Да знаев да го прогурам тој мачен период на подруг начин ,па да не направев катастрофална животна грешка....
Дека моето здравје е најбитно. Без компромис. 1000 места празни па се друго. Се е минливо и сите борби се минливи и небитни во споредба со таа. Ама не се обвинувам себеси зошто во тој момент тоа беше најдобро што знаев и се што можев да направам за да преживеам…
Да не пробувам да опстојат контакти со луѓе само за да не сум осамена и да трпам секакви луѓе, да простувам на сите. Да бев повеќе себична и да не угодував на секого. Нема корист од тоа да си people pleaser.
Да си дадам сама себе поддршка наместо од други да ја очекувам. Да не се плашам, храбро да одам кон одлуките што треба да се донесат
Воопшто не е лошо да си поразличен. Да не се дава залудно труд да се вклопиш во општеството. Затоа што не е крива црната овца оти е црна, ами зошто сите бели овци се бели!?!
Deka sum prekrasen takov kakov sto sum i deka ne e potrebno site da me sakaat da bi uspeal vo zivotot, deka ne treba nisto i nikogo da trpam, da se iskazuvam iskreno, da ziveam kako jas smetam i sakam, SVOJ zivot.
Сакам да знаев дека сум си доволна сама на себе како што знам сега, и дека не ми треба никој друг да ме исполнува (soulmate). Требаше да знам дека не ми треба никој за да успеам во моите планови, дека можам и сама да живеам. Ми требаше да знам да кажам НЕ кога некој ми бараше помош на моја сметка. Не требаше да дозволам некој да ме оскористува и да ми се качува на глава. Денеска многу од тие луѓе шо престанале да ми зборуваат без некоја причина, пак ме бараат и пак сакат истото да ми го напраат а незнаат дека сега сум нова личност и веќе не ми е гајле дали некој ќе се налути кога ќе ги одбијам. До вчера не ми зборувавте а сега ме прашувате за помош да дојдете во Германија, јааа мајката, епа не се лутете сега кога ве одбивам. На никого више не помагам па ако сакате и умирајте.
Посакувам да знаев многу работи.. Посакувам да знаев дека не треба да брзам да пораснам зошто светот на возрасните не е така сјаен како што ни изгледа додека сме мали.Напротив, знае да биде многу комплициран. Посакувам да знаев дека не треба 100 процентно да се вложувам себеси во односите со другите и во работите, требаше да оставам дел и за себе. Дека емоциите се важни, но секогаш треба да се водиме според разумот.
Дека многу луѓе се само краток период во нашиот живот, како некој спореден лик во серија каде што глуми само 3 епизоди и затоа не треба да им придавам толку внимание, ни да се нервирам што сме прекинале контакт.