Да бидам искрена, ја отворив темава со намера, јас лично и другите, да го дискутираме ова прашање од научен аспект иако претходно знаев за изреката Creatio Ex Nihilo која го поддржува верувањето дека пред Big Bang не постоело ништо, или пак, дека Big Bang воопшто не се ни случил и дека тоа е дело на Бог. Поради тоа, секако доколку некој се потпира на горенаведената изрека, може да го напише своето мислење на оваа тема, иако не е од аспект на науката.
Јас лично сметам дека сè е можно, за другите не знам. Немам навистина ништо против твоите ставови или теории и сметам дека е убаво што прочитав и други работи во врска со ова. Што се однесува до теоријата дека немало ништо, повеќето научници тоа го тврдат зошто повеќето се согласни дека пред овој настан не постоел просторот и времето и затоа се смета во генерала дека пред тоа немало ништо. Али тоа не мора да значи дека е вистина. Јас само сакав да укажам дека постојат и други теории. Слободно поставувај други теории, што се однесува до мене. Патем, ај отвори една тема за црните дупки.
Секако, разбирам. Дури некои научници и да тврдат дека не постоело ништо, јас многу и не верувам во таа шпекулација. Но затоа секој може да си го искаже своето мислење овде, и покрај фактот дека тоа мислење е поддржано од аспект на теологија, а не наука. Навистина? Па би можела да отворам тема и за Црни дупки, иако скоро се за нив сум проучила и знам...
Јас знам дека Стивен Хокинг и Ајнштајн тврдат дека немало време и простор пред овој настан. Сега ако јас нешто грешно сум сфатил, повели, поправи ме. Што се однесува до темата, твој избор е, али би било убаво да отвориш тема зошто си најинформирана од сите нас тука што се однесува на ова поле.
Sekoja cest na naucnicite megjutoa od nisto ne moze da nastane nesto. Verojatno postoele nekoi cesticki inaku sto bi se sudrilo ili spoilo za da nastane Big Bang? Plus mora da postojat uslovi za " sudir" na primer pritisok i sl. A crnite dupki krijat svoja fizicka misterija, tie nekako se povrzani so pocetokot,a mozebi I so krajot na ovoj univerzum cekame tema za crnite dupki
@Outlook се согласувам со тебе. Всушност мислам дека сето тоа тврдење дека пред Big Bang не постоело ништо е само начин на кој научниците се обидуваат да ги пополнат т.н. God of gaps. Тие можеби тврдат дека не постоело ништо, но тоа само би можело да се препише на одлика на некоја ,,натприродна сила,, - само бидејќи немаат доволно докази за тоа што навистина се случило. Ќе гледам во поскоро време да ја отворам и темата за Црни дупки и да ви објаснам за нив колку што можам подобро
Тоа е твое мислење, но мислењето на Хокинг е поинакво. Das Universum kann sich plötzlich aus dem Nichts heraus selbst erschaffen. Овдека вели дека универзумот може да се изгради од самиот себе, т.е. од ништо. Само во ред е да се видат сите тврдења. И патем, до верниците, Хокинг со ова не потврдува дека постои Господ, тој го негира постоењето на Бог.
[QUOTE="Briar Rose, post: 3749290, member: 114150" Навистина? Па би можела да отворам тема и за Црни дупки, иако скоро се за нив сум проучила и знам... [/QUOTE] Поздрав Бриарче...сакам вака да те опитам, гледам дека не ти претставува проблем отварање на нови теми и пишување долги постови, па дури и по нарачка размислуваш да почнуваш(мала шала)да отвараш....бидејќи црни дупки имаме веќе сите луѓе во мозоците, како би било да отвориш една тема за иднината на светот, на каде идеме, со оглед нели на сите овие катастрофални природни и неприродни промени, научни достигнувања и тд..мене појше ме занима иднина од минатото..јас ни прабабами незнам како изгледала а камоли светов пред неговото создавање
I jas veruvam vo Boga kade e prazninata kaj naucnicite ne znam, dali se e vo nacinot na razmisluvanje ili fizickite, prirodnite zakoni ne se bas takvi kako sto sme gi utvrdile, nesto nedostiga vo sekoj slucaj. A velicinata na Boga e I vo tie zakoni, vo mokjta na covekovata misla za zivotot na zemjava,a nadvor koi se pravilata koga kje sozreeme kje doznaeme verojatno. Naukata ne go isklucuva Boga nitu Bog naukata.
@baba Rada секако дека можам! Тоа е всушност одлична тема за дискутирање која веќе неколку години ја проучувам во зависност од начинот на живеењето и акциите на луѓето и на Земја, но и во вселената. Всушност, една од моите научни теории која треба да ја предавам летово во странство опфаќа сегмент поврзано со ова прашање, но од акциите кои човекот ги прави во вселената.
Toa e negovo mislenje, sto ne znaci deka e vistinito. Jas kje mu veruvam koga kje vidam eksperiment vo koj od nisto kje napravi nesto materijalno. E, togas kje mu simnam kapa
Всушност, ова е една психолошка метода присутна кај луѓе кои при процесот на одговарање на многу големи и релевантни прашања поврзани со животот, наидуваат на прашања на кои ни самите тие не можат да најдат одговор од аспект на науката. Поради тоа тие ја пополнуваат таа ,,празнина,, на незнаење која не можат да ја објаснат со наука, преку објаснувањето дека постои некое ,, натприродно дејство,,.
Да, тоа е негово мислење. Само не заборавај дека тој е еден од најбрилијантните научници во светот. Јас реков сè е можно, ама тоа дека овие тврдења се потпирале само на теологијата не е вистина.
Veruvam deka e brilijanten inaku kako bi se osmelil da objavuva trudovi na taa tema megjutoa mene mi nema logika ikako ne sum fizicar, sepak se e vo osnovata fizicki zakon. Ova znaci deka treba da veruvam deka I Sai Baba materijaliziral predmeti od nisto. Ako e toa vistina,tuka vekje nastapuva Bog zs koj da ni dade objasnuvanje sto nasiot mozok kje go prifati, nema takov kolku jas sto znam.
Тебе ти нема логика, за него има. Инаку не би тврдел такви небулози, сигурно си има човекот и своја теорија развиено. На крај крајава колку што е можно неговата теорија да не е вистината толку е и можно твојата теорија да не е вистинита или пак на Брајар зошто ги немаме потребните алатки за истражување. Само ми беше поентата дека ова го тврдат исто така и научници.
Поздрав Бриарче...сакам вака да те опитам, гледам дека не ти претставува проблем отварање на нови теми и пишување долги постови, па дури и по нарачка размислуваш да почнуваш(мала шала)да отвараш....бидејќи црни дупки имаме веќе сите луѓе во мозоците, како би било да отвориш една тема за иднината на светот, на каде идеме, со оглед нели на сите овие катастрофални природни и неприродни промени, научни достигнувања и тд..мене појше ме занима иднина од минатото..јас ни прабабами незнам како изгледала а камоли светов пред неговото создавање[/QUOTE] Tvojot humor e osvezuvanje ne ja karaj za crnite dupki kako sto se sirat moze I dalecna realna idnina da bidat fizickite ne tie vo mozocite de
O, fala ti ama jas ne sum merodavna da davam teorii, jas ja nemam taa velicina I znaenje na temava samo kazav kako jas razmisluvam.
Црните дупки, инаку, се помали и погусти од пулсарите. Научниците дури мислат дека тие се големи ѕвезди кои се распаѓаат во себе. Нивната гравитација е толку многу силна што ништо, дури ни светлината, не може да избега од нив. Бидејќи се темни, тие не можат да се видат со телескоп, ама може да се забележат по дејството што го имаат врз другите ѕвезди, небесни тела и објекти во вселената - бидејќи вшмукуваат се што ќе дојде до нив. Сепак, не се грижете! Најблиската црна дупка од нас е оддалечена 8,000 светлосни години!
Ниту Ајнштајн, ниту Хокинг не биле присутни пред Биг Бенг, ниту за време на Биг Бенгот за да кажат што како се случило. Тоа се само хипотези и мислења. Сепак здравиот разум знае дека не може да има последица без причина. Тоа е каузалниот закон. Нешто или некој морало да ја иницира таа голема експлозија или големиот прскот. Според теистите (верниците во Бог) тоа бил Бог, според атеистите тоа било нешто друго, некакви слепи сили на природата. Сепак за да ја дознаеме причината, може да ја анализираме последицата. Ако во последицата пронајдеме интелигентен дизајн, тоа и те како ќе говори дека и причината морала да поседува интелигенција и разум. Зошто? Затоа што нашиот здрав разум ни кажува дека со експлозија на печатница не може да настане енциклопедија, плискањето на брановите на плажата не може да нацртаат срце и во него име на дечко и девојка, мајмуни кои тропаат по пијано не можат да искомпонираат симфонија на Бетовен, гром кој удира во форматиран хард диск не може да инсталира Windows 10ка итн. Дизајнот подразбира Дизајнер. Со таа логика се раѓаме, со таа логика живееме, со таа логика ќе умреме Затоа и на @Briar Rose и предложив да ја пресмета веројатноста на самонастанување на пример на ензимите кои се дел од секоја жива клетка и без која животот не може да егзистира. Tоа се информациони протеински молекули исто како што и ДНК и РНА се информациони молекули. Се надевам ќе ни ги прикаже пресметките за случајната веројатност која рече дека ја пресметала, па да ги проанализираме малку.