1 casa kozjo mleko, przeno jajce 1 banana, Kefir Domasna pileska supa so morkov, paskanat, celer, brokula, magdanos, fide Kruska, edna raka suvo grojze makaroni so malku pilesko mevce
Dorucek - ovosen jogurt ( banana, jabolka i borovinki + jogurt) Rucek - oriz so zelencuk Uzinki vo tekot na denot: kiwi, mandarina i biskviti Vecera... (kje smislam nesto, najverojatno nesto namackano ili so kaskavalce) Voda si pieme i cicame preku celo denonokie.
За денес: - вишни, брусница, круша , малку мелена плазма и пола јаболче - бевме на шетање па денес сум лоша мајка каша од хипп - спанаќ, киноа и малку ориз, кромид млад, пашканат и цело јајце - лепче и намаз од урми, авокадо и рогач. Го видов рецептов во една од групите- за поголеми се додаваат и јаткасти плодови,
Ке ти ја украдам идејата за јајцето(само без белка) Ја воведувам полека жолчка па се мислев со кој зеленчук да ја комбинирам.
Pojadok - leb i pasteta Uzinka - banana Rucek - zvezdicki so boranija i morkov. Vecera - pecen kompir i jogurt Uzinka - puding vanila,bez seker. +ad mleko,ovosno sokce i voda.
Незнам каде да прашам па ајде овде Имам домашна марула или салатка како ги викате незнам се мислам да му дадам на син ми само незнам дали може и како да му ја дадам ние ја јадеме салата со оцет и сол ама за него не можам со оцет и со сол и незнам дали смеам да дадам и како па ако има некоја дадено нека ми каже,
Taze sobrani koprivi koi se najfkusni dodeka se mladi A i dobri se za zdravjeto neli imaat mn Zelezo i drugi minerali . Bea super koj saka da mu soberam neka se javi haha
Немора како салата со оцет.Направи му ладен сендвич(ако има запчиња),со намаз некој,патлиџан и лист марула
Jas sum dala na 14veke 15meseci,nekolku parcenca samo makaroni. Sega i kupiv edni testenini za 10+meseci pa narednive denovive ke i napravam za rucek so malce blag kecap mislam moze Pojadok - vareno jajce,sirence i leb. Rucek - oriz,pilesko,domat. Uzinka - jogurt so banana. Vecera - ovosni snegulki Uzinka - cokoladni biskviti. +ad mleko,voda i caj.
Нервите ми ги искина со вечерста... Направив кисело млеко со лебче не сакаше... Ванила каша од милупа не сакаше... Кифличка со кашкавалче и јогурт не сакаше... И последно веќе покасно од предвиденото време за вечера, изеде готова ноќна на хип, што ги чивам ако одиме негде... Што ли може да му е не знам... Со женава доручкувал слива, круша, јаболко.. Ручал телешки бифтек со пашканат, целер, кромитче, грашок... Вели убаво јадел... Али вечерава катастрофа
Dorucek-mleko so biskviti Uzina- edna kiwa Rucek- musaka Uzina- jabolka Vecera- lepce i kaskaval Doenjee mnoguu + Vodicka
Нашето денешно мени: (12 месеци) * Доење кога сака, колку сака во текот на 24 часа! - Една кафена лажичка маџун на гладно - Појадок (09:00-10:00) - Каша/ Семки од тиква, круша, киви, банана и авокадо - Ручек (13:00-14:00) - Каша/ Пинџур (Печени пиперка, домат и модар патлиџан) со сурово младо лукче + маслиново масло (не го загревав) - Ужина (16:00-17:00) - Чаша овошен јогурт од малини, капини и вишни + јогурт - Вечера (19:00-20:00) - Каша/ Печено младо компирче со кисело млеко Во текот на денот парчиња круша за грицкање и шмукање (и лом правење) - finger food
Цело време ја барам темава во форумот БЕБЕ. Се чудам кај ја снема. Додека ми текна дека е во ДЕТЕ... Денес нешто каснавме. Половина банана; Јогурт со лебче; 1/4 варено јајце, само белката,. Жолчката не ја бендиса. Инаку и покрај сето нејадење, крвта ни е добра. Не спасува цицањето, кое е многу често. Забите почнаа да излегуваат, па се надевам дека во скоро време ќе ни се врати апетитот.
За денес: - вишни, банана, круша, маџун и сок ос портокал - интегрални јуфки со кис.млеко - бифтек, боранија, морков, пашканат, зелена пиперка и млад кромид - овесни и пченкарни снегулки, семки од тиква и кис.млеко ( едно мало лажиче зошто снегулките ги омекнав во малку вода). Во текот на денот сама јаде парче лепче , парче банана или бисквита. Прашање: каде ги има ло бело бисквитите? Во веро го нема.... Гравче од кога?
Гравот е 12+ можеш да дадеш кога сакаш. Читам по групиве за здрава храна, мајките даваат уште на 12-13 месечни бебиња органски, шарен грав. Читам и коментари дека децата немаат некои потешкотии, но сепак тоа е индивидуално нели?! Ние со зелката лошо поминавме, па и гравот ќе го одложам за минимум два-три месеци, ми е страв. Следно планирам да воведам краставица (сакам да му направам таратур, а и веќе ми е во план да почнам да давам суров зеленчук) па ќе видиме со краставицата како ќе поминеме, иако и таа нели предизвикува грчеви, но во најголема мера содржи вода и тоа ми дава надеж дека нема да има бебушко никакви проблеми. Ќе видиме Инаку денеска проверувавме крв, резултатите се од добри, подобри Фала Богу!
mlecna kasa od hipp so voda napravena banana i zolcka boranija mandza so lepce (boranija, morkov, kromid) Sok od mandarini supa Doenje i voda ( prezadovoöna sum kplku pie vodicka) em pie em se poliva
Нашето денешно мени: (13 месеци) * Доење кога сака, колку сака во текот на 24 часа! - Една кафена лажичка маџун на гладно - Појадок (09:00-10:00) - Каша/ Чиа семе, модри сливи, круша, малини, капини, неколку зрна аронија и брусница - Ручек (13:00-14:00) - Каша/ Просо, жолта боранија, батат, тиквица, домат и лукче - Ужина (16:00-17:00) - Таратур (кисело млеко, рендана краставица и лукче + маслиново масло) - До сега лук и денеска краставица ќе дадам како суров зеленчук. Патем истиот може да се дава од 10 месеци, но доматот треба да биде последната намирница која детето треба да ја проба сурова. - Вечера (19:00-20:00) - Каша/ Палента со варено јајце Во текот на денот плазма бисквити за грицкање!
dorucek- Lepce do namaz Svezo ceden sok od mandarini rucek- Oriz so brokula, morkov, karfiol + lazica k.mleko Uzina- krusa,banana,jabolka i borovinki. uzina- Biskviti vecera- palenta so k.mleko mnogu doenje+ voda Kakov puding im davate, dali domasen praven ( sto se vari so mleko ) ili???