-млеко -банана и кајсии -салата краставица,домат -чорба од лосос и зеленчук + од лососот мевце така со малку сок од лимонче касна -сок од портокал -1 бисквитка и млеко пред спиење 2г и 1м
Мени на болен дојчин денес, 13+м Доручек - Лино каша од кутија со јаболко и морков, плус ориз мислам има Ужина - јаготки и кајсии Ручек - мисиркино, компирче морковче и кромидче Ужина - немае ништо оти преспа цело попладне Вечера - пола канче кисело млеко и 4 кајсии Цел ден испи 2 чаши цеден портокал и многу вода, дур а му гори од проклетава тт.
Д. Прво сладолед ама домапен, мање више овопен јогурт смрзнат: банана, праска, јагода и к.млекп после мафини со јајце гриз и јогурт со сиренце и џанче Малку лубеница р. Турли тава се крчка в. На роденден сме сигурно таму ќе збута нешто
Доручек - бисквити и банана Ужина - сок од портокал Ручек - леќа Ужина - сок од портокал и кајсии Вечера - домашно чоколино, гриз со коко млеко и рогач
Денешното мени (17 месеци) Појадок: палента со урда и путер + јогурт Ужина: домашна сува торта со вишни Ручек: гравче и патлиџан Ужина: смути од портокал, јаболко и вишни Вечера: планирам да направам некои солени мафини...во потрага по рецепт сум!
Мени (17 месеци) Вчера: Д: Мусли во млеко У: Урма, праска, боровинки Р: Пилешки батак, ориз, брокула, морков У: Овошно јогуртче купечко В: Просо со јогурт Денес: Д: ИНтегрален леб со крем сирење и кефир У: Урми, кајсија и јаболко Р: Телешко, тиквица, батат (црвен) У: Овожен јогурт В: Веројато палента или бунгур со кисело млеко
Мени 17 месеци: Д - Лебче со намаз од авокадо, урда и лукче У - круша и банана Р - Варено ќофте (месо, ориз, тиквица, кромид, морков) У - овошен јогурт и две три бебешки оризови галети В - Гриз со банана
17 месеци, вчерашното мени на баба: - Рано наутро - 200 мл.кравјо млеко - Појадок - просо со банана и круша - Ужина - лино смоки па овошен јогурт со домашно кисело млеко, цреши и праски - Зелка манџа со пилешко - Ужина - сок од портокал - Вечера - млеко, гриз и урми
Д. Кифла, мекица јогуртче со тато надвор У. Сладолед, Банана Р. Супа од зеленчук, пилешко во кари и ориз У. Сладолед В. Војничиња од лебче, путерче, фета и маслинки (мене баба ми вака ме залажуваше дека ич не им јадев како мала, камо сега така да јадев )
20 месеци, денешно мени: Доручек: хумана житарици, јогурт, банана и вишни; Ужина: 2 кајсии и праска; Ручек: компир манџа со телешко; Ужина: животинско царство Вечера: интегрално лепче со абц и краставица.
Доручек кришка леб со крем сир Ручек блитва со ориз и месо (5 лажици) Вечера млеко и бисквити со Несквик Измеѓу овошје и вода и сок Не јаде ништо ама апсолутно ништо ужасна е со јадењето
Авокадото е згмечено со вилушка и потоа се додава малку урда и малку лукче. Лукчето ситно сецкано скоро како пасирано. На пола авокадо ставам пола мало чешне лук. Не е јако и баш е добро лукчето да се дава свежо.
Исти сме и ние... Ни руча, ни вечера. Живци си искинав. -тенка кришка леб намачкана со путер и млеко испи 150 мл -сок од праска -краставица, малку варено компирче со солца, резанка диња на парчиња со малку мед (оти не беше многу блага) -ориз,кромид, лук, брокула + ослич пржен со малку лимонов сок (кога ќе стани...дали ќе го јаде е прашање) -за вечера излезени ќе бидеме , па нешто ќе се купи и млеко ќе и додадам пред спиење колку што сака. Мадам веќе сака да јаде чучната на обична столица како нас...само колку доседува тоа е друго...знае и кај мене во скут да си премини. 2г и 2м (за 2 дена ) Ме интересира колку сакаат да пијат смути вашите дечиња? Мојава не го сака дека е погусто. Како да ја поттикнам да пие погусто...искуство некое....да пробувам постепено од ретко кон погустичко или...?
Значи не е само мојава што не јаде периодов, од дете што јадеше убаво сега едвај се молеме, три лажички и вика не ми се јаде. Ај ваљда е од времето и ќе и се врати апетитот, оти нерви искинав. Инаку смути, исто не е љубител, некогаш со лажица срка, ама не е нешто воодушевена, сака цедени сокови или домашен правевме од кајсија и вишна.
A ja otvoriv temava da baram sovet za nejadenjeto. Nisto ne jade. Zivee od kashkaval i od ocaj da ne sedi gladen ke mu dadam smoki od koi 90% zavrshuvaat kaj mene. Me rani. Preeska mu kupiv osminka burek, ja izede. Ocigledno sekoj den ke pocnam i piti da pravam na cela maka.
Од вчера, скоро 17 месеци: -Лепче со путер и домашен џем од јагоди (првиот мој мармалад) -Боровинки, и сокче од јаболко/аронија -Пред ручек пола јадење на татко и му го изеде, хаха - јајце и пиперки пржени, па и од колбасите јадела, хаха... Одма трча кај него кога јаде тој, и мора да проба од неговото. И заедно кога ручаме тројцата, му краде од неговото, хихи -Манџа од црвена леќа -Оризова галета и од хип од торбињата едно мајка ми и дала (и се чудам, на толку овошје сега) -Палента со кашкавал и јогурт + цицање неколку пати
Мојава на јогурт е....а ич јогурт не сакаше...полесно нешто може да пројде..пилешка супа, јајце на вода со домат и кашкавал, риба поткаснува со лимонов сок, банана, краставица и сокчиња..диња некогаш може да се излаже,оривче...надвор пуканки јади и од тоа за нас што ќе порачаме...генерално кога е на шетање повеќе јади...дома ништо не сака...само се молиме и смачено ми е од молење..ќе ја оставам да видам кога ќе побара...оти проплакав од нервоза...цел ден готвиш и за се ти врти глава. Зедов и од оризовиве галети да ја пробам. СМоки и соленки знае по некоја да грицне, ама ни тоа не поминува..стојат на маса и не ги ни погледнува....за смокиве ич не ми е мака,ама за готвеното ми е (манџите кучето ги јади)...а жал ми е и да не и зготвам. Некни павлака зеде да срка. Сега за сега нудам од тоа повеќе вода што содржи да ја освежува лубеница (не ја сака), диња, краставица,домат, праска (праскиве со домашен грчки јогурт и мед -како овошен јогурт, оти не ги засака).Од ова сето што го пишав само краставица и пуканки со кеф јади и јогурт знај да побара, ама го лижи...другото е потпикнато. Можеш да пробаш ...еднаш меси му, па ако јаде подмесувај му...нешто замрзни,па кога ќе треба набрзинка само одмрзни. Јас еднаш месечно и подмесував кифлички..замрзнував, ама откако ќе заспие доцна навечер ги месев...сега мн. касно заспива до 3ч ќе треба да дежурам....а рано станува.
Јас некако ги навикнав. Големиов порано нејкеше да чуе ама во последниве година се навикна. Една комбинација бендиса и обично таа ја шравам, банана портокал вишни аронина. Малово пие ама не многу, има едно мало шишенце од 60мл со големка дупка на цуцлата и толку испива