Секако дека не си молчиме, кажано и е повеќе пати, дека си се во свое место, дека се деца, дека во пристојно време играат, и ако и смета може да се пресели, секако е кираџика, или да викне полиција, па како знае нека им објасни дека и смета детски џагор, кој не потекнува од улица
Јас имам голем двор кој е малтене како игротека, и децата мои не да се бучни туку и пребучни, уште па ако дојдат и други деца мислам дека пола мало не слуша ама никој не се дрзнал да дојде и да каже нешто. Јас во топ би ја ставила комшивката да не знае кај да фати а не на мои деца да им попува.
Исто е и кај нас, имаме секакви реквизити, знаат да се соберат по 10 деца, ама тогаш ја нема баш да вика, зошто пола од тие деца, се од зградата во која и таа живее. Само кога се сами обично. Ајде да не се довикуваме, ние од двор, таа од трети, мм и појде на врата да зборат како луѓе, таа уште толку се попалила, ти мене ми доаѓаш на врата, со погрешни луѓе си фаќаш работа му рекла. Индирекно му се заканила, дека она има луѓе таму некои кои можат да ни наштетат. Она е разведена живее со своите 2 деца кои се големи 17/18 годишни. Не сме на чисто со лудачава.
Инате контакт со сопствениците? Кажете им дека ве вознемирува видете дали со бив ќе има некое разбирање
Немаме, но можеме да најдеме Макар што не верувам дека ќе се смени нешто, веќе 10 години таа е кираџика во истиот стан.
А од каде вас право кога свесно велите дека не само што се бучни, туку и пребучни па уште горди и силни со: нека дојде некој мене да ми каже нешто? Има детски игралишта! Живеалиште, особено во густо населено место не е игралиште за 10 деца, секојдневно! Од каде па вие знаете кој со што се соочува по дома, можеби е болен, можеби закрепнува од нешто, можеби преморен од работа си дошол во парче мир-неговиот дом! Исто како што се лупате во гради за вашиот, и галамата во истиот! Но мирот не пречи никому, нели? Елементарна култура и осет за соживот да се немало! Па уште ќе се дичите тука, по форуми. Среќа што вака невоспитани соседи не се мои, па да видите кој и што, и како може. Фала Богу па кај нас немаме проблем со вакви егоцентрици!
Е, ама не мислат на тоа дека постојат законски ограничувања за врева и на тоа дека постојат и луѓе со здравствени проблеми на кои им смета врева. Тоа дека „децата се само деца“ е изговор на неодговорни родители. Не може да не се научат дека мора да го почитуваат туѓиот мир и потребата за тишина. Нема да бидат добри возрасни ако од мали не знаат што значат граници.
Ретки се оние кои имаат осет. Што ми е гајле. Ако им смета нека се иселат. Е не. Нека се исели оној кој нема осет. Во Ге ако прават така добиваат казна. А ако се под кирија газдата на станот има право да ги избрка.
Не знам оти за некои е толку тешко да размислат дека не сме сите исти и дека не толерираме исти работи. Кога делиме простори со многу други, мора да пресметаме дека нешто што ние го правиме им пречи и обратно. Никој не вика децата да не бидат деца. Нека бидат и играат, но да растат со осет за потребите на другите. Родителите можат да разговараат со комшиите и да пробаат да се договорат за време во кое би можела да се реализира детската игра без да им пречи. Или кога не е погодно дома играта да е некаде подалеку. Во игротека или поголем парк да истрошат енергија. Сите заслужуваат да имаат свој раат. ЕДИТ: Во случај некој/а да се тригира. Мислењава на оваа страница ми се однесуваат на здрави деца кои треба да имаат способност да разберат. Поназад имам пишано дека никој не може да се буни за расплакани бебиња или деца со ментална попреченост.
Е баш ради ова. Доаѓаат блиски роднини од Гер и мајката од врата настапува кон детето со зборовите: Х, конечно да видиш малку раат, во Гер не смееш да правиш врева низ дома. Овде во куќата на баба можеш колку сакаш. - А не само што бабата не живее сама во куќата, туку нормално имаме и соседи на кои таа врева би му сметала. На крај на денот, куќата не е игралиште.
Вика и плаче не е исто.. Дерење, намерно тропање и слично секако дека е недозволено. Има мал милион примери и од една и од друга несовесна страна. Има како што кажаа погоре деца со проблем, кои викаат за жал не по нечија желба... Знаете, многу е убаво детето да ви плаче 3 години секоја ноќ по ред без исклучок и вие да не спиете исто толку, сакајќи да помогнете. Од друга страна, има родители кои ќе им дозволат на децата и дупка во ѕидот да направат само за да се они раат и да не ги замараат. Исто како и комшии, на кои ќе им смета и звукот од дождот на пример. На некој и весело дете им смета, и она срамежливото е некултурно што не кажува добар ден. Луѓето се различни. Ние ако сме совесни ќе направиме се, нашето дете да се однесува соодветно. Проблемот е генерален кај нас, зошто секој си се однесува како сака.. Пример, дете кога плаче смета, ама не смета они кога галамат во влез. Или обратно... Менталитетот е проблем, немањето закони исто така.
Се разбираме, никој не вели дека не е во ред мало дете, бебе да плаче навечер. Или доколку има проблем. Исто така да си играат во одредено време од денот, таман работа да се става ова за тема на дискусија. Но, ме ужасна и испровоцира коментарот од членка погоре, со детски играчишта во двор, во населено место па уште и да се иселеле комшиите ако им пречело. Каква дрскост, невоспитаност и без елементарна култура и почит кон другите. Е, исти такви ќе и бидат и децата. Само многу потешко ќе се снајдат низ животот кога други ќе им ги поставуваат границите. За да седи онаа раат со другарка и, лакира нокти и ги оговара останатите две од друштвото, нека трпат сите околу. Има луѓе, поготово во згради кои бел ден не гледаат, во свој дом, од вакви его-трипови. Е, толку ни е паметот, за жал