Давам јас т.е сам си зима Мацкани во павлака со кари Овожава чисто ко "ужина" за оброк цел не И варени. И печени секако ги сака
25мес има синко и не сум дала пржени компирчиња и не планирам во блиска иднина. Сепак е тоа мој став. Зејтиносани се и не се баш за мало дете ќе ти каже секое стручно лице. Нит за нас возрасни не се препорачуваат, а не па за мало дете. Јас ваков совет добив од другарки докторки и педијатарот. Многу повкусни и поздрава варијанта ти е во релна помфритот да го правиш. Пробај. Стај ги над мрсна хартија, пропрскај маслинов зејтин и одредени зачини кој ги користиш.
Каснал неколку пати ако се нашле на маса по неколку. Ова кај мајка ми ако сшремала. Јас не памтам кога последен пат сум пржела дома. А затоа печени во последно време тамани. Многу ги сака и само оди по нас и вика компинче Да не сум оф топик Д: гриз со млеко и жолчка (ова ако се придржуваат до менито што ни го дадоа. Не стигнав да прашам зошто се набрзина ми го предаваат. У: печено јаболко ( ова ми кажаа дека го јадел) + неколку јагоди дома Р: телешко, брокула, компир, морков, кромид, пиперка, кус кус и малку коцка за супа. У: соленки и банана В:овесни, јогурт, суви сливи планирам да дадам.
Прв пат јаде, 18м е, јадеше татко му, па посака и му даде. Изеде полна шака, со сласт, у еден здив јас затечена оти обично не јаде/фаќа ништо храна, богами и среќна бев, ми се одмори ракава од напред-назад
Само сончогледово Маслиновото ич не е препорачливо за длабоко пржење 5-6 компирчиња сум дала колку да се радува дете Јас цел оброк не би дала. Тешко е и не е хранливо Чисто за мерак
Пред некој ден седевме во пицерија,на дете под годинка му порачаа порција помфрит со кечап. Јадеше со сласт. Мојава во печени се "дави"
Па ако сака искрено нека јаде. Ич не фаќам кусур кој што јаде. Кешким да сакаше, не го сметам за нужно зло еднаш у десет дена да јаде помфрит со сирење, дома пржен, нормално. Или да земе неколку за ужина. Ама ете не сака, ни чоколадо , и Монте на сила јаде и овошен. И ич не ми е гордост. Мака ми е оти сум без идеи веќе што да му понудам. Јас сум задоволна кога во денот апнува и зеленчук и овошје, месце или јајце. Хранливо внесол. За тук там по некое задоволство ич не правам проблем во ваков случај. И сладолед му понудив. Се стресе од него. Само се надоврзав Малечка. Ели давам и од нашите манџи. Они не се со маслиново.
Мојава на мене е,се јаде. Од овошје,зеленчук,јајце,месо. Најпрвин си ја јаде својата каша па седнува и со мене. Јаде и од моето. Чоколада несака,ама обожава смоки,грицки. Јас искрено освен домашен помфрит кафански не би дала. Можеби дека се јаде па бирам поздраво. А можеби и би дала,рековме еднаш месечно не е страшно,сигурно не седат секој ден во ресторан. Д:банана,портокал,семе од тиква,сончоглед,коприва,маџун,какао,аронија и житарки. Р:телешко,тиквица,кромид,компир,црн домат,морков. У:Смоки и грицки,краставица. В:Ноќна Хип
Мојава да не види некој да јаде. Одма вика Дај, дај. Повеќе вика него што јаде Битно да проба. Се и давам да проба. Подобро да проба и да знае што е, него да мисли забрането нешто е, па да го сака уште повеќе. Јадела и компирчиња. Неколку ќе мувне, повеќе не. И тоа од бургер кинг Д. Авокадо, урми, суви кајсии и сливи со холе житарки. У. Кри кри јогуртче. За чудо го бендиса Р. Боранија и телешко. У. Што стигне смеле, па и малку сладолед. В. Гриз со дм кашичка слива/јаболко и цимет. Пред спиење млекце. За утре. Д. Авокадо, крушка, јаболка, хип житарки У. Хумана житарки Р. Мисирка со ори, У. Што се најде на пат В. Најтњжок дел. Утре ќе му ја мислам.
Д:Гриз варен со алпско,банана,какао и мед У:Стапче од пекара и козјо к.млеко Р:Од нашиот-пиле,грашак,пире и зелка салата-маф! У:Ж.царство,соленки,тук крекери В:Хумана од кутија
Искрено, подобро да си јаде се и да вика дај,дај, отколку да јаде уште кашесто на 20 месеци и да не сака цврста храна. Извинете ако некој се осети навредено.
Имам другарка 4,5 год е малото само блендирано јаде, дјаде смоки,грицки и кроасани само онака . Нема што некоја да се осети навредено, ако сака блендирано нека јаде само нека јаде. Мислам тоа ни е најбитно на сите Јас ја осудував искрено мајката , ама сега кога имам мое дете сфаќам дека не е се така едноставно. Сум гледала мајки со лажици како трчаат на улица и ги молат и сум рекла мое дете никат вака.Или ако нејќе да јаде ќе си легне гладен. Срце не ми дава. А сега се бркаме и ние по соба со лажица па и низ парк некогаш Дете мое исто сака да си проба од се, ама некогаш само седи на маса и не гледа како јадеме , и на сите ни вика ам ам , кога отвараме уста Просто да ти е незгодно да јадеш Нека не преместат не сме за во темата
Баш исто реагира на храна! Со цел глас писка дај! Да не го знаеш ќе кажеш пу машала јадачот. Д: Јаболко, круша, слива и Хип житарки , мед и коприва У: Кифла и јогурт Р: Ориз, морков , телешко, чушка и сос од домат У: Хипис со цвекло В: Хип Гриз
A sto ako jade blendirano? Iskreno se iritiram koga od majka ke procitam vakvo nesto. Izgleda ne znaes sto znaci dete pribirac. t. e. nejadac.
Мене ми нема логика дете од 4 и пол да јаде блендирано само. И не е воопшто добро така. Најлесно е изблендирај и дај. Детето само лапни- голтни. Не ни знае да џвака како што треба. Иритирај се колку сакаш, твој проблем. Имало е периоди кога и мојава е била голем прибирач, а во најголем случај е, па никому ништо. Цела недела беше само на кисело млеко и вода. Знам многу добро како е.
Da, majka, moj problem. I podobro da i dadam blendirano otkolku da i butam na sila, pa da ispovrati i posle da ima obdivnost od lazica (toa mi se slucilo).