Имаме проблем но не најдов тема каде да пишувам па овде ке се жалам имаме 13 месеци но пред една недела малата ја фати стомачен вирус (со пролив и повраќање).Млеко непие воопшто ,за овие две недели има изедено само дв банани и пола литар јогурт (баланс +)само вода пие и ноке додека спие му давам чај зошто денски несака да го пие.ни дозволија само компир,морков,ориз,банана,јогурт и супа.а таа несака ништо од тоа.Само што ке ја види лажицата и почнува со повраќање.Ве молам за некој рецепт или начин како да ја натерам да јаде.
Моето бебе има 14 месеци и сеуште не сум дала риба. Отидов да купам свеж лосос и човекот што продаваше ме пишмани. Рече дека тоа се сите товени риби, ништо во нив здраво за бебе. Од каде купувате и каква риба давате на бебињата?
Nie mu kupuvame od vero i riba i telesko riba nosat sabota a telesko sreda bar sekogas gledaat za dete da e svezo i koga nemaat sveza sami ti kazuvaat nezimaj ne e dobro
Što se odnesuva do ishranata jufki makaroni so sirenje , kus kus so ovosje , kinoa so ovosje saka i mandzicki podgotveni doma bez zaprsi znaci se grav grasak boranija truli tava riba so kompir znaci se i mn Saka tost so kaskaval i kajmak i uste mn. Kombinacii
Леле мојата веќе 5 дена јаде само леб и млечен намаз (маза).... и евентуално пудинкче... ништо друго не сака. Што све не и правам, нејќе и нејќе...сама оди до фрижидер и ам ам (иначе имаме 16 месеци)
Во Саботата им печев мисирка,... + компир... излезе супер и многу им се допадна. Е сеа до Среда ќе си јадам мисиркино Чорбата од мисирката не ми ја бедисаа,... не ја ни пробаа..
Сигурно веќе сте оздравени, но доколку друг пат ви се случи да повраќа, за да не дехидрира може да и ставиш чепче Емесан К. Аптекарката ни ги препорача и за среќа веднаш сопре повраќањето со ставањето на првото чепче. Полесно се изборува организмот кога детето си јаде нормално.. Еве овде ги имаш на слика. Спојлер
Кај мене малиов многу слабо јаде живци кинам со него насабајле кога ке стане редовно појадуе и тоа е единственото нешто со ред шо го фака после тоа се бркаме со чинијата со лажицата па ке се молиме де воа де ноа и на крај сув леб ке земе и ке се најаде а секој ден редовно се готви со различна храна а малиов не сака да чуе за јадење цел ден дај му смоки и тоа ке си јаде де кажете некој витамини нешто за апетит.позз
Јас практикувам манџурии и за среќа се јадат. Постојано само вртам по нетов и барам рецепти па имам едно 20 најразлични манџурии. Потоа многу се јаде месо, се правам од месо. Најмногу ми ги јаде плескавиците. Мешам мелено месо со стар леб трошки и рендано кромитче за вкус ( да не се гледа ) и ги пржам. Риба исто така ми е во исхраната и гледам барем еднаш неделно да ја има на масата. Ако немам риба тогаш купувам филети и нив ги пржам. Потоа неизбежни се компирчињата пржени. Ама си ги пржам во фритеза и малку маснотии има. Поховам кашкавал ( растителен ) некако најефтин ми е, па кифли месам онака едно 2-3 кг па ги замрзнувам и си вадам по 3-4 со сиренце, со саламче. Млеко пиеме задолжително, неделите ми се резервирани за мекици или некое баниче ( ама со готови кори ) зш не знам да тегнам и така. Имаме од се по нешто.
Идеи имаме мн но количински за жал малце јаде периодов. За доручек и правам палачинки солени или благи,лепче мачкано со путер,домашен џем,домашна нутела,јуфки,тарана,домашна супа,тост,ладен сендвич со се и сешто. Потоа измегу секогаш јаде овошје и цеден сок (бар за тоа не се буни).Најмногу јаде круши,јаболко,праски.Грицкаморкови,краставица. За ручек е секогаш готвено.Риба два пати неделно и тоа печена почесто.Месо домашно пилешко или телешко (друго не) на разни начини :печено,со зеленчук на грил,со сос некој,во манџа.Салати исто мн сака .Леб слабо јаде.Правам во пекач ама не го сака мн.Ориз исто мн сака. За вечера слично како и за доручек.Паштети,млеко,свинско,виршли,зденки не конзумира. Некој горе спомна фритеза.Брзо се пржи во неа но ако се употребува често исто масло мн е штетна.
Jas mu zemav beby vit kapki mu gi stavam vo sokce sekoj den po 50 kapki taka se koristat i gledam deka ima efekt dva meseci gi koristam i sum zadovolna maliot mi jade po 4-5 pati na den i e po zdrav tie se vitaminski kapki. Vo prosek mi idat po 2 sisenca mesecno a se po 600 denari. Ako ne so tie pobaraj si od apteka nekoj drugi
Мојата ќерка сега е две години и до пред некој месец кога јадеше блендирана храна буквално јадеше се што ќе и дадев. Се трудам да јаде колку што може поздраво, ама во последно време почна да бира и одбива одредена храна. Ама јас сум поитра од неа. Сега овошје освен јаболка и круша не јаде. Затоа и блендирам овошје и и го давам во вид на сок, додавам вода, нешто како смуди ќе му дојде и си го пие. Многу сака супа, па јас секаков зеленчук го сецкам ситно и и го давам како супа со некоја житарица – хељда, просо, амарант. Вчера и направив зајачиња – со чаша од интегрално лепче извадив кругови, ги премачкав со крем сир, очиња од маслинки, уста од домат, уши од кашкавал и сиренце, тревичка од краставица, и изеде 8 зајачиња и два змеја кои исфрлаат оган од домати. Ете научив и нова финта. А месо јаде и многу сака, телешко, пилешко, риба, јаде без проблем, исто и јајца.
http://moirecepti.mk/post/проја-мафини-со-праз Што мислите мамички дали едни вакви мафини се добри за вечера за дете на пример синми кој има скоро 13 месеци бидејки ми снемуваат идеи за вечера се те едно исто вртам палента со кисело млеко,јогурт со овесни,лепче со јогуртче или павлака и само тоа вртам. Кое кисело млеко би било подобро купечко или домашно потквасено од домашно млекце имам постојано такво,комшиите имаат кравички па си имам пресно кога сакам да купам млекце ама некако ми е страв домашно потквасено да давам и му купувам .
Јас многу често ги правам овие или слични мафини... И почнав да му давам на синко помалку... Веќе се од составот имаме пробано... И да смениме малку, не само каши. Мојов обожава да си каснува залачиња
И јас и давам проја на малата уште од една година. Јас ја правам по друг рецепт, некогаш ја правам со спанаќ, некогаш со праз. Празот нема потреба да се пржи, исто и спанаќот, јас само ги сецкам и ги додавам во смесата, па на печење.
Дај кажи рецепт јас уште немам направено немам калапи за мафини и незнам како д направам во обично тепсивче.
Проја Две чаши пченкарно брашно Една чаша обично (бело) брашно Две чаши јогурт Една чаша зејтин (може и две и пол чаши јогурт, пола чаша зејтин 1 јајце 1 пециво Сол по вкус Сирење со праз, спанаќ или маслинки Се меша со лажица, се истура во тавче, одозгора може сусам и ленено семе и се пече на 200-220 степени.
Otkako napravi Edna godinka mojot sin prestanav da mu pravam jadenje posebno za nego. Se razbira uste togas go isfrlivme blenderot od upotreba I pocnav da mu davam se sto jademe nie. Jas ne gotvam so zaprski taka da ne morav da vnimavam sto mu davam, jadese se sto ke zgotvev za nas. Pravam mnogu supi, pileska, teleska, zelencukova, leka, oriz, turlitava, grasok, musaka, ...... Znaci jade se sto ke napravam. Za uzinki mu davam mnogu ovosje I svez zelencuk, jogurt, kefir, suvo ovosje I sl. Za dorucek I vecera mu davam przeno jajce, przeni lebcinja, varena pcenica so ovosje I seminja (leneno, cija), varena kinoa so ovosje, palenta, lebce namackano so krem sir, ajvarce, pavlaka, puter od kikiritki ii bademi, obicen puter, kaskavalce, patlidzance I sl.