам во тенџерче компир,морков, пашканат,пиперка и кромид (што си имаш во моментот...јас вообичаено тоа имам) и ќе се сварат. Окако ќе се сварат тргам настрана тенџерето и дури е водата жешка ставам внатре измиени и свежи листови блитва. Ќе постојат околу 5 мин во тенџерето покриено со капак..и после сето тоа го блендирам ( јас во нутри булет ставам..ама го имам правено и со пасатор). Зачинувам со бибер и сол..и регулираш со водата што се варел зеленчукот колку сакаш течно.ако ти изврела таа..ќе додадеш од чешма..ако е мн ќе подистуриш После си ја јадам со двопек накршен во чинијата со магдонос и малце лимон. Тоа е тоа..по вкус си комбинираш.
Има компири толчени со пиперки црвени варени.. ама јас тост ќе јадам не сум обожавател на оваа комбинација многу кашеста е и водлеста