Д:Ананас,јаболче,крушка,банана, аронија,бисквити Хипп Р:Телешко,компир,цвекло, тиквичка,кромид,путер У:Хумана овошно јогуртче со праска В:Овес со абц крем сир и к.млеко
д.гриз,бисквити,малини,банана,кокос,и мед у. мандарини /сок од јабулка и цвекло р.ориз со телешко месо и зеленчук у.пудинг /сок од цеден портокал и мандарина в.макарони со моцарела
Сте ги пробале ли овие , сте ги виделе ли некаде ? @kukla21 @emkaemka вие поеќе ги следите вие работи
Е супер , да ги барам и тука кај нас валјда ги има , не сум ги загледнала , да ги пробаме баш , може се повкусни овие , слабо ги јаде другине мусли
Д: брусница, малини, банана, гоџи, аронија, рибизли, мед, коприва, ориз. У: бисквити со путер. Р: леќа со зајче + јајце и двопек. У: мафина со банана. В: печено јаболко, рогач, цимет, бисквити, АД.
Д:Мусли хипп со цеден сок од јаболко, суви сливи, пола банана У:Кифла и пол и крем сир Р:Компир,морков,брокула,карфиол ,телешко У:Печена Тиква В:Палачинка со сирење
Д: суви кајсии, гоџи, аронија, рибизла, банана, ориз, коприва, мед. У: колачиња со путер. Р: телешко, благ/обичен компир, тиквица, цвекло, кромид, морков, маслиново. У: чоколадо. В: печени тиква и јаболче + банана, цимет, рогач, гриз, АД.
Доручек - просо, ананас, банана Ужина - печена тиква Ручек - спанаќ, ориз, морков, кромид Ад Вечера - готова каша од дм со банана, јаболко, житарки и јогурт Туку мајки на синко уште му давам две дози ад по 180мл. Да не е многу со оглед на тоа дека и вечерата ни е млечна, а не ретко има и јогурт, к.млеко, путер и слично во текот на денот. Уште нешто. Колку често смеам и по колкава количина семе од коприва? Дали мора да е мелено или може и така да го ставам во каши? И за крај каква риба давате. Јас до сега само пастрмка и лосос давав. И од каде набавувате?
Д - тарана со јајце и абц У. смути (мандарина, банана, јаболко, мед, пченични никулци) покасно и малку ѓеврек Р - тавче гравче У. едно мало монте В - супа од петел
Д: портокал, банана, гоџи, аронија, коприва, мед, бунгур. Р: ципура, компир, морков, кромид, брокула, магданос, маслиново. В: кекси на Хип каша + банана и какао. @Ano семе од коприва ставам во ,,секој,, доручек, по едно лажиче од неговите, најчесто ја блендам кашата па се бленда и копривата, но ако не само ставам и мешам. Од ,,правило,, по мене, како јас совет сум добивала и читнала нешто. Во текот на месецот три недели секој ден, една пауза или три месеци, па еден месец пауза или 5дена, два пауза. Нели се е добро се дури не се претерува. Истово ,,правило,, ми е и за аронија, гоџи, рибизли. Риба давам: црвена/бела пастрмка, лосос, ципура, лаврак, ослич. Најчесто набавувам од Метро.
Благодарам за исцрпниот одговор. Никогаш не сум имала провлем со железото па не сум се замарала. Сега на синко му е паднат хемоглобинот па мора да појачам на исхрана малку да видам дали ќе се оправиме така. Ми е криво што еве до сега 17 месеци имаше перфектна кс и покрај се, а сега му падна А за рибата јас до сега само свежа купував. Ослич на метро или и друга риба од метро набавуваш? Прочитав за сардини и туна од конзерва за мали деца. Малку ме зачуди ова .
Д. Печено јаболко, цимет, лино бисквити, аронија, семе од коприва. У. Сутлијаш. Р. Тиквичка, морков, брокула, кромид, телешко месо. В. Тарана, сиренце, павлака.
Д:Ананас,јаболче,банана,аронија 2 зрна,сок од портокал малце,гриз Р:Лосос,компир,тиквичка,кромид,путер У:Хумана овошно јогуртче од праска В:Палента,к.млеко и путер
Pojadok: plazma I adaptirano mleko Rucek : kompir, morkov, zolcka, tikvicka I cveklo Vecera : przeni kompiri I plus banana potoa
@Ano околу 500 мл млечни производи треба да има внес до 18 мес. Синко претеруваше со јогурт, па и др млечни, плус еднаш АД со каша и една од "теориите" на докторите за уртикаријата е дека можеби е заради претеран внес, па организмот се презаситил. Он дека не пие млеко па форсирав ова. Риба сум дала-лосос, пастрмка, ослич два пати, ципура. Најчесто земам од Тинекс кај Бриколаж свежа, таму секогаш ми кажуваат дали е за бебе или не. Од рамстор лососот еднаш смрдеше лошо. И од Веро Тафталиџе сум земала ок е. Свежа секогаш. Давај и аронија. Семето од коприва е јако, би требало да помогне...
Сардини и туна не сум дала, но свежи што да не. Не купувам од фирма Метро, туку од рибарница Метро, кај МЖ во Лисиче мислам е тоа ја зимам. Сум купила и од маркет, но ваму ми е некако најтазе. Мој совет да зедеш одма некој сируп, ама пред сирупот да направите подетални испитувања. Да јачај и на храна, но и сирупот, вит Ц па обавезно да даваш, дали и почнала или не со сирупи. Инаку појачај ти на телешко, јајце, брокула, спанаќ, леќа.. не знам дали бебе ти има посен ден ама укини му го.