Не знам точно која мицерална да ти ја препорачам, сум ги користела на Garnier, Nivea и Corine de farme и сите ми биле ок. Преферирам да користам пена за миење и тоник. Туку, за друго ти пишувам. Мој совет е итно да престанеш да користиш Бекутан марамици за чистење на лицето, па и Dove сапун. Кожата ти е осетлива поради нив. Нешто најлошо што можеш да му правиш на лицето е секој ден да го триеш со марамица. Мене кожата ми беше константно сува, на делови иритирана, па дури на очните капаци и на коренот од носот ми се лупеше. Се тоа престана откако ги исфрлив влажните марамици од употреба. Ова ти е мој искрен совет, сепак ти си знаеш најдобро.
Дечки никако влажни марамици. Било која мицеларна вода/тоник/гел со памукчиња само не влажни марамици. Обавезно убаво миење на лицето со вода па користење на памукчиња со било кој тоник, само влажни марамици во никој случај. Не само што ја сушат кожата туку и го затвараат порите.
Од неодамна почнав да го користам гелов. Задоволна сум, убаво ја одстранува шминката и не ми ја суши кожата.
Со што би препорачале да се остранува шминката на девојче од 15 години затоа што од влажни марамици и солзат и ја печат очите? Не многу шминка обично малку сенка,маскара и креон
Најдобро со мицеларна вода. Доколку има осетлива кожа, може да земете и двофазна мицеларна вода или двофазно средство за отстранување на шминката од очите и обична мицеларна вода за чистење на лицето. Јас долго време го користев двофазниот отстранувач на Нивеа, ми се покажа како одличен, а цената му е околу 200 денари. Мицеларната вода (обична) од Нивеа исто така е околу 250-270 денари. Најдобро да земе мицеларна вода и да проба прво така, па ако чувствува печење или потреба за нешто што подлабински би ја вадело шминката, да земе двофазно средство. Може да се вади шминката и со обично кокосово масло, но мене искрено не ми беше баш најсреќен избор за секојдневна употреба, па го избегнувам и користам мицеларна. И не мора да биде Нивеа - има огромен избор, почнувајќи од Гарниер (кои имаат извадено и двофазна мицеларна вода), Балеа, Оливал, Биодерма, Корин де Фарм...изборот е огромен.
Јас ја имам користено оваа, за нормална кожа. Имаше уште една за осетлива кожа (со розова лента) и за чувствителна кожа (со виолетова лента).
Го чистам првин лицето со кремот за чистење на чистење на шминка од guerlain. Потоа години мијам со пената на este lauder. И на крај нанесувам од тоникот на este lauder
Средство за вадење шминка? Користев мицеларна вода на Гарние ама не ми се допаѓаше, не чисти убаво. Некоја друга поефикасна или некое друго средство?
Прочитав тука и применив. Масло од кокос ставив на очи со шминка и нежно масирав потоа со вата натопена со бебешко шампонче и вода поминав преку очи, и исплакнав со вообичаен начин на миење во моментов користам пена за лице од нивеа. Резултат усте мала работа размачкана маскарта повторив со кокосово масло и чиста сува вата и ни траг немав на трепките од маскарата а кожата не ми беше малтретирана од триење. Послушав и друг совет навечер на чисто лице место крем кокосово масло но по 2рата употреба ми се појавија мозолчиња од мн мрсно претпоставувам Инаку сакам гел за вадење на шминка кој се измива со вода како пилинг , и отстранувач на шминка. има кај нас таков производ? Јас користев од австралија но веќе немам а на p&g e производ кои се застапени и кај нас
За отстранување на шминката од очите ги користам мицеларните тупфери на Балеа кои содржат масло и се одлични, а за лицето мицеларната вода на Оливал. Потоа го мијам лицето со сината пена на Балеа.
Јас ја користам и не ми предизвикува никакви иритации на очите, нема никаков мирис и е пријатна на кожа.