1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Што принесувате кога одите во црква?

Дискусија во 'Религија' започната од Bitter-Sweet, 2 септември 2015.

1. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.762
    Допаѓања:
    80.232
    Дали некогаш кога Бог ќе ви помогне или кога го молите да ви помогне, одите во црква и принесувате нешто? На пример, јас сум гледала мајка ми отсекогаш носела и оставала масло па и јас истото го правам, но не се носи само масло па масло... Но не знам што друго е во ред, вие што оставате во црква?

2. Orthophill

Orthophill Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.891
    Допаѓања:
    4.638
    Најважното нешто што треба да го принесеме в Црква е нашето чисто срце, чист ум и нашата борба со гревовните страсти.
    Од материјалните работи добро е да принесеме: вино (потребно за светата литургија), поскура (потребно за светата литургија), масло (потребно за кандилата), големи свеќи за олтарот (потребни за светите богослужби), икони, кандила, богослужбени книги, диплиња, потоа убаво е во знак на наша благодарност да принесеме и некое наше ракоделие (како на пример перничиња за столиците во црквата). Може да се принесуваат и крпи, чорапи, маици, кошули, сапуни, шеќерчиња и слично, но тие немаат дирекна богослужбена употреба.
    Некогаш нашите свети предци во знак на благодарност приложувале и ниви, животни, богослужбени книги (една книга чинела колку едно стадо кози), куќи, дуќани итн.

На Таа Сум, korisnichka, angelche16 и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.413
    Однесете цела покуќинина и куќата ако сакате за на крај да завршат по пазарите на продажба.(facepalm)
    Море не еден печен вол за да можат биволите од попови да се натоват убаво.

На Bender Rodriguez, Jordanovska-K, CameliaMiller и 5 други им се допаѓа ова.
  4. Avokado

Avokado Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2014
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    367
    ^
    Верувам во црква, но не и во попови. Одам често во црква палам свеки и по нешто ситно по иконите ставам(10-20). Сега се зареков па кога ке ми проиде срцката црвена ке одам да оставам зеjтин. :)

На angelche16 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.277
    Допаѓања:
    13.163
    Носам чорапи некогаш наменети за одредени светци и ги оставам пред иконата. Зејтин не сум носела. Видов минатиот пат на празник на богослужба многу луѓе донеле зејтин. Треба да се однесе , зошто да не,

6. YoungandBeautiful

YoungandBeautiful Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2014
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    7.618
    И јас масло носам, друго не сум однесла не знаев што.

7. betiboo

betiboo Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2012
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    62
    imam razgovarano so svestenik za ova i mi ima kazano deka vo crkva ili manastir moze da se prinese maslo,krpa ili nekoe darce no nosenje na zivotni ne zatoa sto toa bilo paganstvo,kurban poveke ne smeelo da se dava zatoa sto bilo paganstvo,taka mi kaza svestenikot pa sega vie sami odlucete.

На jacqueline.s му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Winter Lady

Winter Lady Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Масло се носи за здравје , НА ПРАЗНИК незнам дали може или само недела.Вино се носи кога пее попот на гробовите инаку за внатре во црквата не знам.Можеш за здравје да си однесеш крпи, чорапи, маици убаво е на тежок Петок да си однесеш и на велигден може и секогаш.Кога има задушница (ден на мртвите) се носи од дома лепче колбаси баница бонбони благо ставаш во книжен танир и на секоја жена даваш по едно такво си разменуваш со секоја жена.Можеш што сакаш кога не е посен а кога е посен се носи посно нешто и посно благо.Кога е црешарски се носи плус цреши.Се раздава и овошје , кој што ке си однесе.Кога е празник се носат кифли , шунка , кашкавал ,маслинки.На божиќ се носи баклава , на велигден јајца.

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Orthophill

Orthophill Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.891
    Допаѓања:
    4.638
    Животно не се носи како курбан т.е. како жртва, туку како дар. Единствената жртва која се принесува во Православната Црква во олтарот е бескрвната жртва, лебот (поскурата) и виното кои за време на светата евхаристија се претвораат во Тело и Крв Христови. А како што се носат чорапи, крпи и сл. може да се носат и животни или месо како дар. Но, не да се колат и уште помалку да се внесуваат в црква. Всушност животни и месо в црква не треба да се носат, но можат да се остават во дворот. Во манастирот на светиот отец наш Наум, охридскиот чудотворец од секогаш се носеле и ден денеска се носат јагниња како дар на манастирот во знак на благодарност. Тие не се колат, туку само се вртат околу храмот и се оставаат како дар. Исто може да се донесе месо за манџата што се дава за празникот. Исто ни тоа не е курбан.

Масло и било кој дар (вклучувајќи чисто вино) може да се однесе секогаш. Раздавањата за задушници (освен пченицата) не треба да се прават в црква. Туку надвор од црквата или во припратата.

На anakonda88 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Winter Lady

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Па реков дека не знам за внатре вино дали се носи , инаку за раздавањето секако дека е надвор до црквата си има посебен дел , иако и тоа спаѓа де.

11. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.413
    (facepalm) (facepalm) (facepalm)
    И по една лопата да одите да си купите од црква (некој ја однел за здравје) за да имате среќа цел живот, само пазете колку евриќи или франака ќе понесете.

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  12. martina4

martina4 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2015
    Пораки:
    194
    Допаѓања:
    198
    prasanjevo ke go postavam ovde koj znae neka mi odgovori ,Dali sega za 11 za praznikot otsekuvanjeto na glavata na sv Jovan se jade crveno ili i toa e babini devetini znam deka se posti ama za nejadenje crveno neznam kazete vie?

13. Winter Lady

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Што цρвено месо или општо све ?

14. martina4

martina4 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2015
    Пораки:
    194
    Допаѓања:
    198
    ne meso,toj den e posen crveno jadenje primer kako domat,kecap opsto posno crveno.

15. Winter Lady

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пρвпат од тебе слушам.Може има вρсκа.

16. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.762
    Допаѓања:
    80.232
  17. Winter Lady

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Досега не сум применувала да јадам , да не јадам па сега да менувам ? штознам.

18. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    И јас знам дека црвено не се јаде на празникот!
    Инаку во црква носам или масло или само оставан пари на иконите.
    Понекогаш кога има носам и по некое цветче и свеж босилек.

19. angelche16

angelche16 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    2.419
    Допаѓања:
    9.601
    Па масло, чорапи, ризи некои вакви работи :)

20. Tove Lo

Tove Lo Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2015
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    419
    Zavisi redot kaj mene sekogas si e da si zapalam svekja da se pomolam i zablagodaram za se sto imam ,da ostavam nekoj denar da si napunam krstena voda..obicno nosam maslo sum videla bliski do semejstvoto nosat peskiri corapi nesto takvo :))