Што после дипломирање? Да се работи што било или да се чека добра прилика?

Discussion in 'Барање работа' started by Lilit, Feb 17, 2015.

1. mackica1

mackica1 Популарен член

Јас мислам темава друг колосек фати. :| Смислата е едноставна а толку филозофии се разглобија чудо едно, една изградена и зрела личност треба да се смета и да се чувствува продуктивна и за опшеството и за блиските и за самата себеси, да не се лигави да моли за основни потреби и да ги направи горди своите родители што го научиле своето дете на правите вредности, друга ствар, искуството не се купува туку се стекнува и ниедни пари неможат да ја купат мудроста што ќе ја стекнеш со помош на искуство. енд оф стори.

Last edited: Feb 24, 2015
    Tanjamm, Hipica and Annath like this.
  2. danichap

danichap Moderator Staff Member

@Gordana10 како што веќе си кажав во делот кој беше цитиран и од твоја страна, мое мислење а и општ впечаток е дека осудата наиде кога личностите кои работат како келнери без класифицирани како пониска класа. Се друго за мене беше дискусија помеѓу лица со различни ставови поттикната од дотичната членка и нејзините мислења во врска со родителите на оние кои работат како келнери и начинот на нивно воспитување. Јавен форум е, на никој не му е потребна екстра покана за да коментира нечие мислење и дискусијата да се движи паралелно во различни насоки.
    Многумина изразуваат желба после дипломирање да заминат странство...па и темаза за странство се наметна сама од себе. Оти сепак никаде не стои ограничување дека оваа тема е само за оние кои после дипломиарње ќе работат само во Македонија.
    Не ги прочитав сите мислења..или поточно кај некои се откажав на пола.
    Доколку некој употребил осуди за искажано мислење на бубаче кое е свој став кој нема намера да вреѓа, навредува...и нема никаква врска со конструктивна дискусија слободно можеш да го цитираш. Јас стојам само позади мојот став и мислење, за сите други можам само да изградам општ впечаток.

Имам работено и воопшто не се чуствувам трогнато. Нема простор за зборови од типот наводно бидејќи е јавен форум е секој пишан збор си стои.

Hipica, Artemission, mims-89 and 4 others like this.
  3. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

Токму затоа што е јавен форум, не може да се очекува сите исто да мислат, а што е исто и надвор од форумот, каде може да наидам на луѓе со различни мислења, како и вие исто, а сепак се знаела границата на однесување.Настрана темата за странство што е наметната сама по себе, секако не е одминлива кога станува збор за работа.Друго, не реков, ниту помислив дека вие сте навредувале, колку што ми беше зборот, сепак е право на избор на секој човек, тоа е индивидуално. Доколку кажам мое мислење кога не се согласувам со вас, не значи ве обвинувам како сте навредувале или слично, како што вие не можете да се согласите со членката, така и јас.Кога реков „ наводно“ , укажав на тоа, @buba4e89 рекла како и е срам да работи како келнерка, ти велиш рекла „ оние кои работеле како келнери се ниска класа“ каде виде така да рекла?

Разбирам зошто многумина изразуваат желба за во странство, со оглед на тоа како стојат работите тука, нит обвинувам што се решиле на таков чекор, за мене сосем оправдано, бидејки тука и она што ќе го заработи некој, ќе му отиде по државата, а за друго да не правиме муабет, па макар се работел човек, дури и таа плата од 8000 што ќе ја добие, на што попрво да ја потроши, за на крај па да остане на нула и да не може ни да заштеди и сл.А за да се преживее кај нас, да може се да си дозволиш, се знае колку треба, дупло повеќе од тие 8000, а за истите треба врска или партиска книшка, врска па ете и за келнер, за се.Макар и партиска книшка, не е ништо, ако се нема човек.Тука квалитет не се цени, во странство ценат, не тече млеко и мед таму, но ќе ти се исплати, што и да работиш.

danichap and buba4e89 like this.
  4. danichap

@Gordana10

5. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Реков нема да коментирам, еве го мислењето точно моите зборови. Јас реков мое лично мислење, а не како демек другите кои работеле како келнери се ниска класа. Браво Гордана, тотално се сложувам со тебе. Ги извртеја моите зборови,јас зборувам за мене ЛИЧНО. Не зборувам за нив. И гледам уште ги извртувате мислењата и зборовите. Толку.

6. mackica1

mackica1 Популарен член

7. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Ама ти си сфаќаш како тебе ти одговара гледам јас. А не како што треба. Читај убаво за мене зборам.
    Некој горе пиша секој си има различни убедувања и верувања,тешко ти е да прифатиш гледам. Смешки.

8. danichap

Јас сеуште ен сваќам зошто сум цитирана...освен фактот што пишав мое мислење што би можело да биде причина за некоја осуда од страна на членовите.
    Навреди водат кон осуди најчесто.

Читам што пиша.
    Твое мислење, твој став, твои зборови дека работењето како келнер прави ниска класа.
    И ок си е, твое е.

galapce likes this.
  9. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

За мене девојче за менеее. Не за други. Разбираш?!
    Како не сфаќаш зошто си цитирана кога од кога пишав некое мислење ме напаѓаш. Уште се замараш не ми се верува. Не сум го врзала за јаже па да го осудам. Господе Боже и да брани.И гордана и другите некои рекоа секој си има свое убедување и сфаќање.
    Те има некој тебе дебело навредено нешто. И тука кажуваш сум те осудувала.
    Незнам јас што се мачам да објаснувам кога не се прифаќа ничие мислење тука.Толку, крај веќе.

10. danichap

(fingers)

11. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

@danichap значи самата рекла „ за мене е ниска класа“ а не рекла „ вие што работевте како келнери, сте луѓе од ниска класа“ , доколку се обратила со „ вие“ тогаш е веќе понижување, навреда.Како што секој од нас знае што сака во животот, така и таа.Барем, лично сметам дека секој човек знае што сака во животот, ако некој мисли поинаку, во ред.Во животов никогаш не сум се довела себе си до ситуација, да понижувам или мислам за оние што работат како келнери се не знам какви луѓе, нема ни да ми текне да помислам, затоа што и тие се луѓе, кои на некаков начин заработуваат за живот, еве нека не е келнер, чистач нека е, познавам такви, па баш нормални и фини луѓе се, паметни, се снашле, тоа е , снајди се, па живеј.Такви луѓе кои имаат фамилија за издржување.

Секој сака добра работа, уште подобро платена, ама тука треба душа низ нос да си извадиш бааги за тоа, зборам ако сам се туркаш, само она што ти треба се челични нерви, ладнокрвен да си и останатото само ќе си дојде, а што е енормно тешко, уз пат може и да побелиш во косата, ама не е битно, тука се фарбите за коса, ќе завршат работа.

buba4e89 likes this.
  12. danichap

Се искажува став, мислење, за професијата келнерство и оние кои се занимаваат со истата. И тој став е дека за таа членка е тоа ниска класа.
    И ок е, она така гледа на таа професија, тоа си е нејзино мислење и не пробува да го наметне. А и доволно членови до сега го искажаа своето мислење за тој став.

Зарем беше потребно да се тагнуваат, именуваат или набројуваат поедини членови, за да се свати дека општата класификација келнери е составена од човечки суштества кои може а и не мора да се членови на форумов.
    За мене нема разлика доколку се кажа ти ...со име или ник, работеше како келнер и за мене е тоа ниска класа автоматски и ти си пониско подоле од мене, или доколку се каже келнерите се ниска класа. Пораката е таа.

И за да се коментира на темава и да се има спротивен став не е никаков предуслов некој да се чуствувал навреден или пак да работел како келнер.

13. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

А добро како да ве наречам, со кое име или имате друг профил, па со тој да се обратам? Прашувам, не обвинувам дека некој имал дупли профил.Бидејки сметам кога се обраќаш некому, се обраќаш со име.

Проблемот е што не читате како пишува, туку како вам ви одговара, ќе кажете „ ама мислела“ вие сте истата членка за да знаете што точно мислела?

buba4e89 likes this.
  14. galapce

galapce Форумски идол

Po se izgleda,osven dva trojca,site drugi pogresno citame i pogresno tolkuvame.

15. danichap

Со никот, не знам на кој друг начин може да се тагува или да се именува некој тука.

Ова е виртуелен форум, никот е името.
    И муабетите со дупли профили воопшто не припаѓаат на темава.

Јас си го искажав својот став за тоа како е сватен пишаниот број. Очигледно на ист начин беше сватен и протолкуван од најголемиот број од членовите тука.
    Ете ти и она си имате друг став и ок е.

16. kolovoz

kolovoz Популарен член

Е добро де, читајте како сакате и разбирајте како сакате, само почнете да пишувате на темата а не надвор од неа. Ми здосади да читам само за келнерството дајте друга професија. Некоја за која треба факултет...за оваа разбравме ...

Emy867 and buba4e89 like this.
  17. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

Затоа тагнувам, бидејки нема друг начин како да се обратиш некому.Секако дека муабетот за дупли профили не припаѓа на темава и да бидат избришани, мене не ми е проблем, но морав да појаснам, бидејки ме праша зошто морало да тагнувам некој.

buba4e89, omg92 and danichap like this.
  18. omg92

omg92 Популарен член

Ајде ајде, заминавме во скроз различна насока со темава. Да се вратиме на истата без "напаѓања" .
    Еве што мислите за тоа освен дипломата од факултет која стварно и не вреди толку, да се одат на дополнителни курсеви и обуки со цел самовработување? Мислите дека такво нешто се исплати? Сепак е ризик тоа и иако добиваш помош од државата во износ од 3.000 евра (не во пари туку во материјали за тоа што си одлучил да работиш) може да не ти тргне и да останеш со кредит од 3.000 евра и без денар во џеб.

Или сепак би чекале подобро платена работа во некоја веќе основана фирма?

kolovoz likes this.
  19. toogood

toogood Популарен член

Dete, smiri se. Ne se traskaj od zemja.
    Ocito od doma podaleku ne si izlegla.
    Ne se rasfrlaj so glupavi brojki, epten e nezrelo.
    Sto mislis ti, ako odis vo strasnstvo , sto ke rabotis prvite 3 god.
    So edna rabota, kakva sto ti e sram da ja kazes nema ni za mastiki da ti stigne.I te kako ke rabotis 3 raboti.
    Neznam koj e toj vo Amerika sto raboti 8 saata. Prva ke gledas da dojdes, posledna da si odis, nastrana od toa da pokazes super super skills. Ako ne te biduva za Mk., tebe ne te biduva za nikade. Poarno netrgaj, nepravi trosok na roditelite. Ke treba da ti pratat pari da se vratis doma, oti so rabota od 8 saat ne ke ti stigne da zastedis za karta za doma.

CameliaMiller, lovemme and galapce like this.
  20. Lilit

Lilit Форумски идол

Да не дојде и да го научиш тој вистинит момент.
    Неколку поголеми компании и банки и те како примаат само кадар кој има партиска книшка.
    Ова е јавна тајна за жал.
    А и во некои помали... огласите мора да се јавни... притисокот е на изволте.
    Знам што зборувам, плус потврдено од многу, многу блиска личност која е менаџер за човечки ресурси и општи работи во една средна по големина компанија. Не, не сакате да знаете како се чувствува човек кога треба да ги отпушти своите колеги кои долго работел само затоа што има притисок да прими нови, партиски кадри...

Тажно, но вистинито... што да ви кажам... само оние кои пркосат на притисокот секој ден добиваат инспекции на врата... и казни секако.