Ова е од 7г еспресо студио, имаш и бокали (самовар е името) и кафе продаваат. Количински не знам колку сакаш, има пакувања од 250 грама. Spoiler https://www.facebook.com/7espresso/ https://7grama.ecwid.com/Мелено-еспресо-c5027962
Најверојатно можеш и онлајн да ги нарачаш - ја купувам директно од кафичите на 7 гр. еспресо. У принцип, тие работи што ги има на лагер на линкот ги имаат и на лице место. Самовар, бе.
@Mishela ке ја тагнам, таа има ваква направа и може да ти каже кое кафе е убаво. Јас бев во план да купам, ама сеуште не е реализиран планот. Имаш и поевтини во Џамбо, ама делот за вода е пластичен, овие поскапи се подобра опција - може да се стават на рингла. Не е мој зборот, го слушнав од другарка. Ми свари кафе и беше неверојатно вкусно па прашав која е тајната. Вели во самовар е направено, можеби затоа е толку вкусно. Нејзиното бокалче/ ѓезве е од Италија, зборот немам поим од каде е. Spoiler http://www.makedonski.info/show/самовар/м Да не заборавам, направата не се мие со сјај/ пена, туку само со вода.
Самовар е руска направија за правење чај - освен што изгледа многу поинаку од бокалчево, има и друга намена. Чудово е италијанско и таму се вика machinetta или caffetiera; во Шпанија е исто доста популарно и го викаат cafetera. Во англиски говорни подрачја едноставно е moka pot. Кај нас се појави тек пред некоја година и мислам дека уште нема некое официјално или народско име. Исто како и француската преса. Ај да не забегувам више, ќе ме караат.
Ајде нова темичка за мокапот, самовари и други чудесии за кафе и чајче, гледам има бааги заинтересирани.... ќе ја пингам @Mishela да каже збор-два, ептен е упатена. И јас размислувам да купам вакво, сум станала сноб за кафе. Извинете за офтопик и последно си купив.... еден куп бонбоњери и чоколади за по гости.
Ако и веруваме на wiki - да, направата уште се вика и Coffee percolator. Го измислил Британец со Американско потекло. Самовар ми е логично - само го вари кафето.
183Не го купувам ако не е на попустод аптеката во Веро Џамбо не знам Еурофарм ли бешепо маркетиве околу 230.
Мала пажња од мене за мене. Ме инспирираат и смируваат вакви мириси. Има попуст во Ив Роше, ѕирнете си.
@Bender Rodriguez извини штo сум стoтa штo те тaгнувa Ме интересирa дaли нa плин или нa ринглa гo пoдгoтвувaш кaфетo? И кaкoв е квaлитетoт вo пoглед нa вкус-густo,кремaстo и сл? Ги меркaм oддaмнa a и ценaтa ми е примaмливa .. Фaлa
Spoiler Можеш да вариш и на рингла и на плин, не прави никаква разлика - дури плин е и малце боље, зашто можеш попрецизно да ја регулираш топлината. У однос на квалитетот - дефинитивно нема крема како кафе од еспресомат (има или многу малце и брзо ја снемува или нема ич), ама за такво нешто е потребен притисок од 9 или повеќе бари, што нормално не може да се постигне со моката. Арно ама, на вкус е многу, многу слично на еспресо. Ако си љубител на еспресо кафе, ова е одлична (и поефтина) варијанта за да си правиш експресо у домашни услови.
Bath bombs на Lush - еден е за еднократно користење? Дека гледам на официјалната страна се 270 денари, скапичко ако е за еднократно.
Не , не е за еднократно користење , баш напротив , ова е трет шампон што го купувам од Лаш , многу споро се трошат и траат сигурно 5-6 месеца (барем на мене )