Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Што користите за отстранување на шминката?

Дискусија во 'Лице' започната од Melanie, 20 февруари 2010.

1. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.283
    Допаѓања:
    8.591
    Пост што не мислев дека ќе го напишам, сакам дс го пофалам маслото на Нивеа за отстранување шминка, oil to milk со макадамиа.
    121106634_nivea_face_care_nourishing_cleansing_oil_dry_skin_150ml_new_.jpg
    Да напоменам, почекав да помине месец за да напишам критика.
    Го купив затоа штo не можев да го нарачам Squalane Cleanser-от на The Ordinary или Hemish Balm од yesstyle.
    Правам двојно чистење секоја вечер, сега со маслово како прв чистач.
    -Растопува шминка одлично, од маскара, туш до пудра и кармини.
    -Во допир со вода се претвора во млеко и лесно се измива.
    -Само по себе не сметам дека е доволно за чисто лице како и ниту еден маслен чистач.
    -Немав исфрлувања или иритации (сепак не останува на лицето долго), нема силен мирис и многу мала количина е доволна за цело лице. После цел месец секојдневно користење немам потошено 1/3.
    Пакувањето е многу практично за дозирање.
    -Цена во Зегин околу 300денари.

На Cherry blossom89 и ~Allure~ им се допаѓа ова.
  2. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.650
    Допаѓања:
    106.687
    Мирисот каков е? :D
    Пред месец дена купив едно на Caudalie и смрди на зејтин :envy: се мислам дали да го фрлам..

3. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.283
    Допаѓања:
    8.591
    Не, не мириса речиси воопшто на ништо, јас сум осетлива на мириси а и лицето ми реагира на парфем во козметика, одма се нафрлам.
    Не ми беше прв избор ама ни на Балеа го најдов, ниту можам да нарачам, па си реков ајде секако се измива. :D Ама се покажа супер.
    Го има и со кокосово масло и масло од семки од грозје.

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  4. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.650
    Допаѓања:
    106.687

И од Балеата се жалеа дека грозно мириса :doh: супер,може да се проба, фала ти:)

На ~Allure~ му/ѝ се допаѓа ова.
  5. ~Allure~

~Allure~ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2019
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    560
    Балеата стварно има некој таков мирис како пржени крофни :D ама мене лично не ми сметаше пошто си вршеше работа. Вади шминка, лесно е, исто емулзифицира со вода, 170 ден го земав... ок ми е, не се жалам.

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Sleepy

Sleepy Истакнат член

Се зачлени на:
    16 септември 2014
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    298
    Прво користам маслен отстранувач на Revolution skincare, потоа со Balea пена за лице, но не сум многу задоволна од пената.
    Се мислам да пробам некоја од пените на Афродита.
    Ја имам користено таа со АХА киселини но беше прејака за мојава кожа.
    Некоја друга препорака дали имате?

7. cornflakes6556

cornflakes6556 Активен член

Се зачлени на:
    3 јули 2020
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    370
    Мицеларна вода на Гарниер.

8. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    7.062
    Жени, малце помош или идеи. Начин да се чисти шминка без употреба на памучни тупфери или механичко триење? За чистење лице повремено користам Асодерм или природни сапуни, но симнување шминка е проблем. Имам нормална/комбинирана кожа, само многу многу многу чувствителна и склона кон црвенило, мицеларната розева на Балеа ми одговара, ама ова рибањево со памук многу ми пречи. Мислам дека и се влошува црвенилото како поминува времето, кратко трае ама е сѐ поинтензивно. Пробав со обично ладно цедено кокосово и сончогледово ама чувствував сушење на образите. Чаре? По можност поприродно нешто?

9. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.107
    Допаѓања:
    26.979
    Можеш со масло место мицеларна и со раце да протриеш.
    Мислам дека е добра алтернатива.

10. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    7.062
    Се обидов со масла, ама тешко се чистат од кожата без тупфер, некако само со вода не ми оди ич убаво. Или јас нешто грешам.

11. flawless.

flawless. Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2020
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    1.151
    Млеко.
    Пробај го ова, или побарај од друг бренд, ама млеко да биде.
    alverde-mleko-za-chistenje-lice-proizvod-shto-sekoja-zhena-mora-da-go-ima-262779.png

На hermosa, GirlRose и Abel им се допаѓа ова.
  12. pdb123

pdb123 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2011
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    5.894
    Дали маслото го користиш како прв чекор на чистење, го плакнеш лицето со вода, а после тоа повторно се миеш со обично средство (пена, гел, млеко) за да измиеш и исчистиш сѐ? Ако не правиш вака, туку ставаш само масло и го бришеш со туфери, не го чистиш убаво лицето од маслото и од сѐ што си избришала со маслото, особено ако е некое потешко масло како кокосово, па дури и чисто сончогледово (директно од шишињата/теглите што се користат во кујна).

Balea има едно убаво масло, кое е на база на сончогледово масло, а содржи и арганово масло. Не е чисто масло како што си користела, меѓутоа има многу лесна конзистенција, течно е како вода и многу лесно се мие. Сепак, после тоа сепак ќе треба да употребиш пена/гел/млеко за дополнително и завршно миење на лицето, како и со било кое друго масло кое го користиш за вадење на шминка.

На ~Allure~, Luminary и GirlRose им се допаѓа ова.
  13. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    7.062
    Вака правам, масажа со масло, најнежно што можам за да се стопи шминката (реално пудра ми е најголем проблем , трепки имам густи ретко користам маскара и нјачесто безбојна а сенки користам од алверде и без проблем се чистат), па со влажен тупфер го собирам маслото со шминката и после мијам лицето, секогаш со сапун (синдет) и вода, односно со производи што стандардно си ги користам за чистење. Пени, гелови, тоници, сѐ ми е испробано и за чистење само ова ми одговара. Е сега маслово вака потешко се вади, како да осеќам дека ми е на кожата, а повеќекратно измивање со сапун (на пример два-три пати) ми е ту мач. Маслово од Балеа не сум го видела искрено, ќе морам да пробам или тоа или млекото погоре, или некое слично.
    пс. Да дополнам, не ми пречи измивање на лицето после чистач на шминка, мицеларна или масло, сакам памукот и механичкото триење да го избегнам ако е можно бидејќи ептен се заруменувам, не ми се допаѓа сензацијата, како топлина. Мислам дека не ѝ прија тоа на кожата, иако сум ептен нежна.

Последна измена: 10 септември 2020
    На pdb123 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.283
    Допаѓања:
    8.591
    Користи масла кои емулзифираат или маслени балсами, овие ги нанесуваш масираш со прсти, одмиваш со вода и продолжуваш со вториот чистач. Во контакт со вода стануваат крем/млеко и лесно се одмиваат без никакво триење.
    Чисто масло е ужас за вадење и веројатноста за создавање комедони е голема. Been there.
    Такви се маслото на Нивеа, Сквалан чистачот на The Ordinary, Clean it Zero Banila, Heimish Cleansing Balm, има некакви и на натура сиберика мислам тие не ми се пробани.
    Како најефтина варијанта земи го од дм/зегин маслото на нивеа околу 300ден. Назад во темава го имам поставено.
    Пробај со друг втор чистач што нема да е сапун, ако мора да е сапун барем земи го на Еуцерин 150денари пх 5.5 нежен е за кожата и без парфеми.

15. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    7.062
    Го земав млекото на Алверде погоре што ми го посочија, малку потешко оди затоа што користам матирачка пудра, го пробав два-три пати веќе ама засега ако ништо друго нема нус ефекти. Користам синдет а не сапун, Еуцерин не ми одговара воопшто како козметика, користам Асодерм, ама бидејќи е јакичок, не го користам секој ден. Она што ми е битно исто е да биде производ со добар состав, затоа што ова црвенилово ич не ми се допаѓа и ако не е од памукот, сигурно е од некоја состојка и затоа се напнав да исфрлам што повеќе од козметика, за да може кожата да одмори.

Сега го видов постот твој за маслово. Ајде да го потрошам Алверде и ќе го пробам, а сакам и составот да го видам.

16. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.230
    Многу ретко се шминкам, и секогаш едвај чекам да ја отстранам шминката. Во моментов го имам млекото од Garnier, заедно со лосионот што го нанесувам по чистење со млекото. На крај го мијам лицето со многу ладна вода и ставам крем. Млекото и лосионот се во ред, не ја иритираат кожата и доста брзо ги отстрануваат и најмалите траги од шминката.

На hermosa му/ѝ се допаѓа ова.
  17. P.S.love

P.S.love Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2015
    Пораки:
    1.054
    Допаѓања:
    9.156
    Со што го отстранувате течниот мат кармин? (конкретно од Мејбилајн го имам).Од Гарниер мицеларната ја користам, ама тешко ми оди. Рани ми е устата после:x

18. tinka-mace

tinka-mace Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.464
    Да пробаш со вакви туферчиња? Овие се за отстранување на шминка на очи и веќе си се натопени внатре. Јас со 3-4 двете очи ги чистам од сенка+ајлајнер+маскара. :)
    20201116_190717.jpg

На cresa-jagoda и P.S.love им се допаѓа ова.
  19. pdb123

pdb123 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2011
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    5.894
    Пробај со масло за вадење шминка. Не мора да користиш ништо освен прстите, а и со оглед на тоа маслото овозможува лизгање, а не (преголемо) триење, ќе го избегнеш тој момент на разранување на устата од триење со туфери. Јас лично сум го користела само ова масло (многу е лесно и веднаш се измива), но имам читано дека го фалат и маслото од семка на грозје (grape seed oil) на Nivea. Ги има во dm.

На cresa-jagoda и P.S.love им се допаѓа ова.
  20. ana-sweet

ana-sweet Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    2.332
    Допаѓања:
    2.601

Добитна комбинација ми се:inlove:

На cresa-jagoda, Aschenputtel, GirlRose и 4 други им се допаѓа ова.