Форумџика на годината

Што ручавме денес? (за деца од 1-3 години)

Discussion in 'Дете' started by koritsaki, Jun 13, 2012.

1. duffi

duffi Форумски идол

Блендирам.
    Не сака ни пасирано. И јас сакам да џвака и знам дека е подобро и повкусно ама не ни оди... засега. Ни уста не отвара, практично на сила му ја пикам лажицата.

ludoto19, kukla21, mal.ecka and 3 others like this.
  2. forumce

forumce Форумски идол

Мислам дека со пасирано треба многу порано да се почне. Ама од страв дека ќе се задави многу мајки блендираат, а не ни даваат парченца сами да јадат. Многу убаво се сеќавам на советите на Анатх да се почне со пасирано уште на самиот почеток на дохрана. Тој совет го применував и јас. Мислам дека и затоа немаме проблем со цврстината на храната. А со сила применување може само да се створи спротивен ефект.

3. duffi

duffi Форумски идол

Парчиња давам од старт. Кора, бисквит, смока, банана, сирење...се што сметам дека може да џвака.

mal.ecka and forumce like this.
  4. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Бебе мое е 18м и уште јаде мазно блендано 8)
    Точно, сметам дека ,,треба,, да јаде барем помалку мазно, па и пасирано, ај ако не е парчиња, но ете тоа е реалноста.
    Уствари јас сум пресреќна што почна храна да фаќа со рака (грицки не сметам у ова) и што принесува до уста :D
    Ќе биде, ама ич не се устручавам, битно јаде 8)

Јас кога јадам ѕирка да види што јадам, но мм кога ќе седне да јаде обавезно се врти да го земе и дури мм јаде он му седи у скут. До скоро само јадеше леб и гледаше по тањири, но од скоро почна да си зима што види (како компирите вчера) и пробува.
    Прееска се наврте на маслинки, но не ги бендиса :smirk:

@duffi какво е тоа Хипис цвекло?

TeddyGrey, kukla21, mal.ecka and 3 others like this.
  5. Black girl

Black girl Форумски идол

I mojata toa jade, biskviti, smoki, solenki, sirenje, ama rucekot blendiran so puterce. I jas sakam od naseto jadenje da jade, ama tesko odi.

eli25 and duffi like this.
  6. duffi

duffi Форумски идол

Холе сум сакала да напишам.|-)
    Од новите, Зебра мислам беше со јаболко и банана.

mal.ecka and emkaemka like this.
  7. eli25

eli25 Форумски идол

Јас така почнував уште од 6 мес. од прв оброк. Се задавуваше и повраќаше. И цело време пробуваме , цели оброци ми повраќал буквално со неколку млазеви. Ќе изеде и на крај нешто ќе го задави и толку. До детето си е. Инаку сега на 20+ имаме напредок , дел јаде неблендирано.
    @duffi браво за дечкото :)

8. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

И мојата јаде блендирано. Ич не му се секирам. Јаде јаболче, јаде крушка, портокал, грицки, леб, бисквити, ама оброк тешко. Посебно ручекот.
    Не знам за вашите, ама она јаде со "затворена" уста. Не отвора, него некако само усисава со устата.
    Тарана кога и давам отвора малку повеќе, ама и тоа е на гурање.

mal.ecka, duffi and eli25 like this.
  9. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Мојата не јаде блендирано уште пред годината, ама проблемот е што слабо јаде, а само вика дај ако види некој да јаде. Месо посебно, не сака да види.
    Што да давам во замена на месо?
    Леб да и дадеш цел ден ќе јаде, кисело млеко, тарана. Добро е што овошје и зеленчук сака многу, свежи си ги јаде исечени на тенки парчиња, морков рендан..

forumce and mal.ecka like this.
  10. Annath

Annath Форумски идол

Пасирано се почнува од сам почеток на дохрана. И тоа да се почне кога се спремни за јадење, не порано. Заби не се потребни за храна, бебињата се учат да џвакаат со непцата, после забите само ќе си ја преземат улогата кога ќе никнат. Блендирање не е потребно, дури ни за месо.
    Блендираната исхрана предизвикува проблеми. Прво со развојот на вилиците и сместувањето на забите во нив, придонесува за полесно расипување на забите оти се лепи по нив и прави проблеми со желудникот бидејќи колку подолго се тера со блендирана храна, толку потешко се учи правилното џвакање. Кога ќе се премине на храна која треба да се џвака, не се соџвакува убаво, предизвикува отежнато варење и појава на гастритис во најмала рака.

Секое дете е приказна за себе. Ама џвакањето е важна функција што мора да се научи во првата година од животот.

11. slobodka

slobodka Популарен член

Околу блендиранава храна сакам само да ве предупредам нешто. Внимавајте за возраста до кога би давале. Потполно ве разбирам зошто давате, и мојава има три години, па знам на многу ретко да и изблендирам, демек чорба.
    Ама еден конкретен случај што го познавам на дете со наполнети 11 години и кое не става во уста ништо друго сем блендирана храна, искрено ме извади од памет. И они така се испуштија од колосек, ете не јаде, ете само таква храна сака. Сега детево се плаши од цврста храна дека ќе се задави, веќе е случајов во други димензии отиден.

12. kukla21

Се почнува, ама ете некои не јадат така. Гладна ми е жал да ја оставам.

Tukituki likes this.
  13. Annath

Annath Форумски идол

Па научиле дека така им е полесно, затоа не се трудат да џвакаат. А не дека не можат.

14. kukla21

Јас од старт и нудам нефино блендирано. Не јаде. Едвај на 10м пројаде ко што треба. Требаше гладна да седи за да истерам по мое. Напорна е за јадење. Кој ја видел сите исто викаат.

Tukituki, mal.ecka and duffi like this.
  15. Marija_Magdalena

Marija_Magdalena Популарен член

доручек: домашни питулици со овчо к. млеко
    ужина: не беше гладна многу изеде пола јаболко
    ручек: ситни макарони со домашни пастеризирани домати, лук, оригано
    ужина: лино грицки потопени во млеко
    вечера: омлет од 1јајце со печеница и кашкавал

16. Среќичка

Среќичка Популарен член

Појадок: Мафини со сиренце и чајче
    Ужинка: Јагоди и сок од лимон и портокал со маџун
    Ручек: Риба со пире (за пирето се мрштеше, (сакаше да го џвака хаха) па дел јадеше сечкан компир) + млад кромид, краставичка и роткви
    Ужинка: Банана
    Вечера :Овесни снегулки со јогурт

17. glisa

glisa Истакнат член

Mojata ima 2 godini I 7 meseci naj iskreno bi I davala I do 5 godini blendirano, no ni blendirano ni nikako në saka da jade maka maçime, osobeno manxicki nemat vneseno vo sebe taka da dajte sovet so sa pram zs zbudalvam

18. glisa

glisa Истакнат член

Ve citam cesto, I se cudam koga pisite avokado, urmi, borani, neznam so, manxhi, I dr pat sum komentirala, dajte sovet kako da pocneme da jadme, nisto ne saka da jadeee vratime I po dvor go cuva jadenjeto vo usta po 5,6 min I go pluka, niti manxhi niti ovosjje jade, zbudalvam, eve kaj majkami is too Imaat malecki od bratmi si jajt so ce najdat I so ce Im dadat, I na lekar sum bila doktorkata mi kazva moras manxhi ovosja, në razbiraat koga I kazuvam deka usta në otvara. ‍♀️‍♀️‍♀️‍♀️‍♀️‍♀️

19. forumce

forumce Форумски идол

Да почнеш да и даваш од б- комплекс гранулите или сирупот. Тие обично се за отварање апетит

slobodka and glisa like this.
  20. glisa

glisa Истакнат член

Rucegot go davas blendirano posto pisuvas I jagnesko kako go davate?