Вчера Мени Доручек:- супа од готовите појачана со брокула и морков,мала чашка кефир и краставички Ужинка-банана,јаболка,слива,оризово млеко Ручек: јајца варени со некој сос -првата ужина и ручекот се во градинка останатото е дома јадење Ужинка: лубеница,киви Вечера:тарана со малку лебче Мени денеска Доручек:киноа со аронија,банана,јаболко,маџун Ужинка: јаболка,сливи,краставица,банана,Оризово млеко Ручек:Нешто балго како лазања со вишни-битно вкусно му беше Ужина:пак ќе биде лубеница-да се изеде со некое плус овошје Вечера:уште немам идеа што ќе дадам
@Cka so przeni jajca, przena urda so jajca, pecurki ili sl. pocnav da i davam koga napolni 2 godini, prethodno ne sakase. Denesno meni: D: banana+ malini+ kapini+ visni,+ mleko R: mangja so grasak+ kompir+ morkov+ tikvica+ kromidce+ leb+ pilesko meso V: gibanica so sirenje + kefir Uzina: nekolku kocki cokolada, ovosen jogurt od praska, gricki
Мене ми рече педијатарот дека белка се воведува прво преку нешто што содржи белка и ако нема реакција тогаш може пржени лебчиња и слично. Ако веќе пробала парче од белка тоа е тоа. Инаку и мојов не сакаше пржени лебчиња па јајцето го јаде како некоја кајгана варијанта. Рендана тиквица се динста малку се додава сос од домати и потоа се става јајцето. Го јаде со малку леб.
-млеко -банана, киви -сок од праска -лебче,краставица и 2-3 залчиња сиренце, 1/2 портокал -лосос со морков,пченка,грашок + малку сок од цвекло и портокал откако се најаде -малку тикварник -млеко
Д: лебче со путер, урда, патлиџанче и маслинки. Потоа го допи смутито што ја молев пред доручек да го испие. У. Јаболче со мед Р. Ќе правиме сомашни пици за гости па се мислам дали ќе ми јаде тоа ама може ќе и направам палента со некој зеленчук или евентуално омлет со тиквичка В. Гриз со банана Ска јас сум и давала омлет не со мн зејтин пржен. Има 19м
Доручек: Бакрдан + јогурт( убаво се најаде) Ручек: печена риба+ компир+цеден лимон+ магдонос+ сок Вечера: кексолино+ плазма+ млеко Ужина: смути со јагода и банана, неколку реда чоколада, печено јаболко
Д. Кајсија,банана,овесни снегулки,маџун. У. Кифли од баба и козјо сирење. Р. Телешка супа. Јаболко В. Кис.млеко,маслинка, краставица.
Д. Геврече со урда У. Малку банана Р. Макарони со м.месо, цеден портокал У. Малку колач -бисквити ао пудинг и банана Смоки и торта на роденден В. Малку лебче со павлака и патлиџанче
Вчерашното мени Цеден портокал Д - Омлет со урда и краставица У - јаболка Р - пилешко со ориз и зелка салата У - банана, лешници В - кисело млеко со житарици Денес Д - палента со сирење и варено јајце У - Цеден портокал и малку ѓеврек Р - ципура со варен компир, морков и брокула У - јаболка, бадеми В - амерички палачинки со мармалад од шипинки
Недела Цицање 4 вида житарки со јаболко Авокадо Печен зеленчук и жолчка. Цицање Палента со кис млеко Сабота Слива со просо Сок од слива Домашно пилешко со зеленчук Цицање Тиквичка, зеленчук. Кис млеко Петок Цицање Макарони со брокула и сирење и лук Риба печена со компир и зеленчук Цицање Банана Ориз со зеленчук Четврток Палента со кис млеко Телешко со компир и зеленчук Авокадо Цицање Тарана со тиквичка и зелњнчук Среда Киноа со јаболко и круша Банана Телешко со модар патлиџан и зеленчук Цицање Палента со брокула Вторник Цицање Леб и кис млеко Јаболко Варен зеленчук и компир Цицање Амарант и круша Понеделник Овес во чај и банана Авокадо Телешко со ориз и зеленчук Цицање Тиквичка и зеленчук Вака е најчесто менито. Имавме плус слива ради запек деновиве. Пракса е 3 телешко 1 пилешко 1 жолчка 1 риба 1 зеленчук. Ако не јаде давам кис млеко 1 лажица. И се тука се вртиме. Зеленчук ми е - кромид лук пипер морков целер. Пашканат не давам ради алергија у фамилија. Кај да е ќе почнам цитруси и мед. Забелешки и предлози? 13 м. Многу ми е еднолично некако.
@Cka мешунки не ли даваш никакви(грав,леќа,грашак,боранија)? Домат црвен,батат,? Претпоставувам кајсија,праски,вишни чекаш сезона?
Леќа грашок боранија да. Кога варам зелњнчук. Грав не сум дала. Демек гасови а иам домашен. Ќе дадам неделава. Овошје чекам сезона. Патлиџаниве исто ми се вештачки чекам домашни. Се мислев сос да купам ама шеќер има. Домашниот сос ни го украдоа зимово. И многу овошја компоти за бебе без шеќер. Батат и тиква плука. Залче не сака. Добра идеја за гравот. Исто 3 дена се дава?
Последниве три дена што ми се во сеќавање Појадок :Пола банана Чиниче палента со сиренце Ужинка: Бадеми и смути од банана и јагоди Ручек: Телешко со разновиден зеленчук и краставицата од салатата Ужинка: Некоја јагода, и четврт јаболко Вечера: Варено јајце и кисело млеко Појадок: Пола банана Кифла и јогурт Ужинка: Авокадо Ручек: Боранија со телешко, разновиден зеленчук плус марула салата Ужинка: Бадеми и цеден сок од протокал Вечера: Шпагети со домашен сос Појадок: Четврт банана Палачинки со домашен мармалад Ужина: Свежо цеден сок од протокал Ручек: Ориз со зеленук и пилешко Ужина : Ред чоколадо, парче манго, парче круша Вечера: Супа од зеленчукот и мевцето
Вчера Во градинка Д- Качамак со сирење и јогурт У-Овошје Р- Грав со зелка салата У- банана Дома јаболки,бадеми Омлет со урда и јогурт
Денешното мени: - во градинка појадок- лебче со чоко крем, ручек - малку зелка манџа, малку супа ( не и се допаднал ручекот) - дома - смути со јаболко, ананас, аронија, јагоди, портокал, суви кајсии, семки од тиква и овесни снегулки - заспивање со чај од нане засладен со мед - ручек - мусака од тиквица, салата краставици - ужина - бадеми, круша - вечера - палента со кисело млеко - заспивање со млеко
Вчера П: киноа со свежо јаболко и кокосово масло У: кисело млеко и домашно кифличе Р: пире од компир, батат, путер, млеко и 1 жолчка и половина белка У: смути од морков, банана, јаболка и смрзнати јагоди В: гриз со млеко, цимет и половина банана Денес по оставено мени би требало да биде: П: палента со зденка и овчо кисело млеко У: круша, смрзнати малини и просо Р: зелка манџа со морков, сок од домати, млад кромид и лук У: домашен сок од модри сливи и Лино смоки В: домашни јуфки со кисело млеко Освен овие оброци мора да се проба од се што ќе каснеме ние, ако не и дадеш, доаѓа и во устата ти брка ... скоро 15 месеци е цурката!
-млеко -домашна пица од пченично и пченкарно брашно, пире од домат,кашкавал, оригано -сок од боровинка, пудинг -манџа со телешко,мешавина за ѓувеч, кромид, лук, компир -бисквити со чоколадно млеко
-лепче запечено со моцарела,домат и оригано -кисело млеко со леб -лазањи -јагоди и јаболко -шпагети и сирење 2години и 8 месеци е
Edna zabeleska... Moze pokraj objavata da stavate i kolkavi se vasite malecki. Zosto vaka citam a neznam za kolkavi deca se odnesuva ishranava. Nekoj mi se gledaat kolicinski mnogu, nekoj so mnogu vovedeni namirnici, primer za pecurki, a vsusnost mozebi e taman za vozrasta ama jas nemam orientacija.