Нашето денешно мени: (13 месеци) * Доење кога сака, колку сака во текот на 24 часа! - Една кафена лажичка маџун на гладно - Појадок (09:00-10:00) - Каша/ Ленено семе, експандиран интегрален ориз, модри сливи, грозје, киви и банана - Ручек (13:00-14:00) - Каша/ Бела пастрмка, брокула, морков, пченка, лукче, целер и магдонос+ маслиново масло - Ужина (16:00-17:00) - Таратур (кисело млеко, рендана краставица и лукче + маслиново масло) - Вечера (19:00-20:00) - Каша/ Јуфки со јајца и урда Во текот на денот плазма бисквити за грицкање и резанки јаболко
Мене дефинитивно не ми јсде повеќе кашички за вечера... Дајте по некоја идеја.. Лепче со нешто.. Само да има залачиња што можат со рака да се стсвст во устето а не со лажичка... Појадок Чиа, овесни снегулки, праска, вишни, јаболко Ручек Црвена леќа со морковче, лукче, доматче, пашканат Вечера Напрсвив таратур не сакаше, не сакаше ни доматче, сиренце јајце... Изеде лепче и едно парче кашкавалче...
Нашето денешно мени: (13 месеци) * Доење кога сака, колку сака во текот на 24 часа! - Една кафена лажичка маџун на гладно - Појадок (09:00-10:00) - Каша/ Чиа семе, авокадо, киви, грозје, јаболко, неколку зрна аронија и суви сливи - Ручек (13:00-14:00) - Каша/ Штавел, ориз, морков, младо кромидче, зелена пиперка и јајце - Ужина (16:00-17:00) - Кус-кус со кисело млеко и семки од тиква + масло од тиква - Вечера (19:00-20:00) - Каша/ Попара со јорурт и лепче Во текот на денот краставица за грицкање и резанки јаболко
Pojadok- lepce i namaz Uzina - banana so malini Rucek- przen kompir so pilesko Uzina - jabolka Vecera - lepce i kaskaval + Soleni stapcinja, 3-4 smoki oti tato jadese a ona gledase i morase da proba, liznuvase od sladoledot na mama, voda i doenje mnogu.
За денес: - појадок: круша, модри сливи, хипп бисквити, маџун и сок од портокал - ужина: кајсија од компот - ручек: спанаќ, малку ориз и киноа, млад кромид, црвена пиперка и пилешки бујон и рапсол - вечера: четири видови житарици со кис.млеко. Доење цел ден , вода слабо Инаку во петокот проба и малку гравче, 5-6 зрна, немаше лоша реакција, не знам кога ќе дадам повеќе како ќе биде. @Jagoda123 сакам да дадам краставица , од пазар купи , ок се за бебе?
20 месеци Лепче со зденка Чоколатце Манџа со мелено месо, компир и грашак Овошен јогурт Палента со кисело млеко колку сака доење, кога и да посака
И јас купувам од маркет, ок се. Обавезно проверувај дали горчат, се случува ако не се доволно наводнувани да горчат.
Majki malata ima 15meseci,i de mi izgleda kako da go vrtam jadenjeto vo krug nemam veke ideii za sto novo da podgotvam,ve citam i istoto i jas go pravam,zelencuk,ovosje,snegulki(zitni,ovosni,cokoladni)testenini pa meso i pak vo krug neznam dali samo mene mi se slucuva ili? Inaku malava samo lebce suvo posledno vreme,mn saka leb,i toa i mackam so pasteta so jogirt i mesam,nesto od nasite mandzi nekogas i davam.... Se custvuvam kako da ne e dobro vaka,kako da ne e dovolni. Nemam ideii
I kerka mi obozava da si jade samo lepce. Najcesto i davam namackano so sirni namaz, lepce i kaskavalce i sl. Vekje kasi ne i davam od pricina sto ima 14 zabcinja i moze da zvaka, plus kasite ne gi saka povekje i zdosadija.A i 14 meseci ima i ne e mala za da i davam uste kasi, ama ne e i golema. Vo sklad so toa sro.moze da jade. przam kompirce, taka blago kje go izgmecam so viluska i davam so rakata, nejze i davam kompircinja da si jade sama. Mandzi pocnav od nasite da davam. Toa sto moze da go jade i ona. Ako zgotvam nesto sto ne e za nea, togaas posebno gotvam za malata. Mleko so biskviti, griz svaren so mleko i pasirana banana kako pojadok ili vecera.. lepce kiselo mleko, palenta so k.mleko. Przeno jajce ne saka da jade, vsusnost belkata ne ja sak, pa taka ja podmetnuvam vo nekoi jadenja (sega i ja pauziram malku, utre zdravi i zivi kje probam da i dadam pak) drugite namirnici sto gi davaat feminkite na svoite deca jas ne gi.davam.( maslata, seminjata itn) tie se za vozrasni ne se za mali bebinja. Jas se vodam po toa sto jadam jas-jade i kjerka mi. Primer ako jas ne jadam cia seme, togas ne davam na kjerka mi. Toa ne znaci deka nema da i dadam da proba, ama se vo svoe vreme i sprema vozrasta.
Појадок: Круша, урми, аронија Ужина: Домашна кифличка со моцарела Ручек: Телешко, спанаќ, брусница, пашканат и морков Ужина: Банана Вечера: Мешани снегулки со јаболка и боровинки Аптамил 600 мл На млекото браво му вика од што го сака, со оброците се бориме, а и количината и е како на 9 месеци кога јадеше. Сега е 16 месеци.
@ddevojce не знам на кои масла мислиш но чиа семето, лененото семе, семките од тиква, семето од коприва и сл. не само за возрасни, туку се многу корисни и за децата. Нема причина да не ги даваш. Јас пак ете пржени јајца, компири пржени, општо пржена храна и паштети на толку мали деца не би давала.
Sekoj si ima svoj red i tertip. Sekoj si ima razlicno mislenje i nacin na rabota. Nemozes cel zivot da go ranis deteto so kasi, edni te isti raboti. Nieden nutricionis i pedijatar nema da preporaca za bebe od 12 m cia seme, leneno seme itn. Znam deka se korisni, no vo sklad so vozrasta. Nutritivnite vrednosti mozat da bidam mnogu jaki za nezniot bebeski organizam ako se davat cesto. Ednostavna hrana i bogata so vitamini i potrebni energetski vrednosti e sosema dovolna za pocetok. Vo red e da se pravat otstapki no vo sekojdnevnata ishrana za mene e preterizam.( Otstapki mislam na przen kompir, przeno jajce, seminjata, maslata i sl.) Zatoa i ne davam od ni cesto od przenoto jajce i.kompirot, a voopsto ne davam id dr raboti. Jas sum sigurna da ne bea tie fb grupite za zdrava hrana na nikoj nemase da mu tekbe da dava na deteto "moderni zdravi raboti" Da ne sme pokuso i nie e rabotava. Ama kako sto rekov sekoj si ima nacin na rabota i mislenje. Jas si kazav toa sto mislam. Zatoa i na leona deteto dobi alergiska reakci od kokosovoto maslo. Mislejki deka e sosema vo red da go dava vo kasite, a plus i dodeka cica go probuva, taka organizmot se zasitil i eve reakcija.
Според СЗО со употреба на сол се почнува по навршени 18 месеци, што по автоматизам значи дека кашички треба да му подготвувам барем до 18 месеци. Пржената храна не е добра за возрасен, а не пак за дете. Додека јас одлучувам и контролирам што јаде, ќе се трудам тоа да биде најздраво што може. Јас само го изнесувам своето мислење, како и ти твоето. Не ме земај за зло! Многу ти е погрешно мислењето дека нутриционист не одобрува семиња во исхраната на бебињата. Можеш слободно да поразговараш со било кој нутриционист и да прашаш кое семе, кога можеш да го дадеш, по колку да дадеш количински и колку често. Тоа не се намирници забранети за деца. Кој нутриционист ти рекол да не даваш? Не само со семињата, со секоја храна треба да се внимава. Во однос на алергијата не само од кокосовото масло, алергија може да се појави од било која друга храна. Погрешно ти е мислењето дека храната која не сме ја јаделе ние како бебиња е само за возрасни и е причинител за алергија. Јас еве те советувам да прашаш се што те интересира во групата Здрава храна, здрави деца на фејсбук. Одговор ќе добиеш од нутриционист Надица Илиевска. Еве за крај нешто за чиа семето!
Kasicki i nie ne jademe veke 3/4meseci,samo so malce i gi omeknuvam a dr gi gricka. Pojadok - jogurt i leb Uzinka - banana Rucek - corba od morkov i tikvici Uzinka - smoki Vecera - oriz i pire Uzinka - jabolko +ad mleko,voda i ovosen sok.