Нашето денешно мени: (12 месеци) * Доење кога сака, колку сака во текот на 24 часа! - Појадок (09:00-10:00) - Овошен јогурт/ Кус кус, капини, малини, неколку зрна аронија, модри сливи и јогурт - Ручек (13:00-14:00) - Каша/ Телешко мевце, грашок, батат, зелена пиперка, домат, морков, пашканат, млад кромид и семе од коприва + маслиново масло - Ужина (16:00-17:00) - Пуканки од амарант со малку оризово млеко, јаболко и ц. цимет - Вечера (19:00-20:00) - Каша/ Јуфки со урда и семки од тиква + масло од тиква
Денес конечно јадевме, после долго време. Појадок: Млеко и бисквити Ручек: Ориз и спанаќ - ова беше од нашиот ручек, само без сол. Имаше и пржен кромид. Прв пат давам вака. Се надевам не е страшно. Вечера: Круша и цело јаболко Се надевам ќе јадеме вака и понатаму.
Тетките викаат дека кога ќе пораснела ќе и кажале што се правам за да јаде. ) И ставив брусница во ручекот. :/ Денес и ние имавме успешен ден. Појадок: Банана, авокадо, урма и аронија Ручек: Телешко, брусница, морков, макаронки и патлиџан Вечера: Хип бисквити со јаболка и капини Ужини: Цеден портокал и кифличка
За денес: - сок од портокал, авокадо, јаболка, плазма малку, маџун - гриз со модри сливи и рогач (мојот пудинг) - пилешко, грашок, целер, кромид, тиквица и шери - лепче и кисело млеко и семки од тиква. Со гравче почна некој или рано е?
Нашето денешно мени: (12 месеци) * Доење кога сака, колку сака во текот на 24 часа! - Појадок (09:00-10:00) - Каша/ Киноа, банана, киви, круша, вишни, неколку зрна аронија, брусница и суви сливи - Ручек (13:00-14:00) - Каша/ Просо, цвекло, брокула, домат и праз + маслиново масло - Ужина (16:00-17:00) - Гриз приготвен со оризово млеко, банана, урми и рогач - Вечера (19:00-20:00) - Каша/ Палента со јајце
Pojadok - biskviti so mleko +banan Rucek - zelencuk so riba Vecera - oriz i puding Denes samo ednas uzinka,smoki.
Алал да ти е во позитивна конотација е. На ќерка ми ако и ставам толку намирници за појадок ќе се утепа плачејќи ( и реагира стомакот).
Син ми се со сласт си јаде и фала му на Бога нема никакви проблеми со мешето. Само што често менуваме пелени Ептен се радувам што не е пребирлив и немаме никакви проблеми со столицата или пак со грчеви. Само искрено сум малку загрижена за количината. Мислам дека количински многу јаде, а не знам дали е ок тоа за дете од 1 година. Ужинката му е околу 200 гр. а главните оброци се околу 300 гр. + цицање кога сака и колку сака.. Дали е тоа ок? Мене некако многу ми изгледа или сепак не е многу? Да скратам или да го оставам да јаде колку сака?
И мојата јаде толку, може не 300 гр ама 250-260 обавезно. Исто цица нон стоп кога сум дома, што за 24 ч е околу 7-8 пати Многу ми викаат дека не треба да им ги 'шириме' желудничињата од мали ама што сум читала и консултирала со други, толку јадат. Давај му нека ручка оти па некои имаат обратен проблем.
@Jagoda123 ич да не се замараш! Ќерка ми кога јадеше по 240-300 на оброк сите ми викаа дека е претерано и дека треба да и кратам. Не дека некогаш и скратив ама секогаш ми беше на мисла дека ќе ја направам прасенце. Е сега да можам да се вратам и повеќе ќе и давам ), трети месец веќе како ми намали на количината, овој месец јас и со 140 сум пресреќна од што со 4-те и нивното излегување некогаш оброк ни е по 60 грама. Среќа што адаптирано пие доволно. Нека си јаде дететото колку сака! И штом немате мака и со мешето, баш со ништо не се замарај. Знае колку му е доволно и радувај се.
Значи да не се секирам, да го оставам прасулето да си јаде колку сака! Нашето денешно мени: (12 месеци) * Доење кога сака, колку сака во текот на 24 часа! - Појадок (09:00-10:00) - Каша/ Киви, круша, банана и јаболко + кокосово масло - Ручек (13:00-14:00) - Каша/ Модар патлиџан, домат, брокула, праз и млад кромид - Ужина (16:00-17:00) - Киноа пудинг со ц.цимет (Подолу во постот следува линк со рецептот) Јас планирам да го подготвам со оризово млеко, во рецептот е со кокосово или полномасно кравјо млеко. Нема да ставам ниту шеќер или јаворов сируп, но кога ќе воведам маџун тоа би го користела како засладувач. Ванила стапче планирам наскоро да воведам, па денеска пудингот ќе биде само со цимет. http://www.fivehearthome.com/2014/01/11/quinoa-pudding-with-coconut-milk-maple-syrup/ - Вечера (19:00-20:00) - Каша/ Кус-кус со кисело млеко и семки од тиква + масло од тиква
Да знам само сакам да воведам прво грозје, а грозјето го имаме утре на мени. Наредна недела здравје Боже и маџун.
Denes ză dorucek mu pravev namaz. Varen morkov so lukce staviv urda i dobiv edna homohena smesa. Doma si pravam od star leb i dvopek. Mu iskrsiv i kriska vnatre dvopekce dei imase top dorucek. Trebas de da go probate
Нашето денешно мени: (12 месеци) * Доење кога сака, колку сака во текот на 24 часа! - Појадок (09:00-10:00) - Каша/ Авокадо, банана, грозје, модри сливи, малини, капини, неколку зрна аронија, брусница и интегрален експандиран ориз - Ручек (13:00-14:00) - Каша/ Телешко месо, црвена леќа, праз, модар патлиџан, домат, морков и пашканат - Ужина (16:00-17:00) - Печено јаболко и хељда - Вечера (19:00-20:00) - Каша/ Попара со јогурт и леб
Pojadok - praska i jogurt Rucek - tarana i jogurt Vecera - tikva so mleko + jabolko,lebni troski. + ad mleko,voda i ovosen sok
Вчера 7:30 утринско млекце појадок - јајце со патлиџан ручек - грашок со телешко мевце вечера - фиршла и јогурт ....во текот на денот, природно цеден портокал, смоки, чоколадце, сок, вода, чајче - без тоа не се поминува
Нашето денешно мени: (12 месеци) * Доење кога сака, колку сака во текот на 24 часа! - Појадок (09:00-10:00) - Каша/ Авокадо, банана, круша, грозје и киви - Ручек (13:00-14:00) - Каша/ Просо, зелена боранија, цвекло, кромид, домат, морков, магдонос и семе од коприва + маслиново масло - Ужина (16:00-17:00) - Кус-кус со варено јајце - Вечера (19:00-20:00) - Каша/ Јуфки (со јајца), урда и кисело млеко Воведов грозје и фала Богу син ми нема алергиска реакција, е сега ме интересира маџунот исто ли треба да го воведувам три дена по ред или не мора? Дали смеам секој ден да му давам маџун и по колку?
Јас и давам 2-3 пати неделно по мала кафена лажичка. Смееш и секој ден ама внимавај кај мојата направи запек, па затоа не давам често. Инаку не мораш три дена по ред.
Нашето денешно мени: (12 месеци) * Доење кога сака, колку сака во текот на 24 часа! - Една кафена лажичка маџун на гладно - Појадок (09:00-10:00) - Каша/ Чиа семе, круша, киви, грозје, малини и капини + кокосово масло - Ручек (13:00-14:00) - Каша/ Ослиќ, тиквица, брокула, праз и младо лукче - Ужина (16:00-17:00) - Кисело млеко - Вечера (19:00-20:00) - Каша/ Палента со урда