пошто имам огромен број на облека некој дури по еднаш или ниеднаш не се облечени а мали, а скапо купени ги даваме на помали деца да ги носат штета да не се искористат... а постарите у ѓубре
Starite alista,tie sto mislam deka na nikoj nema da mu se od korist gi frlam,no imam dosta alista koi gi kupuvam,ke gi oblecam 1-2 pati i dosta alista sto ne mi se tocni.Bas sega vo avgust napolniv kesi i gi odnesiv vo crven krst.
1.ги фрлам(оние кои се најизлитени и демоде и верувам дека никој не би се нафатил да ги носи) 2.ако е нешто памучно,ножиците и ете ми крпи за бришење паркет,прозорци и прашина. 3.ги давам по комшии,роднини и познаници, прво прашувам дали им се допаѓаат секако претходно чисти,испрани и здиплени. 4.оние кои ми се смалиле а, имаат посебна важност за мене,сум си ги купила со мерак ги чувам и ми служат како средство за мотивација за намалување на вишок килограм.Ако сум на диета доволен ми е еден поглед во шкаф да го убијам апетитот.
Ги даваме и јас и мајка ми. Зашто да ги чувам кога може некој друг да ги носи?! аи здрави се маиците,јакните.
бидејќи имам премногу некои си имам од странство некои од овде они кои ги сака брачеда ми ќе и дадам а другите ги фрлам а не се многу носени
И ги давам на сестра ми ако и се допаѓаат ако не ги фрлам или сестра ми ги дава на некој другарки ако му се свиде нешто.
И ги давав на помалата сестра до пред некое време,но станав солидарна ги носам во контејнер за донирање облека
Веќе 10 години, на посиромашни соседи, сум дала минимум 10тина вреќи облека, имам дома уште некоја вреќа, со следната генералка ќе ги подарам и нив.
Облеката обично ми е сочувана, и ја подарувам каде има потреба, кога ми се пружи прилика. Одвреме навреме пребарувам по шкафот. Обично велиме: ајде ова можеби ќе облечам. Ако наредниот пат од тогаш, кога правам чистка, наидам на исто парче облека, кое за тоа време го немам облечено, без разлика дали пак помислам дека можеби ќе го носам, обавезно го давам. Бидејќи научив дека тоа можеби никогаш не стане реалност. Не се врзувам за работи, најмалку за облеката, и не сакам да ми е пренатрупано.
nesto sto mi e malo a novo go davam na pomalata sestra a nesto sto mi e tocno a staro go nosam po doma
Ја донирам. Доколку познавам некој на кој му треба, нему му ја давам, а доколку немам на кого, тогаш ја носам во црквата во Ѓорче или пак во Црвен крст. Ни под точка разно не фрлам гардароба (освен онаа која е уништена и не е за употреба).
Порано ги давав на моите брачедки помали од мене но сега последните години ги давам на сиромашните деца што немат баш многу облека и мака ми е што од порано не им давав.
Ги давам на пријатели кои немаат Од ко знам за себе давам Имам роднини во станство неколку пати годишно ми праќаат облека во пакети и истите ги давам, облеката ми е голема а тие упорни се
Сега наполнив еден пакет. Лично не познавам некој на кој да му е потребна, па ја носам во црвен крст најчесто