Што и правите на старата облека?

Дискусија во 'Мода и стил' започната од Barbie-mwa, 11 декември 2010.

1. Tikiss

Tikiss Активен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    5
    Гледам повеќето ги донирате старите алишта во црвен крст, но ако сакате да си извадите некое денарче има еден сајт мојагардероба.мк каде што можете да продавате или разменувате облека, значи нешто што вам не ви одговара на некој друг му одговара па може да го продадете или пак да се размените ако вам ви се допаѓа нешто кај друга членка. Другарка ми си има земено доста добри парчиња од таму, јас пак си направив профил но сеуште ништо не сум купила. :)

2. Bah

Bah Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2014
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    1.189
    Да не се лажеме и глумиме лудило, повеќето од нас ја носиме облеката до непрепознавање кога е просто неозможно да ја дадеш никому. Многу мал број на луге можат да си дозволат да подарат нешто што наистина има некаква вредност. Половина од работите што ги подаруваат обичните луге во Црвен Крст, се речиси неупотребливи и го навредуваат човечкото достоинство да бидат подарени некому.
    Така да, фино е што скоро сите овде ја „подаруваме“ старата облека и сме хумани, но колку реално вреди она што ќе го пуштиме во контејнерите за собирање облека е друго прашање.
    Секогаш пред да подарите некому нешто, запрашајте се дали вие би го носеле тоа, ако одговорот е да, тогаш слоодно подарете го.

На Mala maca, stilas7, blady и 8 други им се допаѓа ова.
  3. barbiegirl.24

barbiegirl.24 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2014
    Пораки:
    804
    Допаѓања:
    4.454
    И тоа е добро да, но јас сакам да донирам, убаво се чувствувам така.

4. barbiegirl.24

barbiegirl.24 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2014
    Пораки:
    804
    Допаѓања:
    4.454
    Така е да. Секогаш внимавам на тоа, дури предходно ги перам и диплам па ги подарувам. Често ми викаат од дома, да ги чувам ќе ми требале, ќе ми се најделе некогаш, но ако даваш ќе имаш.

5. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.205
    Облеката која ми е мала, а целосно сочувана и убава, ја собирам во неколку ќесиња и ја давам на една фамилија, коишто имаат ќерка неколку години помала од мене, а немаат доболно финансии да и овозможат квалитетни тренерки и сл.
    Некои парчиња кои ми се заборавени, а сеуште здрави, им менувам по некој детал, и пак ги носам. :)

На ivancekitty и bussines-woman им се допаѓа ова.
  6. bussines-woman

bussines-woman Активен член

Се зачлени на:
    15 септември 2014
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    63
    Облеката што сум ја носела како бебе и како мала, бидејќи брзо сум ја надраснувала и е навистина добро сочувана, ја даваме на роднини кои имаат малечки, а исто така и на комшиите кои имаат близначиња (и со тоа дупли трошоци, па на овој начин ќе им помогнеме колку-толку). Онаа што сум ја носела неколку години нанзад и е „непрепознатлива“ ја фрламе во контејнер - навистина не користи за ништо и срамота е да ја покажеш а не да ја донираш некому. Но онаа што е повеќе сочувана, на која модата и поминала брзо или не ми се допаѓа повеќе (бидејќи сакам посериозно да се облекувам :lol:) ја собирам и ја давам во една непрофитна организација. Кога беа поплавите во Србија и Босна, еден пакет испратив за таму - се надевам помогнале некому.

7. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.052
    Допаѓања:
    52.523
    Со оглед на моето варирање во тежина, често подарувам облека од причина што едноставно работите ми се мали или големи, не ги носам и џабе ми седат низ плакар. Тоа што е износено, излитено, искинато фрлам, се останато давам на луѓе.

8. Haritiela

Haritiela Истакнат член

Се зачлени на:
    9 ноември 2013
    Пораки:
    327
    Допаѓања:
    222
    прво ја гледам и се мислам со месеци па и година може да фати
    да те дадам да не те дадам , да те фрлам-да не те фрлам, да те донирам да не те донирам
    па марка си , па ај ако не си марка сум те носела уште си ми убава
    и на крај ја донирам или мајка ми бриже по дома со нејзина трансформација у "крпчиња" :D:D:D

На LittlePinky му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Sunshine.Sunshine

Sunshine.Sunshine Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2014
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    2.564
    Старата облека најпрво долго време стои кај мене. Потоа кога целосно го чистам плакарот, тоа најчесто се случува на пролет и на есен, во кутии редам се што веќе ми е мало, воопшто не сум го носела, и се што не ми се допаѓа.
    Потоа, го давам најчесто на помали братучетки, на деца од маалото и така.

10. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Ke go pobijam Bah i ovde mada toj i da ne go spomnam ke se nakjde bilo kade kako direktno prozvan.
    E ne gi nosime site alishtata dodonoseni.
    Jas so od promena na kilaza so od drugi pricini koi nemoram da gi spomnam imam eden kum obleka ne sto ne e donosena tuku e i samo nekolku pati oblecena.
    E sto da i pravime de?Navistina neznam.Se cuvam.
    Imase eden period vo zivotot koga se nosea modeli od vremeto koga majka mi bila na moi godini.Sirota od pusta siromastija i preselbi tuk tamu edvaj nesto zacuvala.Togas duri luta i bev,a taa ni kriva ni dolzna.Bratucetkite koga nosea od tetka mi nemozev a da ne mi e krivo.
    Od togas nisto ne frlam nit davam.Epten epten retko da dadam nekomu.
    80% od garderobata ne ja nosam.Pred da se omazam peki.Ama od koga mi dojde mazuleto asalno ne sum go smestila so se vika.A i stan tolki e.Puknata sum po edna cela soba da imam da e samo plakari.Ama toa malku potesko.
    Ke renovirame kukata na selo pa tamu ke polnam dur me toleriraat.:tmi:
    Ako ne na kerka moze na snaa nesto ke i se dopadne.]:) garant.:bandit:

11. mirandaa

mirandaa Форумски идол

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    24.757
    Со оглед на тоа што мн често купувам нови алишта и правам обемни шопинзи,ми се насобираат купиште алишта.Па понекогаш и истите не се стари сеуште,но бидејќи сум ги изнаносила и ми здосадиле ги поклонувам на некои блиски на кои им се свиѓаат.А и често и да не ми е изнаносени убаво,кога некоја блиска другарка или роднина ќе ми пофали нешто и го поклонувам одма. :D
    Така да алиштата што ги поседувам повеќето не ми ни доживуваат старост додека се кај мене:lol:,но како и да е сакам да поклонам или пак кога ќе насоберам повеќе алишта што веќе немам намера да ги носам,ги поклонувам на некои сиромашни.
    А кога се работи за чевли и нив сакам да ги имам повеќе и со различен аутфит комбинирам различно,такви какви што одговараат највеќе.Не сакам да поседувам само еден пар за престојното годишно време и континуирано само нив да ги носам дур не се искинат.
    Но кога ќе приметам дека некој пар штикли,чизми,патики и слично ми се изгребени или пак малце одлепени или подкинати ги фрлам најчесто.Сметам дека не би било убаво истите такви да ги давам на некој,па макар и на нај сиромашниот.А и мн некако ми е жал на било кој кога ќе видам да носи искинати чевли или оштетени.;( Знам дека финансиски не е секој во можност да набави веднаш нови или сл. ,но мене мн ме фаќа жал и би им помогнала колку можам.Сепак за чевла се работи,а поготово на студеново време.

На LittlePinky, jelly888, sinorinJa и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Kimora

Kimora Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2014
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    1.036
    Ако е убаво сочувана ја донирам (секако прво ја перам и пеглам) . Се чувстувам убаво ако знам дека сум помогнала на некој на кого навистина му е потребна помош :hug:

13. Sasha-Fierce

Sasha-Fierce Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2013
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    95
  14. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.808
    Допаѓања:
    80.588
    Им ја давам на тие што немаат и на кои им е потребна.

На mirandaa и veren им се допаѓа ова.
  15. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.584
    Допаѓања:
    5.927
    Хмм јa трaнсфoрмирaм.. имaм нa тaвaнoт препoлнo oблекa.. дaвaм нa пoмaли брaтучеди..сoседи нoрмaлнo не дaвaм излитенa oблекa, излитенaтa јa прaвaм крпчињa зa прaв или јa фрлaм..

16. kLem23

kLem23 Активен член

Се зачлени на:
    1 септември 2015
    Пораки:
    188
    Допаѓања:
    277
    Ги собираме во црни кеси и татко ми ги носи во црвен крст :)

На Lile_05 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Jenniffer

Jenniffer Популарен член

Се зачлени на:
    27 март 2013
    Пораки:
    2.375
    Допаѓања:
    7.417
    Поновата облека, која ми е и зачувана и модерна сеуште а само ми е мал број ги давам на братучетките. А нешто постаро што ми останало и износено го давам во маало на една фамилија, им кажувам да си изберат ако им се допаѓа нешто ако не да ги фрлат.

На Lile_05 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.109
    Порано ги фрлав, сега ги подарувам во Црвен Крст.

19. Slatkarka94

Slatkarka94 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    795
    Кај мене нема стара облека мене де ми е точно ептен сеа коа сум била мала сум давала. Давав на една братичедка и у црвен крст. Може нема да поверувате али од 5то оделение мене ми се точни сите алишта хахаха ни се дебелеам ни раснам хахахах од тогаш па се до сеа

20. YoungandBeautiful

YoungandBeautiful Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2014
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    7.619
    Ја пакувам и ја носи мајка ми во Црвен Крст.
    А ако имам нешто што ми е мало или не ми се свиѓа, а не е старо на другарки го давам, братучедки помали.. :)

На mirandaa му/ѝ се допаѓа ова.